Egészség / Életmód

7 tipp, hogy idén megúszd az influenzát és a megfázást

7 tipp, hogy idén megúszd az influenzát és a megfázást

Bár az influenza és a közönséges nátha két teljesen eltérő betegség, megelőzésük mégis valahol egy tőről fakad: minél erősebb ugyanis az immunrendszered, és minél okosabban alkalmazkodsz az időjárási körülményekhez, annál nagyobb eséllyel kerülheted el őket. Összeállításunkban felelevenítjük a leghatékonyabb óvintézkedéseket!

Öltözz rétegesen!

Ha kicsit bosszúsan emlékszel vissza azokra az időkre, amikor a szüleid szinte hóembernek öltöztettek – legalább két pulcsira adták a dzsekidet –, jusson eszedbe: a réteges ruházkodásnak mindig van értelme! Érdemes egy pamut anyagú atlétát vagy topot húzni a felsőd alá a leghűvösebb napokon.
Az alsó rétegeknél kerüld a műszálat, amennyire lehet – pulóvernél és kabátnál azonban jól jön, mert bizonyos fajtái kiválóan tartják a hőt. Szabadban történő sportoláshoz szerezz be direkt e célra gyártott darabokat, megérik az árukat!

Fertőtleníts!

A közvélekedésben elterjedt, hogy „megfázni” a hidegtől lehet. Ez azonban tévedés: valójában mindig kórokozók miatt lép fel a probléma – más kérdés, hogy az immunrendszered az alacsony hőmérséklet és a mostoha időjárási körülmények miatt valóban legyengülhet, így a tél közvetetten kedvez a meghűlésnek.
Amennyiben a gyakran érintett felületeket rendszeresen fertőtleníted – például a telefonod, a billentyűzeted, az íróasztalod és a kilincseket, jelentősen csökkentheted a fertőzés veszélyét.

Moss kezet!

Döbbenetes adat, de szakértői becslések szerint az emberek körülbelül 95%-a rosszul mos kezet. Tehát nem a megfelelő módon, és nem elegendő ideig. Legalább fél percen át kell finoman dörzsölnöd szappannal a kezed ahhoz, hogy a meleg víz alatt elpusztuljanak a kórokozók.
Érdemes antibakteriális terméket használod, illetve alkalmanként körömkefét is, hogy eltűnjön a legmakacsabb szennyeződés is. A csap rendszeres fertőtlenítésére ugyancsak érdemes gondot fordítani.

Legyen nálad „tisztasági csomag”!

Hiába tartod rendben a kezed és az otthonodat, ha nyilvános helyen egy az egyben megfogod a legtöbbet által érintett tárgyakat, s utána például megérinted a kajádat. Az állandó higiénia fenntartásához elengedhetetlen, hogy legyen nálad kézfertőtlenítő – akár zselés, akár törlőkendős formában.
Praktikus, ha mindig tartasz magadnál extra adag zsebkendőt is, amivel megtörölheted a mancsod, valamint vele együtt megfoghatod például a nyilvános vécék kilincsét. Egy zsepit egyszer használj ilyesmire, nem éri meg vele spórolni!

Tedd a szád elé a kezed!

Sokan vallják, hogy köhögéskor nem érdemes a száj tenni a kezet, mert akkor rajta „ülnek” meg a vírusok és a baktériumok a levegőben való szétszóródás helyett. Nos, ha mindenki így vélekedne, akkor egy kicsit bajban lennénk, mert sokkal több kórokozó jutna a légtérbe.
A levegő azonban csak egy dolog: ha „védekezés nélkül” tüsszentesz, akkor tele lesz „gonosztevőkkel” például a monitorod és a billentyűzeted – meg az összes közeledben lévő tárgy, állat és persze ember. A mancsodat bármikor megmoshatod, őket viszont nem.

Aludd ki magad!

Hiába szeded nyakra-főre a vitaminokat, öltözködsz rétegesen és tartod be a higiéniai előírásokat, ha hagyod, hogy az alváshiány legyengítse a szervezeted. Az éjszakai pihenés alkalmával ugyanis regenerálódik az immunrendszered is, ami nem tud megfelelően működni, ha nem adod meg neki erre az esélyt.
Mindig muszáj legalább 6,5 órát szundiznod ahhoz, hogy fizikailag és szellemileg a topon légy. (Az általad szükségesnek érzett mennyiség eltérhet, de csak fölfelé!)

Táplálkozz egészségesen!

Ha egyáltalán nem eszel vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket, hogyan várhatnád el, hogy tökéletesen működjön a szervezeted? Egyetlen élelmiszercsoportot sem szabad kizárni a táplálkozásodból – a bűnözés is belefér, hiszen az arányok megtartásáról van szó. Ha a tányérod felén mindig zöldség kap helyet, és desszert gyanánt gyümölcsöt eszel, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.
Amennyiben már megtörtént a baj, akkor is egyél jókat: a vírusok és baktériumok „éheztetése” nem vezet jóra! Fontos, hogy akármennyire erősnek tartod a szervezeted, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a súlyos tünetek 3 napnál tovább állnak fenn!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást