Így takarítsd a laminált padlót – Tedd és ne tedd!

Így takarítsd a laminált padlót – Tedd és ne tedd!

Címlap / Otthon / Háztartás / Így takarítsd a laminált padlót – Tedd és ne tedd!

Van, aki egyszerűen elintézi a laminált padlót azzal, hogy az nem olyan, mint az igazi fa, és ebben igaza is van. A valódi fa látványát és érzését semmi sem érheti utol, de a modern laminált lapok már egészen meg tudják közelíteni azt, árban pedig lényegesen olcsóbbak lehetnek. Éppen ezért sokan döntenek a laminált padlólapok mellett, amelyek – ha vigyázol rájuk – sokáig gyönyörűek lesznek. Adunk néhány tippet, hogyan ápold a burkolatot!

Legyél tisztában az alapokkal!

A túl sok nedvesség és a laminált padló nem lesznek jó barátok, ezért fontos elkerülni, hogy a padlóra nagyobb mennyiségű víz kerüljön – akár csak rövid időre, tisztítás közben is. Az olyan nagy teljesítményű, sok vízzel és hővel dolgozó készülékek, mint például a gőztisztítók, visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a laminált padlón.

A felmosás persze időről időre szükséges, de ehhez használj speciális, laminált padlóra kifejlesztett felmosót, ami jóval kevesebb nedvességet enged ki magából.

Ahhoz, hogy ne kelljen a szükséges minimumnál többször felmosnod vagy erősebb tisztítószereket vagy több vizet használnod, a szakemberek azt javasolják, hogy ha bárhol bármi kiömlik, kifolyik vagy leszóródik, akkor azt takarítsd fel a helyszínen és rögtön, ne várd meg, hogy majd a heti felmosásnál gondoskodj róla, mert addigra csak leszárad és sokkal agresszívebb beavatkozást igényel majd.

Így takarítsd!

A szakemberek azt javasolják, hogy a laminált padló tisztán tartásához használj mikroszálas felmosót és laminált padlóval kompatibilis tisztítószereket, a porszívódon pedig a keménypadlós beállítást válaszd.

A felmosáshoz akár a saját tisztítószeredet is elkészítheted úgy, hogy 3 csepp kasztiliai szappant adsz 10 liter forró vízhez, vagy egy teáskanál illatanyag-mentes babasampont 4 liter forró vízhez.

Sose használj viszont olaj bázisú tisztítószereket, mert ezek nehezen feltakarítható, ragacsos foltokat fognak hagyni a laminált lapokon.

A felmosófejet mártsd a tisztítófolyadékba, és csavard ki nagyon alaposan, hogy majdnem száraz legyen, és ezzel mosd át a padlót. Ha a felület már tiszta, egy száraz mikroszálas felmosóval is töröld át a padlódat, hogy ne üljön a felületen fölöslegesen a nedvesség.

nebojsa.ki/depositphotos.com

Kerüld az ecetet!

A természetes házi tisztítószerek reneszánszukat élik, és a környezet szempontjából ez mindenképpen jó dolog, de fontos odafigyelni rá, hogy mindent a megfelelő helyen használj.

Az ecet például kifakíthatja a laminált padlót, így inkább ne ezt használd folttisztításra.

Ha valamilyen makacsabb szennyeződéssel van dolgod, amit a szappan vagy sampon nem tud eltüntetni, keress megfelelő bolti tisztítószert, amin jelölik, hogy laminált padlón is biztonsággal használható. Emlékezz rá, hogy a túlzott nedvességet mindig kerülni kell, így ezeket a tisztítószereket is érdemes szórófejes flakonból a foltra juttatni.

Védd szőnyeggel!

A nem megfelelő, agresszív tisztítószerek vagy a túl gyakori takaríts felsérthetik a laminált padló védőbevonatát, ami miatt elveszítheti a fényét vagy a színét, mintáját, esetleg ki is fehéredhet.

Ha ezt a kettőt elkerülöd, a laminált padló mégis elkezd kopni, akkor valószínűleg ezen a területen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, például gyakrabban sétáltok itt át cipővel.

A szakemberek szerint az ilyen, erősen igénybe vett területekre érdemes lehet egy kisebb futószőnyeget fektetni, hogy így védd a parkettát a kopástól.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást