Stílus / Divat

Milyen az alakod? Mutatjuk, melyik szoknya illik hozzád a legjobban

Mi, nők egyaránt szívesen viselünk nadrágot és szoknyát is magunkon, vannak köztünk olyanok, akik inkább nadrág kedvelők, és olyanok is, akik pedig egy szoknyás összeállításban érzik jobban magukat. Mindkét megoldás tud elegáns, vonzó és szexi is lenni. 

Tény, hogy a nadrág sok esetben praktikusabb és könnyebb megoldást jelent a hétköznapokra, viszont a szoknya az egyik olyan ruhadarab, ami a férfi tekinteteket mágnesként vonzza.

Érdemes olykor kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szoknyát választunk. Mindig fontos szempont, hogy az alkatunknak megfelelő fazont válasszuk, továbbá célszerű figyelembe vennünk a szoknya anyagát és mintáját is.

Nézzük meg, hogy milyen alkathoz, milyen szoknya jelentene ideális választást.

Alma alkat:

Erre az alkatra az a jellemző, hogy a felsőtest erősebb az alsónál. Általában mellben, esetleg vállban erősebb és a csípő pedig ehhez képest keskenyebb. Ebben az esetben a feladat az, hogy ezt a két területet összhangba hozzuk. 

Ennek az alkatnak kifejezetten jól állnak a derék hangsúlyos szoknyák, amelyben az alak még formásabbnak és nőiesebbnek tűnik. Szóba jöhet ,,A” szabású,  egyenes fazonú, illetve formás fenék esetén még a csípő vonalát követő darabok is. A kulcskérdés mindig a derék kihangsúlyozása, ezért mindenképpen jó megoldás egy a szetthez passzoló övet beépíteni az öltözetbe. Célszerű, hogy alma alkat esetében ez az öv ne legyen túl vastag, mert ezzel pont az ellenkező hatást érhetjük el. 

Minták közül jöhet bármi, ami optikailag szélesít, hiszen érdemes a felső részről egy kicsit lejjebb terelni a figyelmet, mert az optikailag kiegyenlíti a felsőtest erősségét. Fényesebb anyagokból is választhatunk, mert ezzel ugyan ezt a hatást érhetjük el. A zsebek (svédzseb, farzseb, térben kissé kiugró zsebek) is frappáns megoldást jelenthetnek. Anyagokból akár a vastagabb szövetek közül is bátran választhatunk.

Tipp: A felsőkkel szemben legyünk válogatósabbak, kerüljük a nagyon zárt nyakú, illetve a garbós megoldásokat, inkább közepes mértékben dekoltált darabokat válasszunk. Ne favorizáljuk a nagyon mintás, fodros, flitteres, túl fényes, nagy galléros felsőket sem, mert az pont ott erősít, ahol nincs szükség rá. A túl magas derekú szoknyákat viszont érdemes kerülni, mert összenyomhatják a felsőtestet. Ha harisnyát viselünk, akkor előnyös, ha a szoknya színével azonos, vagy annak tónusához közel álló színt választunk.

Olvastad már?  Ezt az egészséges ételt semmiképp se edd vacsorára, ha figyelsz az alakodra

Körte alkat:

Az alsó testrész erősebb, mint a felső. Általában a csípő és comb szélesebb a felsőtesthez képest. Itt arra érdemes odafigyelni, hogy az alma alkattal ellentétben a felső testrészt próbáljuk meg hangsúlyozni, és az alsót pedig trükkösen finomítani. A derék kihangsúlyozása ennek az alkatnak is nagyon jót tesz, hiszen nyújtja az alakot és ugyanakkor kiemeli a derekat is.

Fazonok közül tehát a magasított derekú változatok a legcsinosabbak. Ennek az alkatnak jó választást jelent a pliszírozott, derékban átkötős, és az ,,A” vonalú, valamint a peplum megoldású darabok is. Az ideális szoknya hossz pedig körülbelül térdig ér.

Ami viszont mindenképpen kerülendő, az a miniszoknya, illetve minden fazon, ami rövidebb állású.

Színekből a visszafogottabb, inkább a sötétebb tónusok jelentenek biztos megoldást. Jobb, ha a szoknya egy színű, vagy esetleg hosszanti irányban mintás, például csíkos (ez optikailag nyújt). A zsebek nagyíthatják a csípőt és a feneket, ezért inkább zseb nélküli változatokban érdemes gondolkodni. A fényes és vastagabb anyagok szintén ott erősítenek, ahol nincs rá szükség, ezért ezeket érdemes kerülni. 

Tipp: A felső ruházatra tereljük a figyelmet, itt jöhetnek a minták, fényes anyagok, fodrok, színek. Jól mutat, ha a szoknyához képest világosabb tónusú felsőt választunk, mert az szintén a felső részre helyezi a hangsúlyt.

Homokóra alkat:

A felső és alsó test harmóniában van egymással, formás mell, fenék, és karcsú derék jellemzi ezt az alkatot. Ez a legnőiesebb alkat, ezért érdemes test vonalát követő darabok közül válogatni.

Szoknyák közül az alakkövető fazonok, az ,,A” szabásúak és az egyenesek is jól mutatnak rajtuk. A derék hangsúlyozása itt is megengedett. Arra érdemes figyelni, hogy ha a szoknya kevésbé követi az alakot (,,A” vonalú, vagy egyenes szabású), akkor a felső rész jobb, ha inkább szűk, ellenkező esetben elveszik mögötte a forma. A mini fazonokkal bánjon ez az alkat kritikusan, hiszen a szűkebb fazonok nem jelentenének jó megoldást.

Olvastad már?  5 testalkat, 6 üzenet hozzá. Így fogadd el a saját adottságaidat!

Színekben, ha nem erősebb csípőről beszélünk, akkor jöhet szinte bármi, mintás, fényes, és színes is. Egyedül a nagyobb zseb megoldásoktól óvakodjunk, mert ezek szintén optikailag nagyíthatják a feneket. Érdemes vékonyabb anyagokból választani, mert egyes esetekben a vastagabb anyagok kissé szélesíthetnek (legfeljebb ,,A” vonalú, vagy egyenes szoknyáknál válasszunk vastagabb anyagot).

Tipp: A szűk, ceruza szoknya ennek az alkatnak áll a legjobban. Egy omlós felsővel, vagy blúzzal betűrve zseniálisan mutat rajta.

Banán alkat:

Ennél az alkatnál tulajdonképpen egyik testrész sem igazán hangsúlyos, ezért itt az a feladat, hogy nőiesítsük és formázzuk az alakot. Legtöbbször ez az alkat vékony és nyúlánk, ezért a szűkebb és bővebb fazonok egyaránt nagyon jól mutatnak rajta. A lényeg, hogy valahova mindenképpen helyezzünk egy kis hangsúlyt. Talán ennek az alkatnak kedvez leginkább a szoknyás öltözet, hiszen a szoknya az egyik legnőiesebb ruhadarab.

Ebben az esetben is jól jöhet a derék hangsúlyozása, hiszen így az alakot máris hangsúlyoztuk egy ponton és nőiesebbé vált a megjelenés. A banán alkaton egyaránt jól mutat a mini, a maxi, az ,,A” vonalú fazon is, illetve ha a kellő magasság is meg van hozzá, akkor a midi, vagyis a térd alatti hosszúságú szoknyák közül is válogathatnak.. Szűkebb szoknya (pl. ceruza) esetében célszerű egy lazább, bővebb felső résszel párosítani, mert akkor még nőiesnek és kecsesebbnek tűnhet a csípő. 

Kifejezetten jól állnak nekik a mintás, színes szoknyák, és szóba jöhet a fényes anyagválasztás is. Akár vastagabb anyagú szoknyák közül is választhatnak, hiszen biztosan nem fogja szélesíteni ezt a típust. A zsebek sem jelentenek különösebb veszélyt, nyugodtan jöhet bármilyen zsebes megoldás ebben az esetben.

Tipp: A nyúlánk alkat nagyon kecses és szép, érdemes erre rájátszani, ezért ha például kevesebb színt viselünk magunkon (pl. két színt), akkor máris ezt erősítettük. Ez könnyen megvalósítható, ha a harisnyánk színe egyezik a szoknyáéval és a cipőével is.