Mi az az utóégető hatás, és hogyan idézheted elő a testedben?

Mi az az utóégető hatás, és hogyan idézheted elő a testedben?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi az az utóégető hatás, és hogyan idézheted elő a testedben?

Utóégető hatásnak azt a megemelkedett anyagcsere-folyamatot nevezzük, ami az edzés utáni állapotban még hosszabb-rövidebb ideig extra kalóriák felhasználására sarkallja a testet. Ez szimpla, egyenletes tempóban végzett állóképességi edzéseknél nem túl hosszú idő, max. 10-15 perc, erősítő edzések esetében viszont akár 24-48 óra is lehet.

Oké, de jön a kérdés: hogy jön ez létre?

Amikor munkát végzel, a test szénhidrát-raktárai kiürülnek – a tested a szénhidrátot glikogén formájában fogja raktározni a májban és az izmokban. Erősítő edzés esetén pedig sérül az izmok fehérjeszerkezete is, aminek következtében nagyon apró kis mikroszakadások jönnek létre, és ez fogja az erősödést eredményezni. A nők most biztosan tiltakoznak, hogy nem akarnak férfias izmokat, de a kerek popsi is izomból van, és az jól mutat a strandon.

A test az edzés után, a pihenő szakaszban próbál felkészülni arra, hogy hamarosan újabb terhelés éri, és mivel az emberi test egy kényelemre törekvő konstrukció, így kijavítja a sérült fehérjeszerkezetet, valamint feltölti és túltölti a szénhidrát raktárakat. Ez hatékonyabb munkát jelenthet a következő alkalommal.

A sérült fehérjeszerkezet kijavítása, valamint a szénhidrát raktárak fel- és újratöltése pedig energiát igényel. Megfelelő táplálkozás mellett ezt az energiát a tested zsírból fogja nyerni, ahogy fentebb is írtam, akár 24-48 órán keresztül. Tiszta haszon, ha azt nézzük, hogy 10 perc HIIT, ami saját testsúlyos erősítés és állóképességi edzés, ugyanannyi kalóriát éget el, mint 50 percnyi pulzuskontrollos állóképességi edzés.

Ha megtetszett, próbáld ki az egyik edzésünket ezen a linken.

Még több tippért látogass el a Facebook oldalamra is: facebook.com/Sasafitness!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást