Itt isszák a legtöbb bort! 6 „leg” a nagyvilágban

Itt isszák a legtöbb bort! 6 „leg” a nagyvilágban

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Itt isszák a legtöbb bort! 6 „leg” a nagyvilágban

A leghosszabb, a legkisebb, a legtöbb és az egyetlen, ami a Földön megtalálható. Ha elolvasod cikkünket, megtudod, hogy a Földnek mely területeire gondoltunk.

Hollandia, Aalsmeer: a legtöbb vágott virág

Hollandia a világ legnagyobb vágottvirág-termelője. Tavasszal hatalmas tulipán-, jácint- és nárciszmezők lepik el a partvidékeit. Aalsmeerben van a világ legnagyobb virágvására. Egy óriási csarnokban fogadják és adják el a virágokat, több milliárdot. Amit nem tudnak eladni, azt nem tárolják, hanem darálóba teszik és megsemmisítik.

Ugyanebben az épületben, ahol a virágok is vannak, vannak tőzsdetermek is. A virágok adatait (nevét, színét, változatát, szárhosszát, mennyiségét és a termesztés helyét) képernyőről lehet leolvasni, és licitálni lehet rájuk.

Elefántcsontpart, Afrika: a legtöbb kakaó

Afrika a legnagyobb kakaótermelő a világon. A legtöbb kakaót Elefántcsontparton termelik. Elefántcsontpartot egyébként Nyugat-Afrika legszebb vidékének tartják, és a kakaó mellett még kávét és kóladiót is termesztenek itt.

A neve ellenére sehol a környéken nem lehet elefántokat látni. Elefántcsontpart ma már egy betonrengeteg.

A belváros negyedei a modern irodaházak és az elegáns üzletemberek világa.

A szegényesebb külvárosok képe jobban tükrözi a jellegzetes afrikai életet: az emberek hagyományos afrikai öltözéket viselnek és földművelésből tartják fenn magukat.

A Nílus: a leghosszabb folyó

A Föld leghosszabb folyója a Nílus, körülbelül 6000 kilométer hosszú. Az ókorban Hápinak nevezték. Hápi termékenység-isten volt, és valószínűleg megáldotta a Nílus környékén élő népeket, mert – mint ahogy az iskolában is tanultuk – a víznek köszönhetően mindig bőven volt mit enniük.

A közelmúltban felvetődött, hogy nem is a Nílus, hanem az Amazonas vezeti a toplistát, de egyelőre még nem jött létre megegyezés ezzel kapcsolatban.

Franciaország és Olaszország: a legtöbb bor

Franciaországban és Olaszországban sok szőlőfajta terem. Ez a két ország a föld elsőszámú bortermelője.

Annyira kedvez az éghajlatuk a szőlőtermesztésnek, hogy szinte bárhová érdemes szőlőtőkéket próbaképpen ültetni, utána jó szőlő terem rajtuk. A bor adja az alapanyagát a Franciaországban feltalált pezsgőnek és az olasz eredetű balzsamecetnek is.

Mindkettő úgy keletkezett, hogy a szőlő levét hordóba töltötték, aztán megfeledkeztek róla.
 

A pezsgő története
A balzsamecet története és egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Vatikánváros: a legkisebb állam

A világ legkisebb állama a Róma közepén elhelyezkedő Vatikánváros. Legfontosabb lakója a pápa, rajta kívül 1000-nél kevesebb ember él itt. A pápai állam már a 4. században létrejött, de a pápák rezidenciája időnként máshol volt Rómán belül.

Állítólag a jelentős látogatottságú egyházi szertartások miatt Vatikánvárosban az egy főre jutó borfogyasztás nagyjából a duplája az olasz- vagy a franciaországinak.

Nyaranta a fő utazási szezonban hosszú sorban állnak a turisták a Vatikán előtt, órákig kell várakozni a bejutásig, de odabent a Szent Péter bazilika és a Sixtus kápolna látványa kárpótlást jelent a fáradtságért.

Antarktisz: az egyetlen földrész, ahol nincs ország

Ezen a földrészen nem alakult ki ország, mert a zord éghajlat miatt nagyon kevesen élnek itt. Még a mínusz 70 Celsius-fokos hőmérséklet sem ritka, és szinte az egész területét jégpáncél borítja.

Olyan hideg van, hogy a téli hónapokban száraz hó esik, amiből nem lehetne sem hóembert építeni, sem hógolyót gyúrni, mert nem tapad össze.

A kontinens élővilága szegényes: fókák, pingvinek, bálnák és sirályok alkotják, amelyek elpusztult állati és növényi maradványokkal és algákkal táplálkoznak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást