Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy étkezést!

Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy étkezést!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy étkezést!

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy időnként kihagytunk egy-egy étkezést. Átalusszuk a reggelit, dolgozunk ebédidőben is, vagy későn érünk haza, és vacsora nélkül esünk be az ágyba. Mindez jelentéktelen apróságnak tűnik, egészen addig, amíg a rendszertelen étkezés állandó szokássá nem válik. Bár szervezeted reakciója nagyban függ a korodtól, illetve egészségi állapotodtól, hosszú távon kellemetlen következményekre számíthatsz!

Hangulatingadozásoktól szenvedsz

Az étkezések kihagyásának gyakran hangulatingadozás a következménye. Amikor a szervezetünk nem jut időben elég táplálékoz, akkor jelentősen leeshet a vércukorszintünk. Ilyenkor kínzó éhségérzet jelentkezhet, melyet remegés, fejfájás kísérhet. A folyamat stressz reakciót válthat ki a szervezetünkben, köszönhetően annak, hogy testünk túlélő üzemmódba kapcsol. Amikor energiatartalékaink jelentősen lecsökkennek, akkor szervezetünk stressz-válasszal reagál a veszélyre, ezzel is jelezve, hogy több üzemanyagra lenne szükségünk.

Ám a stresszhormon mennyiségének hirtelen megnövekedése számos negatív következménnyel járhat, bőrproblémákat, mentális instabilitást, és enyhe depressziót okozhat.

Nehezebben koncentrálsz a feladatodra

A vércukorszint leesése nem csupán a hangulatunkra lehet hatással, de a koncentrációs képességünket is befolyásolja. Ilyenkor még a legegyszerűbb feladat elvégzése is nehézséget okozhat.

Ennek az az oka, hogy agyműködésben kiemelt szerep jut a glükóznak. Minél kevesebb glükóz áll a szertevezeted rendelkezésére, annál nagyobb az esélye, hogy lankad a figyelmed. Nincs tehát semmi értelme kihagyni egy étkezést csak azért, hogy többet tudj dolgozni, hiszen ez a szokás rövid és hosszú távon egyaránt rontja a munkateljesítményedet. Mindig szakíts időt a reggelire, illetve az ebédre, így több feladatot fogsz tudni elvégezni és rövidebb időre lesz majd szükséged egy-egy feladathoz.

Hosszú távon hízol

Ha hirtelen jóval kevesebbet eszel a szokásosnál, akkor rövid távon magától értetődően fogysz. Ám hosszú távon ez a módszer nem feltétlenül célravezető. A koplalástól egyre fáradtabb és ingerültebb leszel, így egy idő után visszatérsz majd a régi szokásaidhoz, és a néhány nap alatt leadott kilók azonnal visszajönnek. Hasonló a helyzet akkor is, ha kihagysz egy étkezést, hiszen ennek eredményeképpen nagyobb a valószínűsége, hogy a legközelebbi alkalommal többet eszel a kelleténél, és több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyire egyébként szükséged lenne. Emellett ilyenkor az ember előszeretettel nyúl egészségtelen gyorsételekhez, melyekkel gyorsan csillapíthatja az éhségérzetet. Hosszú távon a koplalás hatására az anyagcseréd lelassul, és a szervezeted túlkompenzál. Elkezd felkészülni az éhezésre, vagyis azonnali energiaraktározásba kezd, így gyakorlatilag mindent, amit az éhezés után megeszel, zsírként tárol majd későbbre. A legjobb, amit tehetsz, ha ügyelsz a napi három étkezésre, és a kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozásra!

Ártasz az egészségednek

Azzal, hogy például rendszeresen kihagyod a reggelit, nem csak a megjelenésednek, de az egészségednek is árthatsz.

A Harvard School of Public Health egyik tanulmányában azt találták, hogy azok a nők, akik rendszeresen elmulasztották a reggelit, később 20 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek II-es típusú diabétesztől.

Egy másik kutatásban a reggeli étkezés mellőzését a szívbetegségekkel hozták összefüggésbe.

Nem érdemes tehát figyelmen kívül hagyni a tápláló reggelit, hiszen ennek célja, hogy megtörje a több órás éjszakai éhezést, és energiával lássa el szervezetünket.

Megváltozik a külsőd

Ha kiegyensúlyozatlanul és egészségtelenül táplálkozol, az előbb-utóbb a megjelenéseden is meglátszik majd. A száraz bőr, a lapos, zsíros, élettelen haj mind a rendszertelen étkezések következménye lehet.

Mindannyiunknak szüksége van vitaminokra és tápanyagokra ahhoz, hogy a legjobb formánkat nyújthassuk. Amikor azonban rendszeresen kihagysz egy-egy étkezést, valószínűleg csökkented a tápanyagbevitelt is.

A kiegyensúlyozott táplálkozást nem helyettesítheted semmilyen vitaminkészítménnyel! Ha diétázni szeretnél, vagy életmódot váltanál, érdemes előtte egy dietetikussal konzultálnod, aki segít, hogy elegendő proteinhez, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jusson a tested.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!