Egészség / Életmód

5 tényező, ami már most növeli nálad a csontritkulás kockázatát

5 tényező, ami már most növeli nálad a csontritkulás kockázatát

Húszas és harmincas éveidben talán bele sem gondolsz, hogy a fiatalság nem tart örökké. Pedig már sok rengeteget tehetsz azért, hogy később ne váljanak törékennyé a csontjaid! Ráadásul a következő életmód-bakik miatt sajnos már sokkal hamarabb lecsaphat a csontritkulás – korántsem kell hozzá „maminak” lenni.

Alkohol

Noha a közvélemény imádja azokat a kutatási eredményeket hangoztatni, melyek szerint a mértékletes alkoholfogyasztás jótékonyan hat az egészségre, sokkal csekélyebb publicitást kapnak azok, amelyek feltárják: akár már egy-két lerészegedés is maradandó változást idézhet elő a génjeidben.

Napi egy egységnél több szesz sajnos felborítja a szervezet kalcium-egyensúlyát, illetve a női hormonháztartást, ráadásul megnöveli az esések veszélyét – ami nem kell magyarázni, miért érinti érzékenyen a csontok épségét.

Amennyiben úgy érzed, más eszközökkel, például sporttal, meditációval vagy kommunikációs technikákkal képtelen vagy levezetni a stresszt, bátran fordulj szakemberhez!

Dohányzás

A dohányosok testében ugyancsak kevesebb kalcium szívódik fel, ami felveti az alacsonyabb csontsűrűség kockázatát.

Persze, ez a káros szenvedély a szívednek, az ereidnek, a tüdődnek és az idegrendszerednek is rosszat tesz. Voltaképpen rövidebb lenne a felsorolás, hogy melyik sejtednek nem árt, ha cigizel.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy minél többet dohányzol, annál nagyobb lesz nálad az esések veszélye – ami valószínűleg a mozgáskoordinációért felelős sejtek nikotin miatti pusztulásával áll összefüggésben.

A törést követő felépülés sokkal tovább tart a füstölés rabjainál, plusz a nőknél gyakran „előrébb hozza” a menopauzát. A változókor alatti hormonváltozások egyébként a csontritkulás közvetlen kiváltói is lehetnek.

Alultápláltság

Tudtad, hogy nemcsak mennyiségi, hanem minőségi alultápláltság is létezik?

Magyarán nem csak akkor érvényes nálad ez a rizikófaktor, ha alig eszel, hanem akkor is, ha esetleg sokat, de nem a megfelelő ételeket.

Kiegyensúlyozatlan étkezés esetén fennáll a kalcium- és a foszforhiány kockázata, ami már rövidtávon is borzalmasan hat a csontokra.

Ugyanakkor a magnézium, a cink, a vas, továbbá az A-, a K-, a C- az E- és a D-vitamin pótlásáról sem szabad megfeledkezni. Ez a gond a nők valamennyi korosztályát érinti.

Nemrégiben sajnos kiderült, hogy a kamaszkori elégtelen kalciumbevitelnek egész életre kiható következményei lehetnek a csontsűrűségre nézve.

Ülő életmód

Az ülő életmód egészségügyi kockázatairól már írtunk.

Bizony, köztük szerepel, hogy a csontjaid fizikai terhelés hiányában „ellustulnak”, tehát a szervezeted úgy dönt: nincs szükséged olyan sűrűségű csontszövetre, mint amennyi az egészséged megőrzéséhez kellene.

Szerencsére már napi félóra mozgással változtathatsz ezen. Menj el sétálni, tornázz, ússz, biciklizz – válassz bármilyen sportot vagy aktív kikapcsolódást a csontritkulás megelőzéséért!

Általános tendencia, hogy amire a testnek nincs szüksége, azt az optimális energiafelhasználás érdekében leépíti. Ne hagyd, hogy így járjanak a csontjaid!

Kalóriadeficit

A táplálkozási őrületek híveit sajnos az a veszély fenyegeti, hogy az elégetett kalóriákhoz képest túl keveset visznek be a szervezetükbe.

Az előbb már taglaltuk, hogy a mozgás jót tesz a csontoknak – ám a sportolóknál, illetve a túlzottan lelkes amatőröknél az alacsony kalóriabevitel melletti fizikai erőkifejtés szükségessé teszi, hogy a test azokhoz a szövetekhez nyúljon, amelyekhez még tud.

A testzsír arányának vészes csökkenésével felborul a hormonális egyensúly, elmarad a menstruáció, csökken a csontsűrűség, és extra terhelés alatt dolgozik a szív.

Amennyiben aggódsz a csontjaid egészségéért, menj el egy gyors és fájdalommentes csontsűrűség-mérésre, s hallgasd meg az ottani szakértő személyre szabott tanácsait!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást