Terhesség alatti koronavírus: Mit mondanak az eddigi adatok?

Terhesség alatti koronavírus: Mit mondanak az eddigi adatok?

Címlap / Hírek / Terhesség alatti koronavírus: Mit mondanak az eddigi adatok?

Legyen szó bármilyen vírusról is, ha azt valaki várandósan kapja el, a kockázat mindig magasabb. Mégis, néhány éve a legtöbben azért nem estünk pánikba, ha egy várandós szerettünk elkapott egy egyszerű kis torokfájást. Nagyjából tisztában voltunk vele, mi az a betegség, ami egy terhesség alatt gondot okozhat, és mi az, amiből szinte bizonyosan nem lesz több enyhe kellemetlenségnél.

A koronavírus járvány kitörése óta persze rengeteg a kérdés. Bár a kezdeti hírek arról szóltak, hogy a fertőzés valószínűleg nem jelent nagyobb kockázatot a várandósokra, mint másokra, és gyermekeknél egyébként is jellemzően enyhébb lefolyású a betegség, a pontos tapasztalatok hiánya azért sok kismamában és családjában ébresztett aggodalmat.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy igazolt COVID-19 vírusfertőzött várandósok esetében, nagyobb gyakorisággal fordulhat elő idő előtti burokrepedés, illetve koraszülés – írja a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Osztályának honlapja. Figyelmeztetnek rá, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek egy része nem alkalmazható a várandósság alatt, ami megnehezítheti egy esetleges fertőzés kezelését.

A kockázat nagyobb

A nature.com cikke szerint egy évvel a járvány után kijelenthetjük, hogy a a COVID-19-ben szenvedő terhes nőknél nagyobb a kórházi kezelés és a súlyos betegség kockázata, mint az azonos korú, nem terhes nőknél.

Súlyos állapotba kerülő kismamákkal sajnos itthon is találkoztak már az orvosok. Még 2020 decemberében számolt be az RTL híradója egy 29 éves, veszélyeztetett terhes kismamáról. A fertőzés után olyan súlyos állapotba került, hogy császármetszést kellett végrehajtani rajta.

Koronavírus hatása a várandós nőkre
VioletaStoimenova/istockphoto.com

A 31. hétre világra jött kisfiút az orvosoknak így sikerült megmenteniük, az édesanya azonban sajnos hamarosan elhunyt. Idén januárban Budapesten hagyta el a SOTE épületét egy anyuka, aki még novemberben, várandósan került a kórházba, és összesen 69 napot töltött az intenzíven. Az ő története szerencsésen végződött, hiszen felépült, és koraszülött kislánya is jól van.

Hasonlóan a kecskeméti Balás Barbarához, aki harmadik gyermekét várva került kórházba tavaly novemberben. Az orvosok súlyos tüdőgyulladása miatt a császármetszés mellett döntöttek. A Telex cikke szerint a még sokáig nagyon súlyos állapotban lévő édesanya állapotát a komplex egészségügyi ellátás mellett végül egy merész, ám bravúros döntés fordította jobbra.

Az orvosok úgy döntöttek, hogy elintézik, a még mindig nagyon gyenge édesanya és babája egy szobába kerülhessenek. A 30 éves kecskeméti nő végül egészségesen, és egészséges babával térhetett haza férjéhez és másik két gyermekéhez.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást