9 tipp a kert parkosítására

9 tipp a kert parkosítására

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 9 tipp a kert parkosítására

Szeretnéd otthonod kertjét szépíteni? Ebben az esetben figyelmedbe ajánlunk néhány parkosítási ötletet, amellyel rendezett, struktúrált és gyönyörű kertet hozhatsz létre.

Kis gyümölcsfák

A kis hangulatos gyümölcsfák barátságossá teszik a kertet.
Három előnyük is van: azon túl, hogy szép látványt nyújtanak, több oxigénnel töltik meg közvetlen környezetedet és zamatos gyümölcsöket teremnek akár már az első években is.

Kerítések

A kerítések használatával nem csak telkedet kerítheted el, hanem alacsony hangulatos kerítésekkel elválaszthatod a kert különböző funkciójú területeit. A kovácsoltvas és általában a fémkerítések a leghosszabb életűek. A fakerítések hártánya, hogy rothadás-veszélyesek, azonban otthonossá teszik a kert hangulatát és bármilyen színre festhetők.
A kerítéseket mindig igazítsd a ház stílusához (annak függvényében, hogy rusztikus, vidéki hangulatot, esetleg modern letisztultat vagy pompázatos villahatást szeretnél elérni).

Virágok

Virágok nélkül nem kert a kert. Ültethetsz vad virágokat is, de a telepített viráglugasok is gyönyörű látványt nyújtanak. Mindig legyenek tavasszal, nyáron és ősszel nyíló virágaid is, de örökzöldekről is gondoskodj, hogy télen se legyen teljesen kopár a kerted.
Figyelembe vehetjük azt is, hogy különböző szezonban más színbe borítsuk a kertet:  ősszel a kék és levendula szín varázslatosan néz ki, míg tavasszal a fehér és sárga virágok nyújtanak üde hatást, nyáron a piros, narancssárga színű virágok festenek a legjobban.

Szökőkutak

Ha szereted a csobogó patak hangját, akkor érdemes egy szabadtéri szökőkutat beépítened a kertbe. Különböző méretben, formában és témában szerezhetők be.
Szentelj helyet ennek a kert egy olyan területét, ahol szerinted a legjobban nézne ki, de ne feledd, hogy ott vízellátásnak is lennie kell.

Halastó

Kis tavak létesítése is jó lehetőség a parkosításra. A tó felületén egzotikus virágokat is lebegtethetünk. Minden tóhoz szükséges szűrőberendezést is építeni, amely megőrzi a víz tisztaságát.
A tó körül helyezzünk el lapos köveket – ezek nemcsak nagyszerűen festenek, de megakadályozzák a föld vízbe való hullását.

Kerti világítás

Az esti kert hangulatáról a legjobban állólámpákkal vagy apró földbe szúrható világítótestekkel gondoskodhatunk.
Az ösvények mentén kialakított világítás varázslatossá teszi a telket.

Kerekített, hullámos szélű területek

Létrehozhatsz különleges hullámos szélű gyep és virágterületeket, amelyeket akár apró kavicsokkal vagy nagy kövekkel is körbevehetsz.

Kerti kiegészítők

A stílusos kőszobrok és virágedények azonnal feldobják a kertet.
A legjobban a természetes kerti kiegészítők mutatnak jól, a színes kertitörpéket és kő-katicabogarakat felejtsük el!

Lugasok

Nincs is romantikusabb a vidám lugasoknál! Legyen szó rózsa, borostyán vagy bármilyen növényfutotta lugasról, ezek a hangulatos építmények minden kert fókuszpontjai lesznek.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!