5 biztos jel, hogy utazásmániában szenvedsz – neve is van a betegségnek

5 biztos jel, hogy utazásmániában szenvedsz – neve is van a betegségnek

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 biztos jel, hogy utazásmániában szenvedsz – neve is van a betegségnek

Nehezen elképzelhető, hogy valaki nem tud gátat szabni folytonos utazási kényszernek, olyannyira, hogy már mániásnak tekinthető az állapota. Nem arról van szó, hogy szeret világot látni és minden pénzét erre költi; a dromománia egy létező mentális zavar, amikor a beteg legyőzhetetlen vágyat érez, hogy kilépjen a jelenéből és fizikailag is helyet változtasson. Nem számít, hogy nincs az évszaknak megfelelően öltözve vagy épp az éjszaka közepén ébred fel, mindenképp útnak indul.

A beteg minden esetben hirtelen döntést hoz, nem tervez előre, majd amikor túlesik a zarándoklaton, szinte semmire nem is emlékszik az egészből, előfordul, hogy azt sem tudja, hol van és hogyan jutott oda.

Manapság minden eszköz és lehetőség rendelkezésünkre áll, hogy eljussunk a világ bármely pontjára viszonylag könnyen, gyorsan. Van, aki az utazásnak szenteli az összes szabadidejét és pénzét, mégsem feltétlenül dromomániás, hiszen céllal indul el, és nem egy pszichés állapot kényszeríti a helyváltoztatásra. Mégis érdemes odafigyelni a motivációnkra, hiszen van az az állapot, amely bár nem tekinthető mentálisan kifogásolhatónak, mégis túllép egy egészséges határt.

Az utazási kényszer jelei
Riska/istockphoto.com

Nézzük, milyen jelei vannak, ha túlzásba viszed az utazás iránti rajongásodat:

1. Túlköltekezel

Egyszer-egyszer belefér, hogy egy élményért sok pénzt adunk ki, lehet ilyen egy exotikus utazás vagy kalandos körút. Más a helyzet, ha valaki rendszeresen túllép a keretein, esetleg hitelt vesz fel vagy adósságba veri magát azért, hogy eljuthasson a vágyott országba.

2. Túl sok mindent feladsz

Furcsa prioritást állítasz fel az életedben, ha az utazásnak rendelsz alá több dolgot. Például felmondasz a munkahelyeden, mert akadályozza egy hosszabb utadat, eladósodsz vagy sokáig nyögöd az utazás költségeit és semmi másra nem telik később.

3. Bizonyítani akarsz

Tudjuk, hogy a közösségi média rengeteg felesleges versengés és bizonyítási kényszer melegágya. Aki nem jelentkezik be időnként valamilyen érdekes helyről, már nem is létezik. Az utazási kényszer mögött akár állhat egy ilyen motiváció is: bizonyítani, hogy érdekes vagyok, történnek velem a dolgok és megtehetem, hogy ide-oda utazgatok.

4. Áldozatokat hozol

Aki nem csak a munkáját, pénzét és összes idejét áldozza fel az utazásaiért, de akár az emberi kapcsolatait is, egyértelműen túlzásba esik. Ha egy hosszabb út miatt szakítasz a pároddal vagy elhanyagolod a családodat, barátaidat és aki nem tart veled lépést, az számodra unalmas…csak remélni tudom, hogy nem jutsz el idáig.

5. Semmi más nem érdekel

Nem normális, ha az utazást helyezed minden elé, ha semmi másra nem vagy képes pénzt gyűjteni, csak erre. Nagyon jó dolog élményeket gyűjteni, megismerni más kultúrákat és úton lenni, de ugyanolyan jó érzés hazatérni is. Oka van, ha te csak mindig elindulni szeretsz, hazatérni pedig már nem.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást