Tudj meg mindent a spárgáról

Tudj meg mindent a spárgáról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tudj meg mindent a spárgáról

Hazánkban viszonylag mellőzött zöldség, amit inkább a különleges ételek kedvelői fogyasztanak, pedig egyáltalán nem számít ritkaságnak. Valójában egy igazán egészséges, és nem utolsó sorban nagyon ízletes csodaszer, melyet számos mód el lehet készíteni.

A Római Birodalom kincse

A spárga fantasztikus hatását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Római Birodalomban olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy előírták, mennyit kell belőle termeszteni és raktározni, hogy az uralkodók bármikor ehessenek belőle. Kultusza tehát innen indult, majd továbbterjedt más térségekre is.

Honnan tudod, hogy friss-e a spárga

Sokan kellemetlen emlékeket őriznek a spárgával kapcsolatban, mivel nem ritka, hogy száradt példányokat árulnak, így főzés után fássá válnak. Pedig a friss zöldséget szinte nem is kell megrágni, annyira puha! De szerencsére létezik egy megbízható módszer, mellyel könnyen meg lehet állapítani, hogy mennyire jó a spárga.
Csak nyomkodd meg a tövénél, és ha kibuggyan belőle kevés sárgás színű lé, akkor az biztosan friss! Fontos, hogy mielőtt a hűtőbe teszed, csavard be nedves ruhába, hogy ne száradjon ki! Ezen kívül ügyelj arra, hogy maximum három napig tárold!

Rákmegelőző

Egyre több hír kering a spárga rákmegelőző és gyógyító hatásáról, mivel található benne egy különleges fehérje, mely megakadályozza a sejtek növekedését, ami a daganatok kialakulásáért felelős.
Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz glutationt, mely egy igen erős antioxidáns, és megvéd egyes rákfajtáktól, mivel szabályozza a sejtképzési folyamatokat. Sajnos egyelőre orvosilag még nem támasztották alá egyértelműen a spárga rákmegelőző hatását, de remélhetőleg előbb-utóbb komolyabb figyelmet szentelnek ennek az értékes növénynek.

Fogyókúrázok csodanövénye

A fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják a spárgát kevés kalóriatartalma – és jó íze- miatt. Igazán laktató a benne található rostoknak és a víznek köszönhetően, tehát nem is lehetne belőle túl nagy mennyiséget fogyasztani, mert hamar eltelít.
Emellett serkenti az anyagcserét, ezáltal a méregtelenítésben is fontos szerepet játszik. A legjobb, ha párolva fogyasztod, mivel akkor jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok!

Vitaminbomba

A spárga az egyik olyan növényünk, mely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz értékes vitaminokat és ásványi anyagokat.
A-B-C-K-vitamin, valamint réztartalma jelentős, ami azért is figyelemreméltó, mert rézhez igen nehezen tud a szervezetünk hozzájutni, pedig igencsak fontos szerepet tölt be a szerveink helyes működésében, mivel semlegesíti a káros oxidációs folyamatokat, valamint védi az érrendszerünk egészségét.

Vizelethajtó

Magas kálium-és víztartalmának köszönhetően elsőrangú vizelethajtó a zöldségek körében. Ezért a kánikulában érdemes odafigyelni, hogy mellette pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy dehidratálttá váljunk!
Vesekő esetén erősen ajánlják, viszont ne ijedjünk meg, található benne egyfajta kénvegyület, melynek hatására a vizelet szagossá válhat, de rövid időn belül teljesen elmúlik.

Lúgosító

Bizonyára tudod, időközönként nem árt lúgosító kúrát tartani, mivel manapság igencsak nehéz fenntartani szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. A spárga erre a célra az egyik legjobb táplálék, ugyanis a benne található asparagine nevű anyag erősen savtalanít.
Amennyiben növelni szeretnéd a hatását, fogyaszd zellerrel, így ketten együtt rövid időn belül helyre tudják hozni az eltolódott PH-értéket.

Másnaposság ellen

Magas C-vitamin tartalma, valamint a benne található aminosavak miatt enyhíti a másnaposság tüneteit, valamint megóvja a májat a mérgező anyagoktól.
Ezért érdemes egy átmulatott éjszaka után fogyasztani egy keveset a spárga leveléből és hajtásából készült kivonatból, mivel akár még meg is előzhetjük, hogy másnap ránk törjenek a kellemetlen tünetek.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!