Tudd meg melyik évszak vagy és hogyan öltözz!

Tudd meg melyik évszak vagy és hogyan öltözz!

Címlap / Stílus / Divat / Tudd meg melyik évszak vagy és hogyan öltözz!

Az öltözködés, hajszín és smink divatszíneinek folyamatosan változó világában, az évszakelmélet segíthet eligazodni a harmonikus megjelenés kérdéseiben. Négyféle színtípus létezik, amely abból a megfigyelésből indult ki, hogy a hideg és meleg színek a természetben évszakról évszakra változnak.

Miért fontos az öltözékek, kiegészítők alapanyaga is?

Nem gondolnánk, de a tökéletes megjelenéshez, a típushoz illő ruhaanyagok és az öltözéket kiegészítő kellékek anyagának kiválasztása is nagyon fontos. A tökéletes színharmóniához kétségtelen, hogy a legfontosabb a megfelelő szín kiválasztása, kevesen gondolnák, hogy a tökéletes öltözékhez elengedhetetlen, a típusnak megfelelő alapanyag is. Nem minden típusnak állnak jól, például a durvább textúrájú vagy csillogó anyagok.

A tavasztípus jellemzői

A tavasztípusra jellemző, a halvány, áttetsző, enyhén arany tónusú arcbőr, amely sokszor finoman piros árnyalatú és többnyire a meleg barackszínhez áll közel. Ennek köszönheti a tavasztípusú egyén, az üdeségét és természetes kisugárzását. Az ajkak a többi színtípustól eltérően rózsásan piros árnyaltúak, a szeplők pedig vöröses aranyban díszlenek arcukon. Hajuk színe aranyló, vöröses és barnás tónusokat képvisel. Sokaknak meglepő, hogy az arcbőr lágysága, finomsága, mondhatni sápadtsága ellenére, a tavasz típus többnyire nagyon szépen le tud barnulni. A bőr ilyenkor méz vagy aranybarna színt kap.

A tavasztípus öltözéke

A tavasztípusnak finom árnyalatú színeket és tartózkodó mintákat érdemes hordania. Jellemző színei az üde zöld és sárga, halványkék vagy türkiz, finom rózsaszín, pirosas árnyalatok. A robusztus minták idegenek számukra. Az élénkebb, ragyogóbb színek a kiegészítőkön, mint táska, cipő, nyaklánc megjelenhetnek. 
A kiegészítőkön felbukkanó erős piros, zöld, türkiz vagy akár a mandarin is, nagyszerűen kihangsúlyozza a tavasz természetes koloritját. A típus színeivel és diszkrét mintákkal, játszhatunk azzal is, hogy akár egészen eltérő minták is egymás mellé kerüljenek. Ezzel különleges összhatást érhetünk el.A tavasztípusnak a finoman strukturált alapanyagokat és kiegészítőket kell előnyben részesítenie. 
A kendőknek és sálaknak, lágyan csillogó, puha, könnyű anyagból kell lenniük. Az ékszerek közül ajánlható a sárgásabb tónusú, meleg lágy színű, aranyos fényű gyöngyök, kövek. A szemüvegkeret semmiképpen ne legyen fémes hatású, inkább készüljön szaruból, vagy műanyagból.

A nyártípus jellemzői

A nyártípus arcszínét a hűvös alaptónus jellemzi. A szemöldök és a haj alaptónusa mindig hamuszínű és sosem arany. Az ajkak hűvös rózsaszínben játszanak. A szeplők, anyajegyek szürkésbarnák, illetve hamvas barnák. A nagyon sápadt, világos változat kivételével a nyártípus könnyen barnul. A bőr ilyenkor olívaszínű árnyalatot kap. A típus hajszínére általában a hamvas alaptónus jellemző, ami abból adódik, hogy a szürkésbarnás pigmentek túlsúlyban vannak a sárgásvöröses pigmentekhez képest. Hajszínük sohasem sötétebb, mint a közepes vagy sötét hamvas barna.

A nyártípus öltözéke

A kelmékre jellemző a finomság és a könnyedség, hisz velük erősíti meg a típus szelíd, hűvös koloritját. Tetszés szerint kombinálhatja össze az apró virágmintákat és például a finoman csíkos alapanyagokat.
Harmonikus összhatást teremt a szürke, a fehér és hidegebb a tónusú sárga, vagy a szürkéskék egy kis csokoládéval keverve. A textilek legyenek leheletvékony pamutok, vagy például keskeny bordázásúak. A típusnak, az ékszerek közül a hagyományosan elegáns, finom kidolgozású darabokat érdemes előnyben részesítenie. A nemesfémek közül az ezüstből és fehéraranyból készültek jöhetnek szóba. A meleg tónusú sárga aranyat kerülnie kell. Nagyon illenek a típushoz az ezüstfényű fémes szemüvegkeretek.

Az ősztípus jellemzői

Az arc színe lehet halványsárga, vagy erős aranybézs. Ennél a típusnál intenzívebb árnyalatokról van szó, mint a rokon tavasz típusnál. Az típusnál gyakran előfordulnak anyajegyek és szeplők. Minden ősztípusú nőnél az ajkak meleg pirosas színűek. A napfénytől többnyire csak pirulnak, ezért jobb ha kerülik a napot. A típus fontos ismertetőjegye a vörös haj, amely többnyire erőteljes telt vörös, vagy vöröses arany, amely nagyon jól harmonizál a szeplős arcbőrrel és a szem jellegzetes színével.

Az ősztípus öltözéke

A típus erőteljes koloritja teret ad, hogy az alapanyagokat és a mintákat kénye kedve szerint válogassa, akár a legkülönbözőbb kiegészítőkkel, s a mértékre sem kell különösképpen odafigyelnie.
Semmilyen más típusnál nem lehet így a telt színeket a vad formákkal összehozni. Lényeges, hogy megjelenésük természetes legyen, s inkább egyszerűnek, mint elegánsnak hasson. A ruhák alapanyaga inkább legyen fénytelen és szintén természetes alapanyagból készüljenek. A láncok, kiegészítők alapanyagai is célszerűbb, ha természetes alapanyagból készül. A táskák és cipők lehetnek durvább megmunkálású bőrök, fonott anyagok.

A téltípus jellemzői

A típusra jellemző a hűvös, kékes alaptónus és az arc színének egyenletessége. A bőr színe lehet világos porcelán, vagy az úgynevezett déli nő típusa szerinti, amely enyhén olajszín tónusú. A típus jól felismerhető a sötét, sűrű szempilláról és szemöldökről, valamint a kékes tónusú ajkakról. A téltípus nagyon könnyen barnul és napfény hatására intenzív barna árnyalatot kap. A hajuk színe sötétbarna, feketéhez közelítő barna, vagy kékesen fénylő fekete. A téltípus hajszíneire, mindig a hamvas, hűvös kékes alaptónus a jellemző.

A téltípus öltözéke

A típusnak unalmas külsőt kölcsönöz a túlságosan visszafogott, romantikus, vagy túl finom minta. Bátran keverheti a színeket, a mintákat és az alapanyagokat. A téltípus számára előnyös minden olyan kiegészítő, ami elegáns, nemes, de ugyanakkor extravagáns és egyedi. A szokatlan formák, az erősen csillogó ruhaanyagok számára a legideálisabb választás. Az ékszereket nézve, számára az erősen fénylő ezüst sokkal előnyösebb, mint sárga arany.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!