Tudd meg a Te lakásodba milyen szőnyeg talál?

Tudd meg a Te lakásodba milyen szőnyeg talál?

Címlap / Otthon / Dekor / Tudd meg a Te lakásodba milyen szőnyeg talál?

Közel a tavasz, és ilyenkor sokan fogunk lakásfelújításba. Sokszor ez csak néhány elem cseréjét jelenti, de ha ügyesek vagyunk, akkor már egy-két darab megváltoztatása is újjá varázsolhatja otthonunk hangulatát. A szőnyeg kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni.

Elhelyezés

A szőnyeg mérete nagyon sokat számít az összbenyomás szempontjából, de még fontosabb az, hogy milyen irányba helyezkedik el.
A téglalap alakú szőnyegeknél meghatározó, hogy a hosszabb oldalak melyik irányba néznek, ugyanis ebbe az irányba szélesítik a teret.
A túlságosan hosszúkás szoba szélesítésére ideális megoldás lehet a rombusz alakú szőnyeg, melynek sarkai minden irányba nyújtják a teret. Helyezzük el úgy, hogy lehetőleg a nagyobb átlója kösse össze a szoba közelebb lévő falait, így lényegesen tágasabb térhatást érhetünk el.

Nagy minta

A nagy mintás szőnyegek kicsinyítik a teret, ezért érdemes óvatosan bánni velük. Hiába szép valami, ha a zsúfoltság benyomását kelti.
Nem utolsó sorban pedig egy nagy mintás szőnyeg nem tud igazán érvényesülni kis helyen, ezért tartogassuk ezt inkább a nagy terek padlójára.

Apró minta

Az apró minta – mint az öltözködésben is – nagyobbnak mutatja az általa beborított területet, így a szobát is.
Érdemes azonban óvatosnak lenni, mivel a vibráló mintákkal könnyen zavaró hatást érhetünk el, amely akár feszültséget is kelthet bennünk.

Pasztell

Ha egy kis szobába szeretnénk szőnyeget választani, akkor a legjobb, ha pasztellszínűt választunk minta nélkül, vagy elszórt, kis mintákkal.
A pasztell ugyanis ráerősít a kis helységek meghitt hangulatára, így nem az fog eszünkbe jutni, hogy milyen kicsi az adott szoba.

Hanghatás

Ha egy nagyobb szobát, nappalit szeretnénk szőnyeggel felszerelni, akkor a nagyobb méret lesz az ideális.
Azon túl ugyanis, hogy remekül mutat majd szinte bármilyen mintával, megvan az az előnye is, hogy elnyeli a hangokat, így a nagy tér nem fog visszhangozni.

Gyerekszoba

A gyerekszoba szőnyegének kiválasztásakor a legfontosabb szempont a biztonság, amit rögzítéssel, csúszásgátlóval érhetünk el.
Ezen túl válasszunk egy könnyen tisztítható változatot, mivel a kicsik a legnagyobb odafigyelés mellett is könnyen összepiszkolhatják a szőnyeget.

Nappali

Általában minden lakásban a nappali az a rész, ahol a legtöbbet tartózkodunk, ezért ide érdemes a legstrapabíróbb szőnyeget választani.
Fontos, hogy jó minőségű, könnyen tisztítható darab legyen, lehetőleg ne túlságosan világos színben. 

Hálószoba

A nappalival szemben a hálószoba az, ahol nagyjából a legkevesebbet járkálunk a szőnyegen, ezért itt nyugodtan elereszthetjük a fantáziánkat. Azért azt vegyük figyelembe, hogy az ágy mellett legyen szőnyeg, ne lépjünk innen direkt a hideg padlóra.
Itt az ideális szőnyeg puhaságot biztosít, és a színével kiegészíti a szoba hangulatát. Vagyis bátran válasszunk ide olyat, amilyen csak tetszik!

A kevesebb több!

Mint annyi helyen, úgy itt is érvényes a kevesebb több elve. Vagyis nem kell telezsúfolni egy teret szőnyeggel, mivel az kicsinyíti a teret és egyik szőnyeget sem hagyja dominálni. Egy szobába egy szőnyeget tegyünk, de azt válasszuk meg alaposan.
Ne csak azt nézzük, hogy melyik tetszik, hanem azt is, hogy melyik a legideálisabb – azt fogjuk éveken keresztül igazán szeretni!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást