Ünnepi ételek, amik megmérgezik a háziállatodat: véletlenül se adj nekik belőle!

Ünnepi ételek, amik megmérgezik a háziállatodat: véletlenül se adj nekik belőle!

Címlap / Életmód / Család / Ünnepi ételek, amik megmérgezik a háziállatodat: véletlenül se adj nekik belőle!

Terített asztal, meghitt családi pillanatok és egy könyörgő szempár.

Az ünnepekkor még nehezebb megállni, hogy ne adj egy-két falatot a kutyádnak vagy a macskádnak is a karácsonyi fogásokból, de hiába cselekszel szeretettel, ami neked mennyei finomság, az kis kedvencedet akár komolyan meg is betegítheti.

Sült pulyka

A sült hús illata csábítóan hathat a kis kedvencekre, és azt gondolhatod, néhány falatból biztosan nem lesz baj, hiszen ezek az állatok eleve húsevőek.

Ez igaz is, és tény, hogy a jól átsütött – és mindenképpen csont nélküli! – hús elvileg nem is okozhat nekik bajt, de mi, emberek nem éppen úgy táplálkozunk, ahogyan a természetben, vadon élő állatok.

A húsok ízesítéséhez használt olajok, fűszerek és pácok emésztésére nincs felkészülve az állatok gyomra, ezért a sült hús könnyen ételmérgezést okozhat kedvencednél.

 

Hagyma

Mindegy, hogy szárított, pirított vagy főtt, ha van hagyma az ételben, semmi esetre se adj belőle a kutyádnak és a cicádnak sem, mert ez számukra mérgező! A bajt a hagyma egyik vegyülete, az úgynevezett N-propil-diszulfid okozza.

Ez a toxin oxidatív károsodást okozhat a kutyák vörös vérsejtjeiben azzal, hogy meggátolja az oxigénmolekulákkal való kötődésüket.

Ez egyrészt nagyon megnehezíti az állat testének oxigénellátását, másrészt a szervezet úgy gondolhatja, hogy a vörös vérsejtek idegen anyagok, és elkezdheti megtámadni őket.

A következmények akár végzetesek is lehetnek – és ugyanez igaz a cicádra is.

 

Csokoládé

Bár az utóbbi években elég sokat lehet hallani róla, szerintünk nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A csokoládé súlyosan mérgező lehet a kutyádra vagy a cicádra a benne lévő, koffeinhez hasonló összetevő, a teobromin miatt.

Ha „csak” hányással és hasmenéssel megússzátok a dolgot, még szerencsétek volt, de a teobromin akár rohamokat és szélsőséges esetben halált is okozhat a házi kedvenceknél, szóval, bármennyire könyörög is érte, ha igazán szereted a kutyádat vagy cicádat, nem adsz neki a szaloncukorból.

 

Nyers tojás

Bár önmagában nem feltétlenül esszük ilyenkor sem, sok ünnepi étel összetevője a nyers tojás – elég csak a cukrozott tojáshabra vagy a még sütés előtt álló tésztákra gondolni.

De amiben nyers tojás van, azt semmiképpen sem tanácsos fogyasztani, még akkor sem, ha csak a keveréshez használt kanálról nyalakodnád le a maradékot, hiszen szalmonellával vagy E-colival is megfertőződhetsz.

Ugyanez igaz a kedvencedre is, azzal a ráadással, hogy a nyers tojásfehérjében található avidin nevű protein még a biotin felszívódásával kapcsolatos problémákat is okozhat a cicák szervezetében, amelyek pedig bőr- és szőrproblémákhoz vezetnek, különösen az arra érzékeny állatoknál.

 

Alkohol

Nagyon reméljük, hogy ezt mondanunk sem kell, de semmi esetre se adj alkoholos italt a kedvenceidnek!

Azon túl, hogy egészségügyi szempontból még a mértéktartó ivás sem tesz éppen jót az embernek sem, egy állat esetében ez hatványozottan igaz, ráadásul, mivel más az anyagcseréjük, kisebb a testsúlyuk és nem is szokott hozzá a szervezetük az alkohollal való találkozáshoz, nagyon könnyen alkoholmérgezést kaphatnak.

Ez nagyon gyorsan a vércukor, a testhőmérséklet és a vérnyomás lezuhanásához vezethet, ami borzalmas szenvedést jelent szerencsétlen állatoknak, és akár napokig is eltarthat, amíg regenerálódnak – ha egyáltalán lesz erre alkalmuk, és a sokk hatására nem omlik össze az egész szervezetük, mert ebben az esetben ez lehet az utolsó karácsony, amit együtt töltöttetek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást