Üzenet a sírból: rejtélyes szobrok őrizték a frissen feltárt görög nyughelyet

Üzenet a sírból: rejtélyes szobrok őrizték a frissen feltárt görög nyughelyet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Üzenet a sírból: rejtélyes szobrok őrizték a frissen feltárt görög nyughelyet

Ha valahol, hát akkor Görögországban nem kell messzire menni azért, hogy az ember ókorból ránk maradt emlékekre bukkanjon, egy feltárás előtt álló sír azonban még így is lázba hozta a helyi régészeket. De vajon milyen üzenetet hordoz egy körülbelül 2300 éves nyughely?

Soha nem találtak még nagyobb nyughelyet Görögországban

Antonis Samaras miniszterelnök a sírt páratlan leletnek nevezte, amelynek nem csak Görögországban, nemzetközi szinten is nagy hatása lehet. A sírt, melynek bejáratát két különös, fej nélküli szfinx szobra őrzi, a régészek szerint valamikor Krisztus előtt 325 és 300 között, tehát akár Nagy Sándor korában is építhették, és azóta érintetlenül áll.

A két kőszfinxet egy boltív alatt találták, az ókori Amphipolis közelében, és a régészek azonnal meg is kezdték a terület előkészítését, hogy feltárhassák a sírt. Ez nem kis munkát jelent, hiszen maga a nyughely 590 méter széles, ezzel kategóriájában egyedülálló, a valaha talált legnagyobb ősi sírhely Görögországban.

A sír körüli föld nagy részét mostanra eltávolították, és a régészek arra készülnek, hogy feltárják a nyughelyet. Reményeik szerint a kor egyik fontos hivatalnoka feküdhet itt érintetlenül – ez megmagyarázná a sír szokatlan méreteit is. A márvány berakásos díszítés a falakon szintén fontos személyre utal.

Dr. Katerina Peristeri, az ásatást vezető régész azt is elmondta, az ásatási területtől mintegy három kilométerre egy kőoroszlán fekszik, amely lehet, hogy eredetileg a sír tetején állt, őrizve azt az illetéktelen behatolóktól, de körülbelül egy évszázaddal korábban már eltávolították, most pedig magát a sírt is felfedezték.


(Fotó: archaiologia.gr)

Nagy Sándor parancsnoka feküdhet itt?

Az oroszlán régen Nagy Sándor egyik katonai parancsnokának, Laomedon Mytielene-nek a szimbóluma volt, aki a király halála után Szíria kormányzója lett, ezért már többen azt rebesgetik, hogy a régészek talán az ő sírjára bukkantak.

Bár a lehetőség, hogy a sír egy ismert ókori személyiség csontjait, vagy akár értékes kincseket, műtárgyakat is őrizhet, máris felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét, a kulturális miniszter, valamint a régészek is türelemre intenek, hiszen minden találgatás egyelőre csak spekuláció, az exhumálásig nem lehet biztosat állítani arról, ki pihen a sírban.

Noha a sír most érintetlennek tűnik, a régészek elmondták, a feltárásig azt sem tudják kizárni, hogy valaki nem fosztotta-e ki már több száz évvel korábban.

A válaszokért néhány hetet még biztosan várni kell, valami azonban már most bizonyos. A sír hatalmas méretei, a gazdagon díszített falak, a nyughelyet őrző kőoroszlán, valamint a bejárat felé tornyosuló 2 szfinx, melyek eredetileg körülbelül 2 méter magasak lehettek, és még most, a fejek és szárnyak nélkül is tekintélyt parancsoló látványt nyújtanak, évezredekkel később is egyértelmű üzenetet hordoznak: bárki fekszik is itt, azt akarta, hogy hatalma és dicsősége azoknak a generációknak is egyértelmű legyen, akik már nem ismerhetik a nevét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást