Életmód / Család

7 tényező, ami segít megállapítani, mennyire okos a kutyusod

Minden kutya különleges, ebben az állításban nem is kételkedünk. Azonban tény, hogy míg egyes kutyusok kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek, addig akadnak olyanok is, akik nem feltétlenül tanulnak gyorsan (vagy maradandóan). Néhány módszer segítségével viszont te is kiderítheted, a kis kedvenced a kettő közül melyik csoportba tartozik!

Jó memóriája van

Szinte minden kutyának meg lehet tanítani az alapszintű parancsokat (fekszik, ül, pacsi), azonban az igazán okos ebek arra is emlékeznek, amelyeket évekkel ezelőtt tanultak tőled, és már régóta nem használtatok.

Például, ha kölyökként megmutattad neki, hogyan kell parancsszóra hátrafelé sétálni vagy a földön forogni, és egy évvel később (gyakorlás nélkül) is emlékszik rá, az azt jelenti, hogy rendkívül kiemelkedő tehetséggel rendelkezik a kis kedvenced!

Ráadásul nem semmi memóriával, hiszen még mi, emberek is elfeledkezünk arról, ami egy éve történt.

 

Ügyes rejtvényfejtő

Az okos kutyák nagyon jól megoldják a fejtörőket.

Ma már boltokban lehet kapni olyan játékokat, amelyek során a kutyának kell kiszabadítania a nasit a dobozkából (például megfelelő irányba kell fordítani vagy rázni), és csak utána tudja megenni a bele rejtett ételt.

Ha a te kis kedvenced is nagyon ügyes a játékokban, és amikor elrejtesz neki egy kis finomságot valahová, gyorsan megtalálja és kiszedi őket onnan, akkor gratulálunk, mert tényleg nagyon okos a kutyusod!

Olvastad már?  7 dolog, amit nap mint nap meg kellene tennünk a kutyánkért

 

Szökdécselő mester

Bár a gazdinak kimondottan idegesítő, ha a kutyája sokszor megszökik otthonról, valójában ez is a magas intelligencia jele!

Ha a kis kedvenced folyton új helyeket talál, ahonnan ki tud szökni, azonnal kiszagolja a nyitott ajtót, sőt, akár a kilincsre felugorva ki is nyitja azt, az ugyancsak arra utal, hogy nagyon okos ebről van szó.

Hiszen találékony, és képes még téged is kijátszani!

Persze ezt nem szabad neki sokáig engedni, mivel balesetveszélyes, ha a kedvenced az autók közelében, felügyelet nélkül kóricál.

 

Ő kezdeményez

A kutyák szeretnek „kötélhúzást” játszani a gazdijukkal (és más ebekkel is), de sokat számít, hogy ilyenkor ki kezdeményezi ezeket a tevékenységeket.

Ha a kis kedvenced gyakran megtalál téged mókás kedvében, odaviszi hozzád a játékait, esetleg a mancsával meg is lökdös, akkor az az intelligencia jele.

Hiszen képes feléd érthetően közvetíteni, hogy mire vágyik, mit szeretne csinálni, és ez arra utal, hogy csapatban akar veled dolgozni, játszani.

Az okos kutyák imádják a társaságot, és kezdeményezik is a közös tevékenységeket.

 

Hatodik érzék

Az okos kutyák nagyon jó megérző képességgel rendelkeznek.

Vagyis amikor szomorúan érsz haza a munkából, esetleg vitatkozol a pasiddal, a kis kedvenced rögtön érzi, hogy a lelkiállapotod nem a legjobb, és támogatásra lenne szükséged.

Olvastad már?  Ha 10-ből 7 kutyafajtát felismersz a kölyökkori képeken, igazi kutyákkal suttogó vagy!

Ilyenkor ahelyett, hogy ugrándozna körülötted a játékával a szájában, inkább nyugodtan lefekszik melléd, rád teszi a fejét, és megpróbál megvigasztalni.

Egészen addig így marad és téged figyel, míg nem sikerül téged felvidítania.

Igazán csodálatos élőlények, ugye?

 

Asszociál

Amikor előveszed a bőröndödet, a kutyád viselkedése azonnal megváltozik?

Láthatóan szomorúbb lesz, esetleg folyamatosan a sarkadban van, vagy beleugrik a bőröndbe, és nem akar kimozdulni belőle?

Erről az tehet, hogy felismerte, mit jelent a pakolás: azt, hogy egy időre elutazol, és nem leszel ott mellette.

Ez ugyancsak az intelligens kutyák egyik jellemzője, hiszen ők azok, akik egy-egy tárgyról azonnal múltbeli emlékekre asszociálnak, és felismerik azok jelentését.

 

Óvatos természetű

Az igazán okos kutya tudja, hogy a biztonság a legfontosabb, hiszen ezt az elsők között tanítottad meg neki.

Tehát, hogy tilos hirtelen felindulásból átszaladni az utcán (bármennyire is meg akarja kergetni a macskát), és mindig a közeledben kell maradnia.

Amikor séta közben többször is hátranéz, hogy megbizonyosodjon, mögötte jössz, valamint azonnal megáll a járda szélén, azok mind pozitív jelek.

Sőt, ha eléd áll, nehogy kisétálj az útra, arra utal, hogy nagyon óvatos és okos kutyusod van!