10+1 tipp hogyan lehet egészségesebb a körmöd

10+1 tipp hogyan lehet egészségesebb a körmöd

Címlap / Stílus / Arc / 10+1 tipp hogyan lehet egészségesebb a körmöd

Tavasz elején a körmeink ritkán vannak jó állapotban. Van azonban néhány dolog, ami nem a télnek tudható be, sokkal inkább a nem megfelelő ápolásnak. Érdemes odafigyelni ezekre, hogy körmeink sokáig szépek és egészségesek maradjanak.

Szellőzés

A körömnek ugyanúgy szüksége van szellőzésre, mint bármely más testrészünknek. Ezért a lakkozások között lehetőleg tartsunk egy nap szünetet, hogy a körmeink szellőzhessenek.
A legjobb, ha hétvége kezdetekor lemossuk a festéket, és legkorábban vasárnap festjük ki újra a körmöket. A szellőztetés alatt ne tegyünk rá még színtelen lakkot sem.

Jelek

Közismert tény, hogy a körmeink árulkodnak szervezetünk egészségéről. A fehér foltok például cinkhiányra utalhatnak, a bordázott felszín pedig általában valamilyen lelki probléma jele lehet.
Egészséges életmóddal törekedjünk ezek megakadályozására, hiszen ha megjelennek, akkor legtöbbször már csak lenöveszteni tudjuk ezeket.

Táplálkozás

A körömápolás legfontosabb, mégis talán legelhanyagoltabb területe az egészséges táplálkozás. Az egészséges és erős körmökhöz szervezetünknek szüksége van megfelelő vitaminokra, folsavra, cinkre, és kálciumra.
Ezért ajánlott minél több friss zöldség és gyümölcs, máj, és natúr tejtermékek fogyasztása. Próbáljuk ki, néhány héten belül látványos lesz a változás!

Reszelés

A reszelés viszonylag kíméletes körömápolási módnak számít, amivel mégis hatékonyan tudjuk kialakítani körmeink formáját. Hogy ne repedjen be és ne legyen szálkás sem a körmünk, ezért figyeljünk oda, hogy lehetőleg mindig egy irányba reszeljük, ne oda-vissza.
Ez ugyanis nem csak az állagát, de a köröm alakját is könnyen elronthatja. Válasszunk banán alakú, két oldalán eltérő erősségű reszelővel rendelkező termékeket, kerüljük a fém reszelőket.

Körömlakklemosás

Ha lakkozzuk a körmünket, akkor nyilván gyakran használjuk a körömlakklemosókat is. Ezek kiválasztásánál érdemes alaposabban megnézni az összetevőket, és lehetőleg mindig inkább az acetonmentes termékeket válasszuk.
Ezek ugyanis nem szárítják a körmöt, nem teszik szálkássá, hatásuk viszont azonos az acetontartalmúakkal. A körömlakk eltávolítása után mossunk alaposan kezet és kenjük be kézápolóval.

Alapozólakk

Ha gyakran festjük élénk színűre a körmeinket, akkor vezessük be az alapozó körömlakk használatát is. Ezek színtelen, általában gyorsan száradó lakkok, amelyekre száradás után bármilyen színes lakkot nyugodtan használhatunk.
Az alapozólakkok ráadásul megóvják körmeinket a felesleges és csúnya elszíneződésektől is, amiket az erős színű lakkok okozhatnak.

Körömápoló olajok

Szinte minden nőnek megéri, ha tart otthon körömápoló olajat és rendszeresen használja is azt. Ezek a termékek ápolják a körömágyat, megvédik a berepedezésektől, és könnyebben kezelhetővé teszik a körömre nőtt bőrréteget.
Nem utolsó sorban ápolják a köröm egész felszínét is, így segítenek azok egészségének megőrzésében, és ápolt hatást keltenek.

Olajfürdő

A legelterjedtebb és egyben az egyik leghatékonyabb körömápolási módszer az olajok alkalmazása. Egyik ilyen az olajos körömfürdő: olíva olajból és napraforgóból készült elegybe mártsuk néhány percre a körmeinket, majd finoman itassuk fel a felesleget.
Rendszeres alkalmazásával körmeink finomabbak, ápoltabb hatást nyújtanak majd. Nem utolsó sorban jót tesz a kéz bőrének is.

Dohányzás

A dohányzásnak sok káros hatása van, az egyik ilyen a körmeinket is érinti. Igaz, hogy csak esztétikailag okoz kárt bennük, de a sárgás elszíneződés semmiképpen sem hat jól a bámennyire is ápolt kezeken.
Használjunk citromos vattakorongot, amivel töröljük át esténként ujjainkat, hogy a dohányzás okozta sárga foltok ne válhassanak látványossá.

Bőrradír

Ahogy arcunknak sokat segítünk, ha rendszeresen radírozzuk, ugyanígy a kezünk is meghálálja az ilyen gondoskodást.
Elég, ha hetente egyszer készítünk egy elegyet olaj, só és citrom felhasználásával, azt felkenjük egész kézfejünkre, majd 10-15 perc múlva óvatosan ledörzsöljük. Utána kenjük be kezünket és körmeinket kézbőrápoló krémmel is.

Rágás

Nem nagy újdonság, hogy a körömrágás nagyon nem tesz jót a körmeinknek. Igaz ez a körmök formáira, széleire, vagy a köröm körüli bőr állapotára is.
A köröm végét azonban nem csak elcsúfítjuk ezzel a rossz szokással, de fel is puhítjuk, mivel rágás közben folyamatosan nedvességnek van kitéve. Ezáltal pedig biztos, hogy még sérülékenyebbek lesznek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást