A mangosztán olyan messziről jött, hogy lényegében azt mondhatunk róla, amit csak akarunk. Újabban csodaszerként hirdetik a levét, és azt ígérik, hogy kortyolásától még a rákos daganat is visszafejlődik. Utánajártunk, milyen gyümölcsről van szó pontosan, és valójában hogyan hat a szervezetedre a fogyasztása!
2/5 Nem vitaminbomba
A mangosztán belső, fehér része ehető, s íze miatt rendkívül népszerű is. Ahhoz képest viszont, hogy trópusi gyümölcsről van szó, vitamin- és ásványianyag-tartalma meglehetősen szerény.
Ami a tápértékét illeti, 100 grammja 73 kalóriát, 18 g szénhidrátot és 1,8 g rostot rejt. Ez a mennyiség a napi folsavszükséglet 8%-át, valamint a B1-, B2-vitamin és mangánszükséglet 5%-át fedezi.
Emellett B3-, B5-, B6- és C-vitamin is található benne, akárcsak magnézium, vas, kalcium, foszfor, kálium és cink is, nagyjából 1-3%-nyi mennyiségben.
Gondolj csak bele: más gyümölcsöknél nem ritka, hogy akár egyetlen nagyobb darabbal ennek a többszörösét viheted be a szervezetedbe.
A narancs vagy az alma tehát sokkal „szuperebb”!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!