Tények és tévhitek a székrekedésről

Tények és tévhitek a székrekedésről

Címlap / Életmód / Egészség / Tények és tévhitek a székrekedésről

Mindennap „illik” vécézned? Székrekedés során mérgek szabadulnak fel a szervezetedben? Egy szem rágó lenyelése is végzetes lehet? És mi a helyzet a rostbevitellel? Válaszolunk a legkínosabb kérdésekre! 

Csak a napi széklet egészséges?

Bár széles körben elterjedt, hogy kizárólag a napi rendszerességű székletürítés számít normálisnak, ez valójában nem igaz: egyénenként változik, kinek mi az ideális.
Jó, ha mindennap sor kerül a dologra, de ha 2-3 kimarad, az sem tragédia. Székrekedésről akkor beszélünk, ha rendszeresen heti háromnál kevesebbszer jelentkezik végtermék.

A székrekedés mérgezi a szervezetet?

Sokan azt hiszik, hogy a hosszan tartó székletszünet hatására méreganyagok kezdenek felszívódni a belekben, így például ízületi gyulladást, asztmát és rákot okozhatnak.
Ennek azonban semmilyen tudományos alapja nincs, mivel a tested nem fogja „visszahívni” azt, amitől egyszer már eldöntötte, hogy megválik.

Csak a rosthiány jele lehet?

Az élelmi rost tényleg kulcsszerepet játszik a bélmozgás elősegítésében, és sok esetben tényleg segít, ha odafigyelsz, hogy eleget fogyassz belőle.
A székrekedés viszont akár pajzsmirigy-gondok, cukorbetegség, Parkinson-kór vagy stroke kísérőjelensége is lehet, illetve gyógyszermellékhatás ugyancsak előidézheti. Ha két hétnél tovább tart az állapot, véres a székleted, fájdalmat, esetleg hirtelen fogyást tapasztalsz, irány az orvos!

A tejtermékek felelősek érte?

A laktózérzékenyeknél előfordulhat ugyan ilyesmi, de csakis szélsőséges esetben. Intolerancia mellett is többnyire következmények nélkül fogyasztható naponta egy kis tejtermék.
Dietetikus és háziorvos segíthet a megfelelő étrend kialakításában, ha tejérzékeny vagy.

A rágógumi elakadhat a bélben?

Igen, de nagyon ritka jelenség ez, és elsősorban gyerekekkel történik meg, akik nagyméretű rágót nyelnek le, vagy több kisebbet, de szinte napi rendszerességgel. Az emészthetetlen dolgok összegyűlhetnek a bélben, s anyaguktól függően akár el is zárhatják azt.
Normális körülmények között azonban a lenyelt rágó a széklettel problémamentesen kiürül. Ha tehát néha véletlenül lenyeled a rágót, semmiképpen sem fogsz belehalni!

Utazás is kiválthatja?

A napi rutin megváltozása székrekedést eredményezhet. A probléma rendszeres étkezéssel és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával előzhető meg.
A jelenség gyökere, hogy sokan már a közlekedés során megfeledkeznek a vízivásról, hiszen hosszabb repülő- vagy repülőút során az ilyen apróságok egyszerűen elfelejtődnek. A szép tájak nézegetése közben is figyelj a tested jelzéseire!

A hangulatod hatással van a bélműködésedre?

Igen. A székletürítési nehézség azt jelenti, hogy nehezen engeded el a feszültséget.
Olyan stresszkezelési módszerek, mint a meditáció, a jóga, a relaxáció vagy a rendszeres testmozgás, könnyen növelheted a mosdólátogatás gyakoriságát. Az alhas masszírozása ugyancsak hozzájárulhat a sikerhez.

Ráérsz elintézni később?

Éppen a munkahelyeden vagy, és érzed, hogy sürget az inger? Előfordulhat, hogy inkább otthonra tartogatod a cselekvést, mert kellemetlenül éreznéd magad az irodai mosdóban. Ez bizony probléma, mert nemcsak a komfortérzeted csökkenti, de a tested hozzászokik, hogy nem érdemes erőteljes jeleket küldenie, így székrekedés alakulhat ki.„Ez a probléma olyan ciki” – gondolhatod magadban, amikor a székrekedés jelentkezik. Pedig a testedben lejátszódó folyamatok a természet részei, így meg kell tanulnod a lehető legkisebb szégyenérzettel kezelni a szervezeted gondjait és szükségleteit. Rendszeres hashajtózás helyett inkább az okot próbáld meg fölszámolni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást