5+1 tuti spórolós tipp, hogy biztosan félre tudj tenni

5+1 tuti spórolós tipp, hogy biztosan félre tudj tenni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5+1 tuti spórolós tipp, hogy biztosan félre tudj tenni

Talán hihetetlenül hangzik, de apró változtatásokkal rengeteget tudsz spórolni a mindennapok során – csupán egy kis odafigyelésre lesz szükséged. Érdemes kicsit jobban kontrollálnod a pénzügyeidet, mert így hónap végén nem kell azzal szembesülnöd, hogy már nem tudsz olyan szabadon költekezni, mint amikor megkapod a fizetésedet. Apróságok, de jó pár cipő múlhat rajtuk. 🙂

Ne az irodai büfében kezdd a napot!

Bár nagyon hívogató beülni a kollégákkal reggel egy finom, forró kávéra, mellé rántottát enni, de jól vigyázz, mert ez a kellemes szokás igen csak csökkentheti pénztárcád tartalmát. Ne vond meg magadtól a finom falatokat, de ha spórolni szeretnél, akkor tanácsosabb magaddal vinned a reggelidet.

Ettől egyáltalán nem maradsz ki a társasági életből, mert akár termoszban, vagy egy designos bögrében is viheted magaddal a kávédat, amitől egyébként még stílusosabb leszel, ráadásul anyagilag is jobban jössz ki.

Szánj időt reggel arra, hogy összeállítsd az aznapi ételadagodat és meglátod, hamarosan megveheted álmaid táskáját.

Főzz, főzz és főzz!

Teljesen megértünk, ha munka után nincs sok kedved nekiállni főzni, mert valljuk be, kinek van? Viszont több szempontból mégis nagyon tanácsos.

Egyrészt tudod, hogy mi kerül rá a tányérodra, másrészt pénztárcabarátabb megoldás, ha nem költesz minden nap több ezer forintot az étkezésedre.

Főzz egy nagy adag levest, valami finom főfogást, amit akár több napig is szívesen fogyasztasz és porciózd ki magadnak minden este vagy reggel. Lehet, hogy ez plusz energia, de megéri.

Tartogass hó végére

Sokan már remegve várják a fizetésüket és abban a percben, ahogy megérkezik a bankszámlájukra, már meg is rohamozzák az üzleteket.

Ez nem túlságosan ésszerű lépés, mivel így könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy hó végére szinte élelmiszerre alig jut valami.

Inkább költs tudatosan egész hónapban és olykor-olykor meglepheted magad egy nagyobb ajándékkal, de arra mindig ügyelj, hogy soha ne szórd el már az elején a fizetésedet.

Fedezd fel a second-hand üzleteket

Nem is gondolnád, hogy mennyi szép és stílusos ruhával, kiegészítővel találkozhatsz egy-egy jó turiban.

Igaz, elegendő időt kell rá szánni, de kitartó kereséssel olyan darabokra bukkanhatsz, melyek tuti nem jönnek majd szembe veled az utcán.

Tarts a barátnőiddel egy shopping hétvégét, amikor csak a legjobb second-hand üzleteket járjátok végig, hiszen Carrie Bradshaw-tól azt is tudjuk, hogy a vásárlásnál nincs jobb kardió edzés a világon. 🙂

Vezess naplót!

Ez igazán hasznos dolog lehet számodra, ha már megesett veled, hogy nem tudtad, mégis hova ment el az egész fizetésed.

Érdemes vezetned egy vásárlási naplót, ahova gondosan felírod az összes kiadásodat.

És az összes alatt tényleg azt értjük, hogy még egy doboz tejet is jegyezz fel, mert csak így kapsz majd átfogó képet arról, hogy mire mennyit költöttél.

Ez alapján már láthatod, hogy melyik az a terület, amire talán túlságosan sokat szánsz.

Soha ne nullázd le a bankszámládat!

Mondjuk hónap végén marad egy szép nagy összeg a bankszámládon, mivel úgy alakult, hogy nem kellett túlságosan költekezned. Mit teszel?

Elköltöd az egészet, vagy meghagyod, mondván, még jól jöhet nehezebb időkben? Ha az utóbbit választottad, akkor már nagyon jó úton haladsz, de ha az elsőt, akkor még van hova fejlődnöd spórolás terén.

Soha ne engedd meg magadnak, hogy teljesen kiürítsd a keretedet, mert bármikor adódhat egy váratlan kiadás, amikor jól jön az a pénz.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!