5 tévhit a csecsemőkkel kapcsolatban

5 tévhit a csecsemőkkel kapcsolatban

Címlap / Életmód / Család / 5 tévhit a csecsemőkkel kapcsolatban

Annyi minden változott az előző generációk nevelési szokásai és elvei óta, hogy felsorolni is nehéz lenne.

Orvosilag egyértelműen előrébb tart a tudomány, mint az elmúlt évtizedekben. A kérdés viszont az, hogy ennek ellenére mik mostanában a legtipikusabb tévhitek a gyerekneveléssel kapcsolatban, amikre máig mindenki máshogy tudja a választ.

Anyai ösztönök

Tévhit: Az anya mindig ösztönösen megérzi, hogy mi kell a gyereknek.

Valóság: Az anya végigpróbálja az összes lehetséges indokokat, hogy miért sír a gyerek. Ezek egyike általában beválik, de ha mégsem, akkor is megnyugszik a gyerek, hiszen magán érzi anyja törődését és figyelmét.

Csecsemő gyors fejlődése

Tévhit: Minél előbb csinál egy gyerek valamit, annál ügyesebbnek, okosabbnak számít.

Valóság: Kár erőltetni, hogy gyermekünk minél előbb a következő fejlődési szakaszba lépjen. Ha például arra ösztönözzük, hogy felálljon, üljön, vagy járjon, akkor akár még kárt is okozhatunk neki, ugyanis épp azért nem csinálja magától, mert gerince és izomzata még nincs felkészülve erre a megterhelésre. 

Súly kérdése

Tévhit: Minél súlyosabb, kövérebb egy baba, annál jobb. 

Valóság: Aki csecsemőkorban túlsúlyos, az nagyobb eséllyel lesz felnőtt korára is súlyosabb a normálisnál. Természetesen ha gyermekünknek jó étvágya van, akkor ne vonjuk meg tőle az ételt, viszont kár táplálékkiegészítőkkel, tápszerekkel mesterségesen beavatkozni a súlyába, ha egyébként is rendben volna, és az orvos sem tanácsolja ezt.

Anyatejes babák teáztatása

Tévhit: Ha meleg az idő, akkor a szoptatott babáknak a tej mellé teát is adni kell.

Valóság: Az anyatej kb. 87%-a víz, így a szoptatott babák nem lesznek szomjasak, ha kizárólag anyatejet kapnak is. Inkább az lehet ilyenkor hasznos, ha az édesanya fogyaszt több vizet, és ezzel biztosítja a tejképződés folytonosságát melegben is. Természetesen ha úgy gondolja az édesanya, adhat hozzá még vizet vagy teát, de a cukrozott tea különösen káros lehet a csecsemőnek.

Fogápolás

Tévhit: Az éjszakai szoptatás árthat a baba fogainak.

Valóság: Az anyatej olyan fehérjéket is tartalmaz, amelyek antibakteriális hatásúak. Így az anyatej a fogakon és a szájüregben található baktériumok ellen kifejezetten hatékonyan lép fel. Ezért nem probléma, ha az esti fogmosás után még elalvás előtt vagy éjszaka igény szerint megszoptatjuk a babánkat. Gondoljunk bele, hogy a szájában sem éreztünk soha rossz szagot, egy kisbabának soha nincs rossz lehellete, pedig rengeteg féle tápanyag megy keresztül a száján. Ez is az anyatej antibakteriális hatásának köszönhető.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!