Egészség / Életmód / Lélek

7 trükk, amivel szebben indul a reggeled

7 trükk, amivel szebben indul a reggeled

Mintha csak néhány órája lett volna, hogy péntek délután kisétáltál a munkahelyedről, most pedig máris hétfő reggel van. Alig jutott időd szórakozni, és még csak ki sem pihented magad teljesen. Ha te is ilyen hozzáállással ébredtél fel, mutatunk néhány hasznos trükköt, amivel máris szebben indul majd a heted – és bármikor bevetheted őket, ha egy kis vidámságra vágysz.

Kedvnövelő illatok

Gondoltad volna, hogy a citrom nem csak a vitaminok miatt tesz jót a szervezetednek? Kutatók korábban bebizonyították, hogy rendkívül jó stresszoldóként is működik.

A benne található linalool miatt elég csak néhány másodpercre megszagolnod a gyümölcsöt, és máris vidámabbnak érzed magad, ugyanis nyugtatóan hat az agyadra.

Nem igazán rajongsz a citromért? Próbáld ki helyette a levendulát, mert felmérések szerint ebben is megtalálható ez az összetevő – és még a reggeli készülődéstől sem vesz el néhány másodpercnél több időt.

Pár perc nyugalom

Meditálj. Persze nem muszáj a szó szoros értelmében, főleg, ha még sosem próbáltad korábban.

Egyszerűen csak ülj le a szőnyegre vagy egy székbe a lehető legkényelmesebb pózban, és hunyd le a szemed. Próbáld meg elfelejteni, hogy mennyi munkád van mára, és hogy milyen messze van az esti pihenés.

Csak a lélegzetedre figyelj. Ne érezd kudarcnak, ha néhány másodperc után a gondolataid visszakalandoznak a hétköznapokba, hiszen ez természetes.

A lényeg, hogy a figyelmed mindig vissza tudd fordítani a levegővételekre. Pár perc után rögtön észre fogod venni, hogy mennyivel több kedvvel vágsz neki ennek a hétfőnek.

Három pozitív gondolat

Ez egy kifejezetten erőteljes “mentális torna“. Képzelj el három olyan pillanatot vagy eseményt, amit ma nagyon szeretnél átélni.

Mondjuk szívesen találkoznál este a barátaiddal, elmennél moziba megnézni egy filmet, vagy csak egyszerűen olvasnál egy könyvet lefekvés előtt.

A legjobb, ha konkrétan látod magad előtt, ahogy ott vagy a helyszínen, vagy épp elvégzed ezeket a cselekvéseket. Sokan állítják ugyanis, hogy amikor ezzel az egyszerű dologgal indítják a napjukat, végül tényleg sikerül is megvalósítaniuk őket, így pedig máris szívesebben vágnak neki még a hétfőknek is.

Gyógyító dallamok

Egy montreáli neurológiai intézet tudományos kutatást végzett azzal kapcsolatban, vajon hogyan befolyásolja a zene az emberek hangulatát.

Ennek eredményeképp pedig megosztottak öt dalt, amik bizonyítottan megnövelik a dopamin szinted, és rögtön felvidítanak.

Ezek viszont javarészt nem a rádióban hallható pop dalok, hanem sokkal inkább komolyzenei művek. (kivéve Katy Perry Birthday című számát, ezt ugyanis egy másik egyetem kutatásai kifejezetten pozitív hatásúnak találtak).

Persze nem biztos, hogy mindegyik számmal sikerül elérned ezt a hatást, de mindenképpen érdemes kísérletezned velük.

  • Debussy – Clair de Lune
  • Antonin Dvorak – New World Symphony (Movement 4)
  • Explosions in the Sky – First Breath After Coma
  • Blonde Redhead – For the Damaged
  • Tiësto – Adagio for Strings (Parade of the Athletes verzió)

Energikus és divatos

Gondoltad volna, hogy akár a ruhaválasztásoddal is rengeteget dobhatsz az egész napi hangulatodon?

Egy amszterdami egyetem felméréseiből kiderült, hogy a sárga színű kiegészítőktől és daraboktól valóban vidámabb lehetsz.

Ugyanis sokan ezt az árnyalatot tartják a boldogság, az optimizmus és a remény szimbólumának.

Sőt, gyakran a krízis helyzetekben dolgozó emberek azért viselnek sárga mellényt, hogy egyúttal energiát sugározzanak (persze amellett, hogy könnyen észre tudjuk venni őket). Szóval elő a vibráló darabokkal!

Szépítő vidámság

Nézz bele a tükörbe, de kivételesen ne azon bosszankodj, milyen fáradtak a szemeid, vagy mennyire kócos a frizurád.

Ehelyett próbálj meg mosolyogni, még akkor is, ha úgy kell kikényszerítened magadból.

Egy kutatás szerint ugyanis ha egy kis ideig ráveszed a tested, hogy mosolyogjon, tényleg felvidíthat!

Sőt, ha még hatásosabb megoldásra vágysz, képzelj el mellé pozitív gondolatokat.

A közelgő nyaralást, egy vicces történetet; bármit, ami feldobja a kedved a rosszabb napokon.

Így sikerül teljesen elhitetned az agyaddal, hogy jól érzed magad, és szépen lassan te is így fogod látni a helyzetet. 

A négy az új szerencseszámod

Egy felmérés során 4000 felnőttet vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, milyen magas a boldogság szintjük. Ezt követően az eredmények meglepő dolgot bizonyítottak be.

Azok, akik naponta négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztottak el, sokkal pozitívabb érzelmi szinttel rendelkeztek.

Ennek az okát pontosan nem tudták megválaszolni egyelőre, de az biztos, hogy érdemes neked is kipróbálnod; az egészségesebb étrenddel úgysincs mit veszítened.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást