Így válassz és használj nappali arcápolót

Így válassz és használj nappali arcápolót

Címlap / Stílus / Arc / Így válassz és használj nappali arcápolót

Cikkünkben minden bőrtípushoz adunk tippeket, hogy az ápolószer a legjobbat hozza ki bőröd adottságaiból, így friss, életteli és sima legyen.

Külső hatások elleni védelem

A nappali krém biztosítja a bőr számára nélkülözhetetlen védelmet a környezeti ártalmak, a kiszáradás és az UV sugárzás ellen.

A külső hatások miatt a bőr öregedési folyamata korán megindulhat, vagy érzékenysége fokozódhat.
Észrevétlenül, de gyakori irritáció hatására is kimerülhet a bőr.
A környezeti hatásoktól nem tudunk megszabadulni, ezért lényeges, hogy védjük a bőrt, főleg az arcon.

Természetes védőréteg

A nappali arckrém legfontosabb feladata, hogy erősítse a bőr természetes védőköpenyét.

Elvileg a test által termelt zsírokból és hidratáló faktorokból álló hidro-lipid filmréteg ellenállóvá és rugalmassá teszi a szaruréteget. 

Ha viszont a bőr nem állít elő elegendő hidro-lipid filmet, vagy túl gyakran illetve túl agresszív szerekkel távolítod el ezt a részt, akkor a szaruréteg áteresztő képessége megnő.
Emiatt a bőr alsó rétegében lévő sejtek nem kapnak elég védelmet.
A jó nappali arcápolók a bőr lipidjeihez hasonló lipidekkel és nedvességmegkötő anyagok segítségével képesek kiegyenlíteni a bőr természetes hidro-lipid filmrétegének hiányosságait.

UV-sugárzás ellen

A bőr elsőszámú ellensége az ultraibolya sugárzás. Ezért sok arcápolóban ma már van UV-szűrő. 

Az UV-sugarak nagy mennyiségben vannak jelen a normál nappali fényben, de még a mesterséges fényben is megtalálhatók.
Mivel egészen a kötőszövetig hatolnak, a vizet tároló kollagénrostok idő előtt elöregedhetnek.

Megújuló bőrsejtek

A kipufogógázok, a házak és gyárkémények füstjében előforduló nehézfémek elősegítik a bőrben a szabad radikálisok képződését, amelyek akadályozzák a sejtek megújulását és gyorsítják az öregedést. 
Ezért sok nappali krémben vannak radikálisokat semlegesítő anyagok, mint például E-vitamin, és olyan enzimek, amelyek az agresszív részecskék káros hatásait semlegesítik. 
A káros környezeti hatások főleg irritáció formájában mutatkoznak meg, ezért a bőrnyugtató anyagok, mint a panthenol és az irritációt csökkentő gyógynövénykivonatok is részei a nappali krémek összetevőinek.

Zsírtartalom

A nappali bőrápoló szerekből nagy a választék. Ezek zsírtartalma termékenként eltérő. Fontos, hogy puhán tartsák a bőrt anélkül, hogy az zsírosan csillogna.

Sajnos ritkán tüntetik fel a csomagoláson, hogy mennyi a termék zsírtartalma. 

De még a bőrtípusra vonatkozó információk alapján sem lehet előre tudni, hogy a bőr valóban jól fog-e reagálni a termékre, mert minden cégnek más a véleménye arról, hogy mennyi zsírra van szüksége a különböző bőrtípusoknak.
Ezért azt ajánljuk, hogy gyűjts termékmintákat, és tesztelj néhány terméket, mielőtt valamelyik mellett döntesz.

Krém, lotion és zselé

A nappali arcápolókat krém, lotion (= folyadék) és zselé formájában forgalmazzák. Minden bőrtípushoz van megfelelő nappali bőrápoló krém.

A normál, a kevert és a zsíros bőr számára készülő szerek alacsony zsírtartalmúak, főleg hidratáló hatásúak. 

A száraz és az érzékeny bőrtípushoz olyan nappali krém illik, amelynek a csomagolásán az összetevőknél az áll, hogy „zsíros”, vagyis a zsírtartalma magas, ezért a védőhatása sokszoros, viszont nedvességmegkötő anyagokban gazdag.
A krém külleme is meghatározó: ha laza és habos, akkor alacsonyabb zsírtartalmú. Ha viszont fénylőn kemény, akkor sok benne a zsír.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!