A terhesség nem divatbemutató, nem megfelelési kényszer

A terhesség nem divatbemutató, nem megfelelési kényszer

Címlap / Életmód / Család / A terhesség nem divatbemutató, nem megfelelési kényszer

Új divat – úgy húsz éve -, hogy a kismamák túl sokat foglalkoznak azzal, hogy ne hízzanak el terhesség alatt. Új irány, hogy a gyerek egészséges, optimális fejlődése és a plusz kilók elkerülése érdekében tudományosan étkeznek. Ezt nem szabad, azt nem szabad, ezt tedd, ezt meg ne – mintha nem lenne védőnői szolgálat, ami meg tudná mondani a valóban tutit, az orvosilag igazoltat. Mint mindent, a terhességet is túlgondoljuk, a tökéletességre, a megfelelési kényszerre alapozunk.

A tájékozottság vagy befolyásoltság?

Mi nők, úgy viselkedünk, mintha hiányozna a józan paraszti eszünk, mintha más okossága nélkül képtelenek lennénk egészséges gyereket szülni. Állandóan kutakodunk új, modern elméletek után. Hitünk önmagunkban, tudásunkban, anyáink tudásában, a tapasztalatokban igencsak megingott.
Riogatnak minket az interneten, televízióban mindenféle betegséggel, és rögtön meg is mutatják, hogy milyen irányba menjünk – természetesen olyan irányba, ami valakinek hasznot hoz. A széles látókör, a tájékozottság nem egyenlő azzal, hogy mindent elhiszünk, és gondolkodás nélkül meg akarunk felelni a modern elvárásoknak.

A védőnői szolgálat fontossága

Manapság úgy vélik az anyukák, hogy jobban tudják a dolgokat – hiszen sokaknak halmokban áll a diplomája a polcon, vagy épp az önmegvalósítás evolúciós csúcsán állnak -, hogy a védőnő egy alacsonyabb kvalitású szakember. Itt most álljunk meg: a védőnő szakember. Tehát tudja, hogy mit mond, és miért.
Ha nem igényeljük a magas szintű szaktanácsokat, a védőnők sem fogják otthon, önállóan képezni magukat, így a védőnői szolgálat színvonala vissza fog esni a kötelesség színvonalára. A védőnő olyan tudományos alapokkal, olyan komoly tapasztalatokkal rendelkezik, amit botorság veszni hagyni. A védőnő egy képzett, racionális barát kell, hogy legyen.

A kismama és a cipő

Sírógörcsöt kapok a kismamáknak szóló divat tippektől. Az első hiba mindig a cipő. Emlékeztek még a kismama cipőre? Nem véletlenül magas szárú, nem véletlenül 3-4 cm-es a sarka. Nem mondom azt, hogy ez az egyetlen megoldás, én is felsírok, ha meglátok egy ilyen darabot.
Azt viszont nem hagyhatom szó nélkül, hogy sokak úgy vélik, hogy ha lapos sarkú egy cipő, akkor az tökéletes viselet egy kismamának. Kell egy bizonyos sarok magasság, és sarok vastagság. Amíg lehet (ősztől tavaszig, főleg az utolsó harmadban) arra kell törekedni, hogy a cipő a bokát is tartsa. Egy nap többször kell lábbelit váltani, otthon még a régi kismama cipő is belefér.

A kismama és a táplálék kiegészítők

A magzatvédő vitaminokat úgy szedik – orvosi ajánlás nélkül – a kismamák, mintha nem is létezne az anyatermészet gondoskodása. Azután pedig csodálkoznak, hogy a hatalmasra felgyarapodott gyerekkel megszenvedik a szülést, vagy jó nagyot csalódnak, amikor kiderül, hogy nem Einstein reinkarnációja a gyerek.
A magzatvédő vitaminok nem pótolják a megfelelő, vegyszermentes(!) táplálkozást – nem árt észben tartani, a vitamin is mesterséges anyag. Egyél – ne ,,zabálj” – azt amit megkívánsz, szülés után igenis le lehet fogyni, egy kis odafigyeléssel.

A kismama és a kozmetika

Terhesség alatt sok nő nem érzi vonzónak magát, sőt, retteg a striáktól, a bőr megnyúlásától. Mindent magukra kennek – talán még használ is. A bőrnek, de nem a gyereknek. Mindenben van tartósító, vagy épp olyan anyag, amiről valójában semmit sem tudunk. Egy stabil kapcsolatban nincs szükség arra, hogy pont terhesség alatt legyen divatos hajszíned – az ápoltság is elég.
Azt a bizonyos ragyogást sem a kozmetikumoknak köszönheted, hanem a hormonoknak, és a boldogságnak. Inkább tartsuk magunkat távol erre a kis időre a mesterséges anyagoktól. Túl sok vegyi anyag, károsító tényező van körülöttünk így is.

A legszebb időszak

Állapotosnak lenni a világon a legjobb, legszebb időszak az ember életében. Mégis sokaknál ezt az időszakot is felülírja az ego, megfertőzik lelküket félelmek. Talán azért, mert mindent hajlamosak vagyunk elhinni.
Éppen ezért nem javaslom a kismamáknak szóló könyvek túlzott tanulmányozását sem. A Józan Paraszti Észt tudom csak javasolni, a boldog hónapok érdekében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást