Egészséges a tej, vagy sem? Kiskorunkban a szüleink az erős csontok biztosítékaként napi szinten itatták velünk, de ma már ez közel sem ilyen egyértelmű. Sokan a mai napig rendszeresen, nem kis mennyiségben fogyasztják a tehéntejet, pedig kutatások bizonyítják, hogy minden negyedik ember nehezen vagy egyáltalán nem tolerálja. A laktózérzékenység „elterjedt” manapság, – kutatások szerint negyven éves kor felett a nők 25 százaléka azzá válik – így a boltok polcain ma már a hagyományos helyett mandula- rizs- és laktózmentes tejek is sorakoznak.
Nézzük, mi történik a szervezetünkkel, ha szüneteltetjük, vagy teljesen abbahagyjuk a tejivást.
Hormonjaink egyensúlyba kerülhetnek
Ugyan sok tej dobozán olvashatjuk a feliratot, miszerint „nem tartalmaz hozzáadott hormonokat” – főleg Amerikában tartják fontosnak ezt feltüntetni – ez nem feltétlenül van így. Az igaz ugyan, hogy külön hormonokat nem tesznek a termékbe, azonban akár pasztörizált, akár organikus vagy bio tejet iszunk, a tejben bizony van hormon.
Természetesen ezek mind a tehénből származnak, amiből fejik. A problémát azok a szteroid-hormonok jelentik, amiket az állatoknak adnak, hiszen ezek akár az emberek számára rákkeltőek is lehetnek.
Szebbé válhat a bőröd
Hogy az előbb említett hormonoknak köszönhetően, vagy a zsírtartalom miatt, még nem egészen tisztázott, de tény, hogy a tej nem tesz jót annak, aki pattanásokra hajlamos. A tudósok már megtalálták, hogy van összefüggés a pattanások és a tejtermékek rendszeres fogyasztása között: egyesek szerint az elfogyasztott hormontartalom felboríthatja az ember hormon háztartását és az emiatt kialakuló faggyú-túltermelés eredményezhet pattanásokat, míg mások szerint az inzulin-szintünket zavarja meg a tej.
Ha tehát hajlamos vagy az aknéra, ajánlatos kipróbálni egy tejmentes időszakot, hátha szebb lesz az arcbőröd.
A csontjaid gyengébbé válhatnak
Harminc éves korunkig a szervezetünk gyorsabban épít csontot, mint ahogy az elhasználódik, de ezután már nagyobb sebességgel használjuk el a csontjainkat, mint ahogy testünk előállítja. Mit tehetünk ez ellen? A válasz természetesen a kálcium. Amit tehát szüleinktől hallgattunk kiskorunkban, miszerint igyál tejet, hogy erős csontjaid legyenek, nem humbug.
A szervezet a tejből könnyebben vonja ki a kálciumot, mint bármilyen más ételből vagy italból.
Ha tehát úgy döntesz, hogy nem fogyasztasz több tejet, pótold a kimaradt kálciumot máshonnan, például olyan ételekből, mint a szardínia, tofu, brokkoli, spenót vagy kelkáposzta.
Több probiotikumra lesz szükséged
A tej és tejtermékek elhagyásával a kálciumon kívül még egy dolgot megvonsz magadtól: a probiotikumokat. Ezek olyan egészséges baktériumok, melyek többek között az emésztést segítik és a tejen kívül – főleg puha sajtokban vagy joghurtokban találhatók meg. A probiotikumok fogyasztásának hiánya eredményezhet tehát szorulást vagy rendszertelen „ürítést”.
A jó hír azonban az, hogy ezt is beszerezhetjük, ha helyette többet fogyasztunk a következőkből: káposzta, uborka vagy tempeh. Utóbbi egy olyan hagyományos szója-termék, amely tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, és az összes szükséges aminosav megtalálható benne.
A rákos megbetegedések esélye is csökkenhet
Svédországban arra jutottak a kutatók, hogy azok a nők, akik napi több mint egy pohár tejet ittak, kétszer akkora eséllyel kaptak petefészek rákot.
A Harvard Egyetemen például azt állapították meg, hogy a tejivó férfiaknál 34 százalékkal nőtt a prosztata rák esélye.
A tejtermékekben található hormonok befolyásolják vérünk inzulinszintjét, ezáltal növelik a rákos sejtek kialakulását.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!