A vegán város, ami beperelte a McDonald’s-ot

 A vegán város, ami beperelte a McDonald’s-ot

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet /  A vegán város, ami beperelte a McDonald’s-ot

A takarékosságáról híres német régióban található Tübingen arról híres, hogy a környezetbarát hozzáállás és a vegánság itt alapszemlélet.

Németország délnyugati részén, a sváb régió és a sűrű erdős Schönbuch természeti park között fekszik Tübingen, egy egyetemi város, amely a legtöbb Disney helyszínt megszégyenítené.

Gyönyörű és innovatív

A város a szinte tökéletesen megőrzött óváros köré épül, macskaköves sikátoraival, régi faházaival és hullámzó csatornáival. (Míg a legtöbb német város történelmi központja megsemmisült a második világháború alatt, Tübingenre csak egyetlen bomba esett.) A Neckar folyó átszeli a városközponton, egy kis szigetet alkotva, a Neckarinsel-t, amelyet tavasszal virágok borítanak, ősszel pedig arany színben ragyog.

De nem csak ez jellemzi Tübingent: a város innovatív, zöld és lehetővé teszi az alternatív életmódok létezését.

Hogy a város egyediségét kontextusba helyezzük, Tübingen az 1968-as német diáktüntetések egyik központja volt, amely Nyugat-Németország egész területén zajlott, elutasítva a tradicionalizmust és a tekintélyt, ami befolyásolta a város baloldali és környezeti érzékenységét.

Tübingenben vannak önkormányzati lakhatási kezdeményezések, ahol a főzést és a bevásárlást közösen szervezik, és többnyire vegánok” – magyarázta Jenny Bröder, aki 12 éve él Tübingenben, és az egyetemen dolgozik. „Az ezekben a házakban lakók gyakran politikailag aktívak, tudatosak a társadalmi és ökológiai témákkal kapcsolatban. Emellett koncertek, előadások, fesztiválok és bulik szervezésével járulnak hozzá a kulturális élethez. A rendezvényeken általában vegán ételeket is kínálnak.

A városban valóban nagyon sokan nem esznek húst. Tübingen hivatalos résztvevője a Veganuarynak, az éves kihívásnak, amely arra ösztönzi az embereket, hogy január hónapban vegánná váljanak. „A napi vegetáriánus kínálatunk sokkal hamarabb elfogy, mint a húskínálat” – mondta Alok Damodaran, aki egy dél-indiai élelmiszerszállító teherautót üzemeltet a városban. Ez jelentős egy olyan országban, amely a kolbászáról ismert.

istockphoto.com

A csomagolási hulladék minimalizálása

A nemrég bevezetett csomagolási hulladék csökkentése érdekében a Verpackungssteuer (csomagolási adó) ötven cent plusz fizetést ró minden eldobható csomagolásra, a kávéscsészéktől a fagylaltos tálkán át a tányérokig. Ezen kívül minden eldobható evőeszköz, például a kések és a kanalak húsz centbe kerülnek. Még a pizzás dobozok és az elvihető falafel körüli fólia is adóköteles.

Függetlenül attól, hogy fenntartható vagy újrahasznosított anyagból készülnek, minden egyszeri használat drágább lesz, azon az elven alapulva, hogy a nem gyártás jobb, mint a jövőbeni újrahasznosítás vagy ártalmatlanítás.

Az adó már biztatóan indul: az első néhány hétben akár 15%-kal kevesebb hulladék került a város szemeteskukáiba. A szám csak növekedni fog, ahogy egyre többen fogják magukkal hozni a saját evőeszközöket, és az éttermek elkezdenek újrafelhasználható edényeket kínálni.

Tübingen lakosai és vállalkozásai egyaránt megfeleltek a kihívásnak. „Felhagytam az eldobható tányérok raktározásával” – mondta a BBC-nek Naresh Taneja, aki 30 éve a tübingeni Maharaja vegán indiai étterem tulajdonosa. „Mi már arra biztattuk vásárlóinkat, hogy hozzák magukkal a saját ebédlődobozukat, és most ez az adó még többet segített.” Yalcin hozzátette, hogy a helyi önkormányzat segítséget nyújtott a csomagolási adó kezeléséhez, illetve segített nekik mosogatógépeket és újrafelhasználható evőeszközöket vásárolni.

Polina Tankilevitch/pexels.com

Hogy kerül képbe a gyorsétterem?

Az ítélet azonban nem esett jól a tübingeni egyetlen McDonald’s-nak, amely perre megy a várossal az adó miatt. Az országszerte több mint 1500 étteremmel a McDonald’s azt állítja, hogy nehéz személyre szabni a megoldásokat. A vállalat egységes keretrendszer mellett érvel, szemben a városonként eltérő szabályokkal. „Egyetértünk abban, hogy az a legjobb csomagolás, amelyet eleve nem gyártanak. Az egyes városok vagy közösségek helyi sajátos útjai azonban egy országosan sikeres és megvalósítható koncepció útjában állnak” – mondta a cég szóvivője.

A McDonald’s azonban nem először próbál megakadályozni egy ilyen lépést. A csomagolási adó bevezetését a németországi Kassel városában javasolták az 1990-es években, de a McDonald’s-per megsemmisítette a próbálkozást.

A helyiek azonban abban bíznak, hogy a tübingeni csomagolási adó győzni fog, amikor az ügyet 2022 márciusában tárgyalják. „Úgy gondoljuk, hogy egy városnak joga van ilyen adót meghatározni, és akkor ezt még egy nagy cégnek is el kell fogadnia. Nem hiszem el, hogy egy nemzetközi vállalat nem képes áttérni az újrafelhasználható termékekre, ha minden kisvállalkozás meg tudja tenni ezt” – mondta Boris Palmer, a város polgármestere a BBC-nek.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!