Tükörterápia: hatásosan gyógyít minden lelki sérülést

Tükörterápia: hatásosan gyógyít minden lelki sérülést

Címlap / Életmód / Egészség / Tükörterápia: hatásosan gyógyít minden lelki sérülést

Nézz a tükörbe!

Amikor hosszasan elidőzünk tükörképünkben, történik valami megmagyarázhatatlan érzés, varázslat, ha igazán elmerülünk benne. Pszichológusok kifejezetten javasolják tükörképünk vizslatását, ezzel is tudatosítva az agyban testi adottságainkat. Sőt, egyes keleti tanítók szerint, ha elég hosszú ideig elmerülünk saját tekintetünkben, akkor olyan dolgokat is megláthatunk, melyek előző életünkből maradtak velünk.

A világ legtermészetesebb dolga lenne barátságban élni a tükörképünkkel, mégis sokaknak ez nem olyan egyszerű.

Egyesek kifejezetten ódzkodnak szembesülni önmagukkal és inkább száműzik a tükröket otthonukból. Aztán olyanok is akadnak, akik a kelleténél talán több tükröt tartanak otthon, hogy testük minden egyes porcikáját szemügyre vehessék. 

A tükörterápia lényege

Kezdetben abból a célból alkalmazták, hogy az aggyal megértessék a fájdalom valótlanságát és hozzászoktassák egy új állapothoz. Kutatások szerint a terápia a legtöbb betegnél hatásosnak bizonyult, ezért a szakemberek tovább is fejlesztették és más jellegű terápiába is belecsempészték. Talán már te is láttál olyan műsort, ahol a nőket tükör elé állítják új, stílusos külsejükkel, de ezt még megelőzi a régivel való szembesítés.

Noha a legtöbben az egészet színpadias előadásnak gondolnák, valójában tényleg hasonló érzelmeket válthat ki belőlünk a tükör előtti szembesítés.

Leginkább azoknál, akik túlságosan is elhanyagolták önmagukat. A tükörterápia egy olyan hatásos módszer, mely során közelebb kerülhetsz saját magadhoz és újból átélheted a valódi intimitást önmagaddal.

Andrea Piacquadio/pexels.com

Tükörterápia – Testképzavar

Rengeteg testképzavarral küzdő ember számára lehet gyógyító módszer a tükörterápia. Kezdetben jó, ha valaki fogja az illető kezét és egy megfelelő szakemberrel már irányított lehet a gyógyulás. Szembesülni saját testünkkel, általunk hibáknak vélt részeinkkel nem egyszerű, főleg, ha ezt valakivel még meg is kell osztanunk. Mégis, a sebezhetőség felvállalásával már elindulhatunk egy nagyon pozitív úton.

Még, ha téged nem is érint ez a probléma, próbáld ki mennyire másként telnek a napjaid,  ha pár percig elidőzöl a tükör előtt, esetleg pozitív megerősítésekkel bíztatod magad, no meg egy nagy öleléssel.

Tükörterápia – Személyiségzavar

A személyiségzavarnak vannak fokozatai, de összességében elmondhatjuk, hogy mindenkit érint. Hiszen néha mindenki belefut abba, hogy megkérdőjelezze önmagát, döntéseit és a legalapvetőbb dolgot, létezésének okát. Ilyenkor is sokat segíthet a tükörterápia, mert hatására könnyebben érkeznek a válaszok, az illető gyorsabban visszatalál igaz valójához. Jó, ha a folyamatot szakember kíséri végig, hiszen teljesen más egy külső szemlélő megfigyelése, érzékelése. Legtöbbször csak elég párszor elbeszélgetni tükörképünkkel és a válaszok ott lesznek bennünk.

Ibraim Leonardo/pexels.com

Tükörterápia – Önbizalomhiány

Az önbizalom önmagunk elfogadásával kezdődik. Amilyen egyszerűen hangzik, annyira bonyolult is. Mert nem elég egy felszínes elfogadás, belülről kell érezni a törődést önmagunk irányába. Csakis ekkor történhet meg az a fajta gyógyulás, aminek a végeredménye majd az önbizalom lesz.

Egy tükörterápia jó szembesítés lehet valódi értékeinkkel, hangosan kimondva a tükörképünknek.

Kezdetben ez nehéz vállalás, talán még nem is megy majd a szemkontaktus tartása, de idővel ez változni fog. Amint meglátjuk az értéket magunkban, ami mindig is ott volt, már tükör nélkül is bízni fogunk magunkban. Ám a tükör sokat segíthet azoknak, akik nem tanultak meg soha kapcsolódni önmagukkal, esetleg elsodródtak saját forrásuktól.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást