Dekor / Otthon

Tiniszoba ötletek: milyen a jó berendezés?

Tiniszoba ötletek: milyen a jó berendezés?

A kamaszkor minden fiatal számára különleges, legyen szó fiúról vagy lányról. Ez nemcsak a felfedezések időszaka, de az önállóságuk is ekkortájt kezdi megrebbenteni szárnyait. Ilyenkor nincs mese, ezekhez a változásokhoz kell igazítani a tini szobáját is. A kislányos dekort felváltja a csajos dizájn, míg a kisfiúst a menő. Íme néhány tipp, hogyan alakítsunk ki egy igazi tinédzserszobát! (x)

Tiniszoba fiúknak és lányoknak

Természetesen más-más dolgokra kell figyelni a fiatal fiúknál és lányoknál. A srácok esetében mindig a „kevesebb néha több” elvét alkalmazzuk. A fiúknak szükségük van a térre pihenéshez, tanuláshoz és szórakozáshoz egyaránt. Próbáljuk meg esetükben a bútorokat úgy elhelyezni, hogy azok egy területen vannak, nem pedig szétszórva a szobában.

A lányok szobájánál ügyeljünk arra, hogy az apró dolgokat és csecsebecséket tudják majd hova elpakolni. A berendezési tárgyak lehetőleg legyenek külön bútordarabok. A szétszórt és kaotikus hatás elkerülése érdekében válasszunk ki egy adott lakberendezési stílust, és azt alakítsuk ki tinilányunk szobájában.

Rendezzünk be kényelmes, funkcionális tiniszobát

Amikor kialakítjuk a tiniszobát, érdemes különböző funkciók alapján részekre bontani a helyiséget. Kialakíthatunk egy tanulózónát, egy társasági részt, valamint egy pihenésre alkalmas kuckót. Emellett folyamatosan tartsuk szem előtt, hogy a tinédzserek számára minél több privát tér maradjon a helyiségben, mivel ebben a korban jobban igénylik. Valamint ne feledkezzünk meg gyermekünk szokásairól sem.

A kamaszok imádják a süllyedős babzsákokat és a nagy, vastag, puhaszálú szőnyegeket. Amikor olvasnak, a telefonjukon játszanak vagy filmeznek, ezeken az alkalmatosságokon terpeszkednek el nagyon szívesen. A bútorok és a trendi egyszemélyes ágyak elhelyezését tekintve pedig nyugodtan elrugaszkodhatunk attól, hogy mindent a falhoz tolunk. Így a szoba, valamint gyermekünk is még inkább fellélegzik.

Ami magukat a berendezési tárgyakat illeti, a fő szempont az időtállóság legyen. Miután a tinik számára már a felnőtt méretű bútorok kellenek, így azokat jó esetben nem szükséges többször cserélni. A tömörfa – fenyő, tölgy, bükk – ágyak, szekrények és íróasztalok akár generációkon keresztül szolgálhatják tulajdonosaikat. Az AMI Bútorok Webáruház oldalán számtalan minőségi fenyő bútort találhatunk például, ráadásul gyorsan ki is szállítják termékeiket.

Mértékletes színek, de merészebb formák

A tinédzserszoba berendezésénél az újdonság hatását érhetjük el, ha az egész szobát átfestjük egy másik színnel. Sok esetben ez nem is kérdés, mivel egy tinilányhoz már nem illik a rózsaszín, egy kamasz fiúhoz pedig a babakék. Elfelejthetjük a vibráló színeket is, inkább a komolyabb, natúr és természetes árnyalatokat részesítsük előnyben. Ezek jobban passzolnak egy, épp a felnőtté válás küszöbén álló fiatal szobájához. Utolsó gondolatként: ne féljünk a fekete színtől, de azért persze ne vigyük túlzásba.

Ami a formákat illeti, nyugodtan megpróbálkozhatunk a merészebb mintákkal és formákkal. Ez vonatkozik a bútorok kialakítására, valamint a különböző felületeken (pl. függönyön, kárpitokon vagy ágyneműhuzaton) elhelyezett díszítésre. A kockákat, sávokat, köröket, rombuszokat vagy téglalapokat még a felnőttek is kedvelik, és nincs ez másként a kamaszoknál sem.

Fontos a megfelelő fényforrás

A tinédzserek számára elengedhetetlen az elegendő fény a mindennapok során. Igyekezzünk ne minden fényforrás esetében ugyanolyan lámpaburát vagy színt választani, hanem merjük kombinálni azokat. A fiatalok is szeretik a változatosságot a fény esetében is, a fő prioritás azonban végig legyen a bő és nagy fényerejű világítás kialakítása. A hangulatfények mindig divatosak és menők, így ezekkel sosem lövünk nagy bakot.

Miután a tinédzserkorban a véleményük is egyre inkább kezd kialakulni a világ dolgairól, a szobájuk berendezéséről is biztosan lenne mit mondaniuk. Ne féljük megkérdezni az ő igényeiket, és lehetőleg vonjuk be őket egy új bútor vásárlása esetén is a folyamatba. Ha ezeket megfogadjuk, egy valóban minden igény kielégítő tiniszobát tudunk berendezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást