Ilyen lesz a szex, ha ittunk. Jobb vagy rosszabb?

Ilyen lesz a szex, ha ittunk. Jobb vagy rosszabb?

Címlap / Szerelem / Szex / Ilyen lesz a szex, ha ittunk. Jobb vagy rosszabb?

Úgy tartják, az alkohol oldja a gátlásokat, márpedig ebből kiindulva a szexuális együttléteknek is jobbnak kellene lenniük ittas állapotban. De tényleg így van?

Sokszor hallani olyan párosokról, akik egy görbére sikerült estének köszönhetően találtak egymásra. Némi alkohol hatására nyitottabbak leszünk, könnyebben elegyedünk beszélgetésbe és esetleg olyasmit is megengedünk magunknak, amit józanul nem feltétlenül. Az alkohol egyszerre tudja megnyugtatni és magabiztossá tenni az embereket, márpedig ezek nagyon jól jönnek akkor, ha fesztelenül szeretnénk flörtölni.

Az alkohol hatására egy olyan terület működése változik meg az agyunkban, ami többek között a tervezésért és a felelősségteljes, hatékony gondolkodásért felelős.

Mindez még akár jól is elsülhet a szerelmi életünk szempontjából, hiszen ki ne akarna fesztelenül, gátlásoktól és fenntartásoktól mentesen ismerkedni és szeretkezni?

Már a kezdéskor is problémák léphetnek fel

Bár izgalmasnak tűnhet részegen szeretkezni, sok esetben nincs jó hatással az alkohol a szexuális életünkre. Először is szót kell ejteni arról, hogy az alkohol nem csak a szellemünkre gyakorol befolyást, hanem a testünkre is.

Dr. Anatole Menon-Johansson, a Brook szexuális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezet klinikai igazgatója szerint az alkohol hatására ugyan változik a szexuális teljesítményünk, nem feltétlenül pozitív irányba. Ha keveset ittunk, az kedvcsinálónak jó lehet. Ha a vérünkben az alkohol elér egy bizonyos szintet, akkor minden balul sülhet el.

Az izgalom hatására megnövekszik az intim testrészek vérellátása, ami a nőknél beindítja a nedvesedést, férfiaknál pedig a merevedést. Az alkohol negatívan befolyásolhatja ezt a természetes reakciót, ami férfiaknál erekciós problémákat válthat ki, nőknél pedig a nedvesedést érintheti hátrányosan. 

A korábbiakból adódik, hogy az alkohol hatására tulajdonképpen teljesen ellehetetlenülhet a behatolás. Ha mégis megtörténik, nehézkessé válhat a csúcspont elérése, valamint kevésbé lehet intenzív az orgazmus – legalábbis ezt állítják a szakértők.

A késleltetett magömlés még akár pozitív eredményt is okozhat, hiszen tovább tarthat a szeretkezés, ha a férfi lassabban jut el a csúcsra.

Ugyanakkor, ahogy írtuk, az alkohol hatással van a véráramlásra. Ez azt jelenti, hogy nagyobb az esély arra, hogy a merevedés nem lesz egyenletes mértékű az aktus során. Ez komoly veszélyt rejthet magában akkor, ha a páros óvszerrel védekezik, hiszen a kondom sokkal könnyebben lecsúszhat.

Az alkohol egyértelműen befolyásolja a tetteinket, az emlékezetünket és persze az általános teljesítményünket is, márpedig utóbbit egyértelműen nem növeli. Ebből a szempontból vizsgálva tehát, amennyi pluszt (extra fesztelenséget és némi önbizalmat) kapunk az ittas állapottól, annyit el is vesz a teljesítményünkből az alkohol. Korántsem biztos, hogy annyira lehengerlőek vagyunk részegen, mint gondoljuk. Megeshet, hogy pusztán a magabiztosságunknak köszönhetjük, hogy úgy érezzük, jobban teljesítünk, mint józanul.

Hosszútávon nagyon veszélyes

Ez a hamis magabiztosság hosszútávon is komoly veszélyeket hordoz magában, mert ha állandósul, akkor eljuthatsz arra a szintre, hogy az alkoholfogyasztást teljesen összekapcsolod az együttlétekkel. A túl sok alkoholnak és az ittasan átélt szexuális élményeknek nem csak rövidtávon lehetnek hangulatölő hatásai, hosszútávon komoly mentális és fizikai következményekkel számolhatsz.

Ezek egy része közvetlenül a szexuális élethez kapcsolódik. Nők esetében probléma léphet fel az orgazmus átélését illetően, férfiaknál pedig nagyon gyakori az erekciós diszfunkció. Mindkét felet fenyegeti a nemi vágy csökkenése, az intimitás eltűnése.

A szakértők úgy vélik, hogy azok, akik csak részegen, vagy ittasan érzik magukat késznek a szeretkezésre, azok mindig valamilyen mögöttes, mentális problémát próbálnak meg ily módon leplezni.

A tüneti kezelés, amit ebben az esetben az alkohol jelent, természetesen nem megoldás sőt, csak tovább ront a helyzeten. Ha ezeket a rendellenességeket nem kezelik megfelelően a mentálhigiénés szakemberek vagy éppen az orvosok, az csak még kiszolgáltatottabbá tehet az alkohollal szemben.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!