Háztartás / Otthon

Ez a jó bor titka, és így találhatod meg a boltban – A világ legjobb sommelier-jének tippjei

Ez a jó bor titka, és így találhatod meg a boltban – A világ legjobb sommelier-jének tippjei

Borban az igazság, borban a vigasz – na de milyen borban? Akár a vacsorához, esti beszélgetéshez keresek kísérőitalt, akár vendégségbe készülsz, a választás fejtörést okozhat, ha nem vagy járatos a borok világában. Aldo Sohm, aki 2008-ban elnyerte a World Sommelier Association által adományozott „A világ legjobb sommelier-je” díjat, megosztott néhány tippet a Harper’s Bazaar-ral, ami segíthet eligazodni. Ezekből szemezgettünk mi is.

Ne az ár alapján válassz!

Ha nem sokat mondanak a nevek, akkor jó megoldásnak tűnhet az ár alapján választani – elvégre, ami többe kerül, az nem lehet olyan rossz, igaz?

Aldo Sohm szerint ez hatalmas tévedés! Egy bornak lehet nagyon erős a marketingje, és ennek megfelelően borsos az ára, de ez még nem garancia arra, hogy az íze nem okoz majd csalódást – magyarázza.

Természetesen a műanyag flakonba töltött borok azért valószínűleg nem jobbak, mint ahogy kinéznek, de Sohm szerint, ha most ismerkedsz a borokkal, szemezgess a középkategóriások közül, hiszen itt is találsz finomakat, ha pedig mégsem jót választasz, legalább nem dobtál ki egy rakat pénzt.

Ne a divat mondja meg!

Sohm szerint érdemes azokat a borokat keresni, amelyek most nem annyira divatosak, mégis a polcokon van belőlük néhány üveg. 

A trendek ugyan változhatnak, de ami jó, az attól még jó marad, és hamarosan újra népszerűek is lesznek ezek a borok, hiszen az emberek újra felfedezik őket maguknak.

Klasszikusokat a magyar borokban is találni szép számmal, de külföldről is érkeznek olyan palackok, amelyek még azoknak is ismerősek lesznek, akik nincsenek otthon a borászatban. Kezdj klasszikusokkal!

Kérj tanácsot!

Ha borszaküzletben vásárolsz, biztosan találsz egy sommelier-t is.

Ne félj tanácsot kérni tőle, még akkor sem, ha úgy érzed, annyira nem értesz a dologhoz, hogy azt sem tudod elmondani, mit szeretnél.

„Az emberek gyakran nem azt kérik, amire vágynak. Például azt mondják, gyümölcsös bort szeretnének, de valójában csak valami aromásra vágynak. A sommelier dolga, hogy kitalálja, mi kellene nekik” – mondja Sohm.

Csak mondd el, hogy milyen alkalomra, esetleg milyen étel mellé keresel bort, és hagyd, hogy a sommelier a kérdéseivel vezessen. Ez a dolga, és örömmel segít majd.

Figyelj az újdonságokra is!

Aki járatos a borokban, az tudja, honnan érkeznek most olyan palackok, amelyek kiváló minőségű bort tartalmaznak, de még nem elég ismertek ahhoz, hogy borsosabb árat kérjenek értük.

Sohm szerint ilyen szempontból most Santa Barbarára érdemes figyelni, ami szerinte talán napjaink leggyorsabban fejlődő borászatainak az otthona, de említette Santa Maria-t is hasonló téren.

Portugália Duoro régiója is végre a hangjára talált, így az innen származó borokat is érdemes megkóstolnod, ha lehetőséged adódik rá – lehet, hogy hamarosan méregdrágán adnak majd egy-egy palackot belőlük.

7 mesés hotel a világ legszebb borvidékeiről
Galéria / 7 mesés hotel a világ legszebb borvidékeiről

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást