5+1 hatalmas tévhit a fertőtlenítésről – Te jól tudod?

5+1 hatalmas tévhit a fertőtlenítésről – Te jól tudod?

Címlap / Otthon / Háztartás / 5+1 hatalmas tévhit a fertőtlenítésről – Te jól tudod?

Mennyire hatékonyak a növényi tisztítószerek? Mi a különbség a takarítás és a fertőtlenítés között? Többek között ezekre a kérdésekre is mutatjuk a választ!

Most, hogy tombol a koronavírus, mindenki igyekszik a lehető legjobban fertőtleníteni az otthonát. A neten számtalan tanács található a megfelelő tisztításról, azonban nem feltétlenül kell megfogadni mindet. Carolyn Forte, a Good Housekeeping Institute tisztítószer-tesztelő laboratóriumának vezetője lerombolja ezeket.

Mítosz 1: Csak egyféle fertőtlenítés létezik

Összesen háromféle módszert ismerünk: az első a takarítás, mely során a látható szennyeződések tűnnek el, de ez nem feltétlenül fertőtlenít. A második a szanitizálás, ennek során a baktériumok egy része eltávolítható. A harmadik, a fertőtlenítés a leghatásosabb, hiszen ebben az esetben a használt tisztítószereknek köszönhetőek a legtöbb vírus és baktérium eltűnik.

Mítosz 2: Minden tisztítószer fertőtlenít is

Érdemes elolvasni a címkét, ugyanis ez nem minden esetben igaz. A legtöbb termékre rá van írva, ha fertőtlenítő, antibakteriális vagy antivirális hatású – ez különösen fontos a járvány idején, hogy megfelelő anyaggal takaríts.

Mítosz 3: A növényi alapú tisztítószerek hatástalanok

Ha megfelelően használják őket, a növényi tisztítószerek éppen annyira hatékonyak, mint a vegyszerek Forte szerint. A különbség abban rejlik, hogy mennyire gyorsan fejtik ki hatásukat: a növényi szereknek egy kicsit több idő kell, hogy hassanak, ettől függetlenül bátran használhatóak.

Igrishaeva/istockphoto.com

Mítosz 4: Az ecet megöli a bacilusokat

Tisztításra tökéletes (a penészt például hatékonyan eltávolítja), fertőtlenítésre már kevésbé alkalmas, ráadásul nincs még kizárólag erre vonatkozó kutatás. Bár tényleg nagyanyáink csodaszere, ha biztosra szeretnél menni, azért vess be olyan tisztítószert is, ami bizonyítottan hatásos a baktériumok és vírusok ellen is.

Mítosz 5: A hipós vizet akár napokig, hetekig lehet fertőtlenítésre használni

Forte szerint minden alkalommal új keveréket kell készítened, hiszen a hipós oldat nagyjából egy napig hatékony fertőtlenítő, később elveszti a hatását. Ráadásul a vízbe már csomó kosz is belekerült a takarítás során, amikor kiöblítetted benne a rongyot vagy felmosót.

Mítosz 6: A fertőtlenítők azonnal hatnak

Az alapos fertőtlenítéshez időre van szükség. A legtöbb fertőtlenítőt ugyanis néhány percig a felületen kell hagyni, hogy elpusztuljanak a vírusok és baktériumok. Ezt is fel szokták tüntetni a csomagoláson, úgyhogy mindenképp olvasd el a címkét, mielőtt használni kezdesz egy új terméket.

A legnagyobb tanulságok tehát a következők: mindig olvasd el figyelmesen a tisztítószerek csomagolását. Innen kiderülhet, hogy pontosan milyen hatással rendelkezik, képes-e fertőtleníteni, vagy inkább takarításhoz használható. A csomagolásról az is kiderül, hogy mennyi időt vesz igénybe, amíg a szer összetevői hatnak. Az előre bekevert, egyszer már felhasznált tisztítószeres vizet öntsd ki és ne hagyd napokig állni, ekkor ugyanis veszít a hatékonyságából.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!