Életmód / Család

A terhesség 5 érdekes tünete, amire eddig nem is gondoltál

Az áldott állapot tüneteire minden nő kíváncsi. Akik már nagyon várják, azért, akik pedig igyekeznek elkerülni, azért. Az émelygésről és a fokozott éhségérzetről mindenki hallott már, most viszont soroljuk a többit!

Kezdődő náthaszerűség

Sokaknál a várandósság legelső tünetei közé tartozik, hogy úgy érzik, mintha megfázás készülődne a szervezetükben.

Az enyhe émelygés, a hőemelkedés és a fáradékonyság ugyanis pont olyan hatást kelt, mintha valami légúti vírus vagy baci kezdene tombolni náluk.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden tüsszentés után rugdalózót kell vizionálnod, ám ha tudatosan szeretnéd elérni vagy éppen elkerülni a megtermékenyülést, ezeket is az intő jelek közé sorolhatod.

Lényeges különbség a náthás és a terhességi tünetek között, hogy előbbiek estére súlyosbodnak, utóbbiak pedig jellemzően reggelre.

Megváltozott mellek

Az áldott állapot kezdeti szakasza igen gyors és látványos mellnövekedéssel járhat.

Nem ritka, hogy egy egész kosárméretnyi a változás a tejmirigyek fokozott aktivitása miatt.

Ez önmagában még áldásos is lehetne, többnyire viszont érzékenység is társul hozzá, ami viszont már ellentmondásos reakciókat vált ki.

A kebelgyarapodásra először a szokásos önvizsgálat alkalmával, továbbá a hálószobában kerülhet sor. Gyakori, hogy a partner veszi észre először az addigitól eltérő tapintást vagy reakciót.

Fontos, hogy ilyenkor el tudj vonatkoztatni a ciklusod során esetleg alapjáraton megfigyelhető változástól!

Ritkább székletürítés

A terhességi hormonok ellazítják a bélperisztaltikáért felelős izmokat, aminek köszönhetően az étel tovább időzik a tápcsatornában.

A folyamat célja, hogy minél nagyobb mennyiségű tápanyag szívódhasson fel a baba számára.

Logikus következmény, hogy jobb „kihasználtság” mellett kevesebb salakanyag képződik, tehát a megszokottnál ritkábban kell vécére menned, illetve a produktum mennyisége láthatóan csekélyebb lehet.

Sokaknál székrekedés is kialakul ilyenkor, ami ellen rostban gazdag falatokkal és megfelelő folyadékpótlással tudsz védekezni.

A friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék a legjobb társaid a bajban!

Megváltozott ízlés

A hormonális változások annyira megváltoztatják a külvilágból érkező ingerek feldolgozásának folyamatát, hogy a korábbi kedvenc étel akár hányingert is előidézhet a kismamáknál.

Még érdekesebb megélni ennek a fordítottját, a régen utált falatok iránti hirtelen támadt rajongást.

A fokozott szagérzékenység még egy lapáttal rátesz a dologra – így nem tehetsz mást, mint hogy ésszerű keretek között alkalmazkodsz a saját újfajta igényeidhez, s némi humorral kezelve akár jót nevetsz rajtuk.

A környezeteddel pedig jót teszel, ha nyafogás helyett olykor egyszerűen befogod az orrod

Megnövekedett lábak

A terhesség során több vizet tart vissza a tested, amitől megduzzadhatnak a lábaid – akár egy-két cipőméretnyit is növekedhetnek.

A terebélyesedés jellemzően inkább a lábfej szélességére vonatkozik, ami a nyilvánvaló anatómiai okok miatt azt az evolúciós célt is szolgálhatja, hogy nagy pocakkal stabilabban tudj állni.

A szalagokban bekövetkező nyúlás általában maradandó. Megeshet ugyan, hogy a szülés után részben visszazsugorodik a láb, ám ez meglehetősen ritka. Sebaj, újabb indok a cipővásárlásra!

Amennyiben felmerül benned, hogy esetleg várandós vagy, találgatás helyett inkább vegyél egy tesztet, illetve menj el a nőgyógyászodhoz – az a biztos!