2000 állatot mentettek meg az életüket kockáztató ukrán önkéntesek

2000 állatot mentettek meg az életüket kockáztató ukrán önkéntesek

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / 2000 állatot mentettek meg az életüket kockáztató ukrán önkéntesek

Nem kellett beszélnünk róla” – mondja Yaryna Vintoniuk, a szervezet kommunikációs és információs vezetője. „Azok, akik maradni akartak és elvégezni a munkát, vállt vállnak vetve jöttek, és a feladatunk egyértelművé vált.” A nem kormányzati szervezetet 2016-ban jegyezték be hivatalosan a kelet-ukrajnai Harkiv városában az állatokkal való foglalkozásra. A munkatársak tapasztalata viszont több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. És míg február 24-e előtt az önkéntesek száma kisebb volt, mára mintegy 25 főre nőtt – áll a Reader’s Digest cikkében.

Amikor az orosz csapatok megszállták az országot sokan menekültek el Ukrajnából azzal a kevéssel, amit magukkal tudtak vinni a biztonságba vezető veszélyes út során. Néhányan a háziállataikat is magukkal vitték. Mások pánikszerűen menekültek, hátrahagyva az állatokat. És ott vannak azok a kedvencek is, akik a háború áldozatai lettek.

Vladimír Sládek/pexels.com

Egyik napról a másikra változott az ukrajnai helyzet

A központunkba érkező hívások jellege egyik napról a másikra megváltozott, amikor a háború elkezdődött. Többnyire üres házakba zárt, elhagyott háziállatokról volt szó” – mondja Vintoniuk. „Sok tulajdonos hívta a forródrótunkat, arra kérve [minket], hogy törjük be az ajtókat vagy az ablakokat, és tegyünk meg mindent, hogy megmentsük a háziállataikat. Sok olyan háziállat volt, amelyet egyszerűen kiengedtek az utcára vagy a lakóházakba. Ezekkel az állatokkal gyakran a gránáttámadások végeztek, vagy a repeszek sebesítették meg őket.

Ezért a Harkivi Állatmentő önkéntesei nehéz döntést hoztak: maradtak. A szervezet éjjel-nappal működik, önkéntesei váltásban dolgoznak, életüket kockáztatva, de betartva a háborús törvényeket. Gyakran együttműködnek az ukrán hadsereggel a veszélyesebb küldetések során. „Harkivban folyamatos légitámadások alatt álltunk” – mondja Vintoniuk. „A háború második hetében volt egy gránátcsapás, amely hét állatot ölt meg a közel 400 állatból, amelyeket a Piatykhatkyban lévő örökbefogadó központunkban gondoztunk. A kenneleink fele is odaveszett.

Ruslan Lyntyn/istockphoto.com

Rengeteg állat életét mentették meg

A háború kezdete óta a Harkivi Állatmentők több mint 2000 állatot evakuált és segített, főként kutyákat és macskákat, de néha sertéseket, farkasokat, szamarakat, kecskéket és csirkéket is. A szám lenyűgöző, a mögötte álló munka elképesztően nehéz. Az önkéntesek újra és újra az életüket kockáztatják az állatmentésért.

Az egyik bevetés során például a szolgálat hét mentője 16 kutyát és macskát, 10 kecskét és egy farkast mentett meg a Feldman Ökopark közelében. Az orosz invázió kezdete óta a park tűz alatt áll, és az alkalmazottak és önkéntesek meghaltak, miközben megpróbálták evakuálni az állatokat.

Más szóval a mentés szükséges volt, de hihetetlenül veszélyes az önkéntesek számára. „Az állatok ott rekedtek, amikor a háború elkezdődött, mélyen az erdőben, ahol az orosz hadsereg tartózkodott” – emlékszik vissza Vintoniuk. „Az állatokat kísérő személy egy éjszakára ment be, de végül két hónapig maradt, mert csapdába esett”.

A Harkivi Állatmentőknek hosszú időbe telt, mire megtalálta a módját, hogy eljusson az oroszok által megszállt területen lévő állatokhoz. A célállomás 700 méterre volt, de az útvonal egyenetlen és dombos. És egy farkassal kellett volna visszatérniük, ami nem a legbarátságosabb útitárs.

Miután kitalálták a logisztikát – a farkas injekciót kap, hogy elaltassák -, elindultak az ismeretlenbe. Elérték az állatokat, de nem volt egyszerű a ki-be járkálás. Egy pilóta nélküli orosz harci repülőgép kiszúrta a mentőket a farkassal, és lőni kezdte őket. El kellett bújniuk. Ekkor az injekció teljesen hatni kezdett, és elaltatta a farkast.

Így az egyik mentőnek, Vologyának a vállán kellett cipelnie a farkast” – mondja Vintoniuk. „Elbújt a lövések elől, majd újra felkapta a farkast és folytatta. A helyzet hatszor ismétlődött meg, de szerencsére mindannyian épségben megúszták. Minden állatot evakuáltak: a farkast, a 16 kutyát és macskát, valamint a kecskéket is.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást