A természetes szülés vitathatatlan előnye: az értékes hüvelybaktériumok

A természetes szülés vitathatatlan előnye: az értékes hüvelybaktériumok

Címlap / Életmód / Család / A természetes szülés vitathatatlan előnye: az értékes hüvelybaktériumok

A születés módja meghatározó az újszülött immunrendszerének kialakulása szempontjából, mivel az anyától kapja meg az egyik legfontosabb túlélőkészletét az immunrendszere, mégpedig a természetes szülés során. Később persze az anyatejből – különösen a kolosztrumból – további értékes antitestekkel gazdagodik. Az előtej továbbá támogatja az egészséges bélflóra fejlődését, és segít megtisztítani a kicsi bélrendszerét. 

A természetes szülés előnyös hatása a bélflórára

A szülőcsatornán való átjutás során a csecsemő közvetlen kapcsolatba kerül az anya mikroorganizmusaival. A kutatók hasonlóságot fedeztek fel az anya vaginális mikrobiomja és az újszülött bélflórája között. A természetes úton születő csöppségek bélrendszerében túlnyomó részt jóságos laktobacilusokat (illetve prevotellákat) találtak. Ezek enyhén savanyú pH- t teremtenek, hogy gátolják a káros baktériumok elszaporodását. Bennük jellemzően több, szintén hasznos bifidobaktérium él.

Míg a császármetszéssel születettek bélrendszerébe nem az evolúció által szelektált mikrobapopulációk kerülnek be, hanem főleg patogének és nem túl hasznos baktériumok lakják be. A haszontalan staphylococcusok például a szülők és az egészségügyi alkalmazottak bőréről származnak. Azért problémás ez, mert így azonnal a potenciálisan kórokozó fajok kerülnek fölénybe, és ez a későbbiekben rengeteg panaszt okozhat.

A császármetszéssel születettek körében – a kóros mikrobiom jelenléte és az immunrendszer hibás működése miatt – megemelkedik az allergiás megbetegedések, az asztma, az ADHD, az autizmus, a lisztérzékenység, az I-es típusú cukorbetegség, az autoimmun betegségek és az elhízás kockázata. Különösen kellemetlen helyzetbe kerülnek azok a kicsinyek, akiknek az édesanyja antibiotikumot is kap a császármetszés miatt. 

Sarah Chai/pexels.com

Egy különleges technika

Természetesen indokolt ez a beavatkozás, amikor életmentésről van szó, tehát ne érezz emiatt lelkifurdalást, ha neked is szükséged van vagy volt rá. Odafigyeléssel és tudatos pótlással idővel a mesterséges úton születettek mikrobiomja is felépíthető. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az immunrendszer felépítése szempontjából kritikus jelentőségű időszak a születés utáni első 100 nap, hiszen a gyermek az anyaméhben eléggé tiszta körülmények között él. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást