A mangosztán olyan messziről jött, hogy lényegében azt mondhatunk róla, amit csak akarunk. Újabban csodaszerként hirdetik a levét, és azt ígérik, hogy kortyolásától még a rákos daganat is visszafejlődik. Utánajártunk, milyen gyümölcsről van szó pontosan, és valójában hogyan hat a szervezetedre a fogyasztása!
1/5 Mi az a mangosztán?
Egy trópusi örökzöld terméséről van szó, mely Malajziából és Indonéziából származik. Elsősorban Délkelet-Ázsiában terem, de egyes dél-amerikai országokban is megtalálható, például Kolumbiában. Fája akár 25 méter magasra is megnőhet.
A gyümölcs édes, lédús és enyhén rostos, szerkezetét tekintve pedig cikkelyes, tehát a citrusfélékre hasonlít. Érett állapotban vöröseslila árnyalatú héját nem szabad megenni.
Többféle, kevésbé ismert mangosztán is létezik, ám világszerte a lilát szokás egyszerűen ezen a néven emlegetni.
Noha Európában új táplálkozási őrületnek számít, Carl von Linné svéd kutató növénytani kézikönyvébe már 1753-ban bekerült a pontos leírása.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!