A tudatalatti mód, amivel szabotálod a kapcsolataidat

A tudatalatti mód, amivel szabotálod a kapcsolataidat

Címlap / Szerelem / A tudatalatti mód, amivel szabotálod a kapcsolataidat

Valószínűleg te sem szeretnéd szabotálni a párkapcsolataidat, de mégis, az emberek jelentőse része bűnös ebben. Ugyanis tudat alatt talán te is elköveted azt a hibát, ami rengeteg újabb konfliktust, majd elkerülhetetlenül az eltávolodást hozza magával. De pontosan mi is az a „kivetítés, amit mindenki csinál, de senki sem vesz észre?

Mielőtt pontosan belemennénk a fogalom jelentésébe, van pár kérdés, amit fontos lenne megválaszolnod. Az emberek jelentős része ugyanis úgy érzi, hogy amikor boldogtalan, vagy valamivel megbántották, akkor az a partnerének a hibája.

  • Amikor vitatkoztok a pároddal, nehezen lépsz tovább a konfliktusból?
  • Képes vagy lezárni a dolgot, vagy muszáj távolságtartóan viselkedned még egy ideig?
  • Amikor pedig ő próbál közeledni, eltávolodsz, és úgy gondolod, többet kéne küzdenie a bocsánatodért?

Amennyiben a kérdések közül akár csak egyre is igennel válaszoltál, az azt jelenti, hogy nehezen engeded el a bántalmakat. Belekapaszkodsz abba, amit a párod mondott vagy tett, és folyamatosan újrajátszod őket a fejedben, ahelyett, hogy továbblépnél. Szinte biztos, hogy úgy érzed, nem szeret téged igazán (és/vagy megfelelő módon), ezért nem akarsz megbocsátani egyhamar.

A tudatalatti mód, amivel szabotálod a kapcsolataidat

Az igazság viszont az, hogy a párod valószínűleg nem tehet arról, ahogy érzed magad. Amikor valamivel megbánt téged, meggyőződésed, hogy az az ő hibája, pedig valószínű, hogy kivetíted rá az érzéseidet. Ne érezd magad rosszul, hiszen ezzel a jelenséggel nem vagy egyedül: amikor valami bántó dolog történik az életünkben, hajlamosak vagyunk a társunkat hibáztatni – tudat alatt. Hiszen ő van épp ott melletted, és biztosan azért vagy mérges rá, mert az ő hibája. Pedig valójában sokszor a lezáratlan konfliktusok, korábbi kapcsolatok sérelmei, sőt, gyerekkori sebek is kivetülhetnek a másik félre.

A gond, hogy a kivetítéssel nem oldod meg a problémáidat, hanem még mélyebbre temeted őket, és minden egyes alkalommal ezek elő fognak kerülni.

Persze te nem feltétlenül látod ezt, hiszen tudat alatt csinálod; de sok esetben szabotálod a kapcsolatodat, és tönkre is teszed azt ezzel.

Szóval, mi is az a kivetítés?

Egy példával lehet legjobban megérteni a jelenséget. Tegyük fel, hogy a párod megígérte, hogy a hétvégét veled tölti, ám váratlanul közbejött neki egy program, amit kellemetlen lenne lemondani. Ezért felhív téged, és javasolja, hogy toljátok el a közös programotokat a következő hétvégére. Meglehet, hogy emiatt te megbántva érzed magad, és mérges leszel, hogy mások fontosabbak nálad. Nem nagyon akarsz vele beszélgetni, és hiába kér bocsánatot, te rideg vagy vele szemben. Miután sikerül megbeszélnetek a problémát, te akkor is titkon egy kicsit dühös vagy.

Ez tökéletes példája a kivetítésnek, hiszen 100%-ig meg vagy győződve arról, hogy a párod hibája a dühöd. Pedig ha jobban magadba nézel, valószínű, hogy korábbi sérelmek ütköznek ki rajtad, és azért viselt meg annyira, hogy lemondta a közös programot. Talán volt egy olyan exed, akinek minden fontosabb volt nálad, és azóta rettegsz attól, hogy megint egy ilyen helyzetben találod magad. Ilyenkor kivetíted az aktuális párodra ezeket a régi sérelmeket, miközben valójában a probléma tőled származik ebben az esetben.

Honnan tudhatod, hogy kivetíted a gondokat a másik félre?

Szakértők szerint több jelből is megtudhatod, hogy jogosan érzed-e magad megbántva, vagy túlreagálod a dolgot. Amikor teljes mértékben meg vagy győződve arról, hogy a párod hibája az, ahogy érzed magad, az rögtön ennek egyik jele lehet. Ugyanis, aki kivetíti a gondjait másra, az nem is hajlandó külső szemmel nézni magát és a helyzetet.

De szintén erre utal, ha a legkisebb összetűzés is mély fájdalmat ébreszt benned, és bár csak apróságról van szó (például elsüt a párod egy viccet a kontódra), te szomorúbb leszel, mint kellene – és nem érted, miért. 

Ilyenkor szinte biztos, hogy múltbéli problémák próbálnak felszínre törni, de ahelyett, hogy igyekeznél ezeket kezelni, inkább mindent kivetítesz a párodra.

Ez viszont egy kapcsolatban akár a szakítást is előidézheti, hiszen egy idő után a másik fél belefárad az állandó veszekedésekbe.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást