Szórakozás / Otthon

5 testrész, ami ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatod

Ti mind egyéniségek vagytok!” – mondja Brian a Monthy Python klasszikusában, de talán nem is sejti, milyen igaza van. Az ember ugyanis nagyon egyedi, és bár azt tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk és a DNS-ünk tökéletesen beazonosíthatóvá tesz bennünket, gondoltad volna, hogy az alábbi testrészeid sem olyanok, mint bárki másé?

Írisz

Amikor a filmekben a szupertitkos laboratóriumba való belépéshez nem csak a tenyér lenyomatára, de a szem „beolvasására is szükség van, már tudjuk, hogy valami csúcstechnikával dolgozó helyen járunk.

A mozivászon ez esetben nem is rugaszkodik olyan messzire a valóságtól: a DNS nem csak az írisz színét, de a mintázatát, rajzolatát is meghatározza és egyedivé teszi, olyannyira, hogy még a két szemed írisze sem teljesen azonos.

A szemben egyébként nem csak az írisz, a retina is egyedi, és bár nyomot többnyire egyik sem hagy a különféle bűncselekmények helyszínén, az azonosításra valóban kiválóan szolgálhatnak.

Fül

A füledben található hajlatok, domborulatok, porcok teljesen egyediek: ha most megfogod őket, gondolj arra, hogy te vagy az egyetlen a világon, akinek pontosan ilyen füle van!

Olvastad már?  Miért ásítunk és mi értelme a csuklásnak? Az emberi test legnagyobb rejtélyei

Ami azt illeti, a fülünk lenyomata olyan nagyon egyedi és beazonosítható, hogy a Yahoo dolgozik is egy technikán, aminek köszönhetően a fülünk lenyomatával lehetne kioldani az okostelefont, így például fogadhatnál vagy indíthatnál hívást úgy is, hogy egyszerűen a füledhez érinted a telefonodat, más viszont nem tudná ugyanezt megtenni a te készülékeddel.

Nyelv

A nyelvnek saját alakja és textúrája van, az apró mélyedések és bordák rajta pedig teljesen egyedivé teszik, olyan egyedivé, mint amilyen az ujjlenyomatunk.

A nyelv alapján történő azonosítás hátránya, hogy kevés helyen hagyunk jól elemezhető lenyomatot a nyelvünkről, előnye viszont, hogy ezek a sajátosságot adó markerek ritkán sérülnek meg, hiszen a nyelv a szájon belül védve van, míg az ujjbegyeket könnyebben lehorzsoljuk, megvágjuk, megsebezzük.

Hogy a jövőben része lesz-e a rutinszerű azonosításnak a nyelvünk szkennelése, azt nem tudjuk, de állítólag már dolgoznak 3D képalkotási módszereken, amely a nyelv alapú azonosítást tenné lehetővé.

Hang

Jó, jó, ez nem teljesen egy testrész, de mondhatnánk, hogy a hangszalagjaid, illetve azok működése teljesen egyedi és azonosítható.

Míg egyes tulajdonságok könnyebben, mások nehezebben és esetleg csak műszerrel azonosíthatóak, de az igazság az, hogy a részben genetikai, részben tanult sajátosságot a hangunkat egyedivé és azonosíthatóvá teszik.

Olvastad már?  Ezért ne nyomozz a párod után: csak rosszul járhatsz vele!

Nem véletlen, hogy a zsarolók vagy telefonos zaklatók valamilyen eszközt használnak ahhoz, hogy eltorzítsák a hangjukat, az igazság elkendőzéséhez azonban ez sem elég: az igazságügyi nyelvészek mindenféle zaj és torzítás ellenére is kétséget kizáróan el tudják dönteni, hogy egy adott felvételen hallható hang egy bizonyos emberhez tartozik-e vagy sem, feltéve, hogy a felvétel elég hosszú ehhez.

Lábujj lenyomat

A magzatokban a lábujjakon található mintázat az ujjak mintázatával egy időben formálódik, és éppen olyan egyedi is lesz, a különbség pusztán annyi, hogy az elkövetők ritkábban hagynak maguk után mezítlábas nyomokat – ezzel magyarázható az is, hogy az FBI adatbázisában 66 millió ujjlenyomatot tartanak nyilván, lábujj lenyomatot viszont egyet sem.

Ugyanakkor Skóciában egy betörőt, aki egy pékséget fosztott ki, és a lisztes padlóra lépve ott hagyta a lába lenyomatát, 15 perc alatt elítéltek, noha a tárgyaláson ezt az egyetlen bizonyítékot tudták felhozni ellene – de ez elegendő is volt.