Tünde névnap – június 1

Tünde névnap – június 1

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tünde névnap – június 1

A Tündék június 1-jén ünneplik névnapjukat. Névnapjuk alkalmából lássuk, hogy honnan ered és milyen jelentéssel rendelkezik ez a név, valamint hogy a névelemzők szerint mi is jellemző a Tündékre. Nagyon boldog névnapot minden Tündének!

Név eredete

A Tünde név a XIX. század elején született meg Vörösmarty Mihály fejében. A Csongor és Tünde drámai költeményének írásakor kreálta, egyszerűen csak azzal, hogy a tündér szó utolsó betűjét lehagyta.

Vörösmarty Tündéje

A Tünde név jelentése természetesen szoros összefüggésben van a születésének körülményeivel. Tündért jelent, egészen pontosan tündérlányt, aki Vörösmarty írása szerint olyan fát ültetett, amiről minden éjszaka arany gyümölcsöt szüretelt. A mű végén sok nehézség után találnak egymásra a szerelmesek: Csongor és Tünde.

Gyűrűk ura tündéi

A Gyűrűk urában szintén szerepelnek tündék: a szó itt egy egész népcsoport nevét takarja.

A tündék ebben a műben is varázslatos, csodálatos lények, akik különleges tudással és képességekkel rendelkeznek. Egyik legismertebb tünde szereplő a regényben Arwen, aki bár féltünde, szerelméért mégis le kell mondani tündeségéről, halhatatlanságáról, ezzel együtt pedig vállalnia kell az emberek sorsát, a halált.

Név értelmezése

A név jellemzően határozott, erős, jó képességű nőt takar, aki okosan, de finoman ki is használja lehetőségeit. Nyitott és kezdeményező típus, aki szívesen barátkozik különböző, a saját személyiségétől eltérő típusú emberekkel is. A Tündék általában érzékeny és mások felé is érzékenységgel forduló jellemek, akik képesek azzal is mély és tartalmas kapcsolatot kialakítani, akit még nem régóta ismer.

Gyenge pontok

A Tündék gyenge pontja az, amikor úgy érzi, hogy nem látja át az adott helyzetet. Ilyenkor bizonytalanságot érez, különösen akkor, ha kedvességét és nyitottságát, egyenességét nem viszonozzák. Ilyenkor hajlamos akár túlságosan is direkten, akár nyersen is fogalmazni, amivel bár tiszta helyzetet szeretne csak teremteni, mégis akár meg is bánthat másokat.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!