Unod a munkahelyed? Így lehet csodás irodád otthon

Unod a munkahelyed? Így lehet csodás irodád otthon

Címlap / Otthon / Dekor / Unod a munkahelyed? Így lehet csodás irodád otthon

Eleged van a mókuskerékből? Összegyűjtöttünk néhány tippet ahhoz, hogy miként alakíthatsz ki magadnak otthon dolgozósarkot vagy dolgozószobát, ahol zavartalanul végezheted a munkádat.

Egy csendes hely a lakásban

Amikor e-mailt írsz, elektronikus úton pénzt utalsz át, vagy az interneten keresel információkat, a csend és a nyugalom fontos számodra.
Egy kellemes hangulatú, jól felszerelt dolgozósaroknak vagy dolgozószobának sok előnye van. Papírmunkához, ügyintézéshez, levelezéshez, olvasáshoz, tanuláshoz zavartalan, nyugodt környezetet nyújt.

Tervezés, célok

Olyan irodára van szükség, amely a leginkább megfelel az igényeidnek, tükrözi a személyiségedet, és illeszkedik a lakás berendezéséhez. Legelőször gondold át alaposan, hogy milyen munkát fogsz végezni, mennyi időt fogsz eltölteni ezen a helyen, és milyen eszközökre, berendezésre lesz szükséged.
Másként kell tervezned, ha általános papírmunkához, levelek írásához keresel magadnak a lakásban helyet, vagy ha egy komoly, jól felszerelt irodát szeretnél berendezni otthoni munkahelynek.

Dolgozósarok

Ha a terveidben az szerepel, hogy a lakás egyik szobájában fogsz egy tanuló- vagy dolgozósarkot leválasztani, alaposan fontold meg, hogy melyik szobát válaszd.
A hálószoba napközben üres és csendes, ezért leginkább ez a szoba alkalmas ilyen célra. Ha a lakás belmagassága elég nagy, akkor érdemes galériát kialakítani az ágynak. Alul dolgozol, felül pedig alhatsz.
A nappali szoba is lehet többfunkciós. De ha nem egyedül laksz, akkor zavarhat téged a munkában a körülötted zajló, figyelemelterelő beszélgetés, mozgás. Azt nem lehet elvárni, hogy a veled élők ne beszélgessenek vagy ne csapjanak semmilyen zajt, amikor a munkádat végzed.
Egy tágas konyhában szintén van lehetőség egy kis dolgozósarok kialakítására. Levélírásra, laptop használatára, kisebb papírmunkákra megfelel.

Egyéb ötletek

Hordozható számítógéppel és mobillal bárhol, akár az erkélyen vagy a kertben is végezheted az irodai munkát, ahol éppen nyugalmat találsz.
Ha könnyű, összecsukható és hordozható bútorokat veszel, akkor tulajdonképpen a lakásnak szinte bármelyik helyiségében készíthetsz magadnak átmeneti dolgozóhelyet.

Dolgozószoba

A csendes, különálló szoba a legalkalmasabb az elmélyült munkára vagy tanulásra. Aztán pedig nem kell feltétlenül elpakolni, mindent úgy hagyhatsz, ahogy van. A könyveidet, a füzeteidet és a fontos papírokat (pl. számlákat, csekkeket, szerződéseket) itt rendszerezetten tárolhatod.
Amennyiben új eszközökre és munkatársakra lesz szükséged, akkor célszerű a padlástérben vagy a garázsban berendezni a munkahelyet, esetleg új szárnyat is építtethetsz a házhoz. Igény szerint, az üzleti megbeszélésekhez és az ügyfelek fogadásához szintén kellenek tervek. Ha nagyobb mennyiségű árut szeretnél tárolni, ahhoz is kell hely.

Kreatív környezet

A munka célja mindig a produktív minőség, ehhez pedig minden esetben olyan kreatív környezet szükséges, amely a legjobbat hozza ki belőlünk. Vedd körbe magad olyan tárgyakkal, növényekkel, színekkel, kiegészítőkkel, amelyek úgy érzed pozitívan hatnak rád.
A kivitelezés előtt vegyél elő egy papírt, és készíts egy felületes tervet, amit majd kidolgozol részletesen is. A lakásban élők véleményét is vedd figyelembe, hiszen a közös életetekhez az is fontos, hogy az ő nyugalmuk meglegyen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást