Életmód / Egészség / Lélek

5 tipp, hogy 2020 a megújulásról szóljon

2020 szilveszterén a kerek szám miatt minden bizonnyal több újévi fogadalom született, mint általában. Leszokom a cigiről, egészségesen fogok enni, eljárok rendszeresen sportolni, türelmesebb leszek, több időt töltök a szeretteimmel, stb. Ez a kerek dátum valóban jó kiindulópont arra, ha valóban meg szeretnénk újulni, de hogy kezdjünk bele? Az alábbi öt tipp segít abban, hogy mire fókuszálj és hogyan változz meg sikeresen, ha jobb emberré szeretnél válni. 

Fogalmazz meg egyértelmű célokat

Az, hogy kijelentjük, hogy „új életet kezdek” ugyan magasztos célt tűzünk ki magunk elé, de ez sajnos még nem elég konkrét. Kezdd azzal, hogy megfogalmazod, pontosan miben is szeretnél fejlődni. Kezdj kis dolgokkal, amikről tudod, hogy képes leszel betartani őket.

Ha úgy indulsz neki, hogy ezentúl nem eszel semmilyen szénhidrátot, minden héten háromszor lemész edzeni és minden hétvégén eljársz önkénteskedni, nem fogsz sikerrel járni, mert túl nagy nyomást helyezel magadra.

Kezdd egyszerű, apró változtatásokkal és azzal is legyél tisztában, hogy ez nem fog egyik napról a másikra menni. 

Írd le, miben szeretnél előre lépni

Bizonyítottan nagyobb eséllyel valósítasz meg valamit, ha papírra veted. Szedd pontokba és írd le, mik a céljaid. Kezdd a legtriviálisabb kis módosításokkal (például 15 perccel korábban kelés, napi plusz egy pohár víz ivása, esténként 15 perc olvasás) és a végére hagyd a nagyobb célokat (utazás, új munkahely, jogosítvány megszerzése, stb.)

Ha fokozatosan alakítasz ki új, hasznos szokásokat, jobban tudod majd tartani magad hozzájuk, mintha drasztikusan váltanál. 

Ne szabj szigorú határidőket

Valaki jól teljesít nyomás alatt, míg mások kevésbé. Önmagunk fejlesztésénél nem érdemes szoros határidőket szabnunk, hiszen az egyrészt csak felesleges stresszt hoz a mindennapjainkba, másrészt könnyebben vallunk kudarcot.

Az pedig komoly negatív következményekkel járhat, például azzal, hogy úgy gondoljuk, ez úgysem megy nekünk és hagyjuk a fenébe az egészet. Először minden nap csak egy kis időt foglalkozz az önfejlesztéssel és ezt növeld fokozatosan.

Adj időt magadnak: az újév új inspirációval kell szolgáljon, nem új határidőkkel. 

Ne mások elvárásainak akarj megfelelni

Ha le szeretnél fogyni, vagy el szeretnél kezdeni sportolni, azt azért tedd, mert te magad jobban szeretnéd érezni magad a bőrödben, ne azért, mert valaki beszólt az alakodra. Egyetlen ember sincs a Földön, aki mindenkinek képes megfelelni, így ezt a terhet el is engedheted.

Ha jobb emberré szeretnél válni és meg szeretnél újulni, ne mások elképzelései szerint fogj neki, hanem arra koncentrálj, ami neked fontos.

Az ember úgyis önmaga legszigorúbb kritikusa, ezért általában magunknak megfelelni a legnehezebb. Ha viszont mások elvárásait kergeted, akkor eleve kudarcra vagy ítélve.

Ne félj belevágni új dolgokba 

Annyi mindent ki szeretnénk próbálni és mindig csak halogatjuk, ugye ismerős? Legyen ez az év az, amikor tényleg kilépsz a komfortzónádból! Utazz el egyedül, vágasd le a hajad, iratkozz be egy tanfolyamra, szakítsd meg a kapcsolatot a mérgező ismerősökkel, vagy akár lépj ki a munkahelyedről, ha utálod.

Az élet rövid és az emberek halálos ágyaikon sosem azokat a dolgokat bánják meg, amiket megtettek, hanem amiket féltek meglépni. Ne tarts attól, hogy új oldaladról ismerd meg magad, sokkal többre vagy képes, mint hiszed.