7 tipp, hogy betartsd az újévi fogadalmaidat

7 tipp, hogy betartsd az újévi fogadalmaidat

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp, hogy betartsd az újévi fogadalmaidat

Az év fordulóján sokan fogadkozunk, hogy most vagy soha, lefogyunk, leszokunk a dohányzásról és takarékoskodni kezdünk. Ezt komolyan is szoktuk gondolni az adott pillanatban, de a megvalósításnál már általában megállnak ezek a tervek.

Mérhető cél

Ha biztosra akarsz menni, tervezd meg egyértelműen a célodat. Döntsd el, hogy pontosan mit szeretnél megvalósítani, és olyat válassz, amit mérni is lehet.
Ha például fogyni szeretnél, akkor jelölj ki egy olyan mennyiséget, ami tényleg mérhető, hogy könnyebben tudd ellenőrizni, hogy teljesült e az újévi terv. Például ne azt határozd el, hogy „Le fogok fogyni!”, hanem sokkal inkább azt, hogy „5 kg-t fogok lefogyni, 70-ről 65 kilóra”. 

Időkeret

Ne csak azt határozd meg, hogy mit fogsz teljesíteni, hanem azt is, hogy pontosan mikorra. Tűzz ki egy határidőt, ami nincs is irreálisan közel, de túlságosan távol sem. Ha például fogyni akarsz, akkor ez lehet a születésnapod, vagy az, hogy nyár elejére, a bikiniszezonra fogyunk le.
Ezért a helyes fogadalom: „2012. július 1-ig fogok lefogyni!”. gzítsd olyan eseményekhez, ahol meg kell jelenned, vagy a nyaraláshoz. Így nem csak a fogyás sikere lesz jó érzés, de az is, hogy eredményedet meg is mutathatod. 

Segítőtárs

Avass be valakit a tervedbe, és kérd meg, hogy segítsen neked. Az sem jó, ha mindenkinek elhíreszteled, hiszen akkor mindenki csak erről fog beszélgetni veled, és ha esetleg nem sikerül a kitűzött cél elérése, akkor többszörös kudarcélményed lehet.
Inkább kérj meg egy közeli barátot, családtagot, hogy legyen a segítségedre és emlékeztessen, néha esetleg kérjen is számon, hogy hol tartasz a fogadalom teljesítésében. Segítségét meghálálhatod azzal, ha elhatározzátok, hogy ha sikerül a terv megvalósítása, utána közösen megünneplitek. 

Versenytárs

Ha versengő szellem vagy, és úgy érzed, ez motivál jobban, akkor találja magadnak egy partnert, aki ugyanilyen célokat tűzött ki magának a következő évre.
Akár már a szilveszteri partin is kiderülhet valakiről a társaságban, hogy ugyanezt tervezi. Ilyenkor jó, ha közösen küzdetek a kilókkal, és versenyeztek, hogy ki éri el előbb a kitűzött célt.
Ha szeretsz fogadni, azt is megtehetitek, hogy megállapodtok valamiben, például hogy aki előbb eléri a kívánt célt, azt a másik meglepi valamivel. A versenyszellem sok emberből kihozza a legjobb értelembe vett harci szellemet, érdemes kipróbálni. 

Add írásba!

Ha megvan a konkrét cél és az is, hogy azt mikorra akarod elérni, akkor írd le mindezt. A papírt tedd ki egy olyan helyre, ahol minden nap látod, hogy emlékeztessen arra, hogy merrefelé is haladsz.
Írj bele minden részletet, vagyis hogy pontosan mit, mikorra fogsz elérni és írd alá. Olyan lesz, mint egy saját magaddal kötött szerződés, ami nagyon is kötelez, hiszen a nevedet adtad ahhoz, hogy a szerződésben vállaltakat betartod. 

Szakaszok

Ha megvan a terv és az időzítés, akkor oszd fel kisebb lépésekre. Ha a célod a fogyás, akkor oszd be magadnak azt is, hogy melyik hónapban hány kiló szeretnél lenni. Tervezz úgy, hogy nagy legyen az esélyed a sikerélményre, vagyis ha például 5 kg-t akarsz lefogyni fél év alatt, akkor az első hónapokra 1-1 kilót vállalj, majd a közepénél egy alkalommal 2-t.
A fogyás köztudottan nagyobb lépéssel indul, így már az első hónapokban úgy érezheted, hogy jó úton, sőt előrébb jársz, mint ahogy tervezted. Ez hatalmas lendületet és további motivációt adhat a sikeres befejezéshez. 

Motiváció

Tanuld meg jutalmazni magad! Nagyon fontos, hogy tanuld meg élvezni a sikert, és ne félj pozitívan motiválni, vagyis ösztönözni, jutalmazni magad. A legjobb, ha a terved felállítása végén megállapítasz magadnak egy ösztönző dolgot is, amit megkapsz saját magadtól, ha megvalósítod a fogadalmadat.
Ez lehet például egy utazás, egy jó vacsora, vagy bármi, amire nagyon vágysz. Fontos, hogy ösztönzőleg és ne gátlólag hasson rád, a lényeg ugyanis nem az önsanyargatás, vagyis hogy megbüntesd magad, ha véletlenül valami mégsem jól sül el, hanem a pozitív ösztönzés. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást