Téli harmónia kihívás – Így valósítsd meg a skandinávok különleges életérzését

Téli harmónia kihívás – Így valósítsd meg a skandinávok különleges életérzését

Címlap / Otthon / Dekor / Téli harmónia kihívás – Így valósítsd meg a skandinávok különleges életérzését

A hygge olyan örömteli és komfortos állapotot jelöl, ami a testre, lélekre és szellemre egyaránt vonatkozik.

Nehéz megmagyarázni a dán „hygge” szó jelentését, mert ez a kifejezés az északi népeknél egy komplex életérzést takar. A hygge olyan örömteli és komfortos állapotot jelöl, ami a testre, lélekre és szellemre egyaránt vonatkozik. A skandinávoknál jóval kevesebb a napsütés, a fény és a meleg, ráadásul a hideg hónapok is zordabbak náluk. Talán ezt próbálják kompenzálni a folyamatos harmóniára irányuló igénnyel, a fizikai és mentális jóllétre való törekvéssel.

A dánok mindezt nem erőltetve és direkt módon teszik, hanem észrevétlenül, apránként belecsempészik a hétköznapokba is, és adaptálják kicsi koruktól kezdve a mindennapi rutinba. A hygge egyik feltétele a bizonyos mértékű és tudatos lelassulás, valamint annak a képessége, hogy az ember ne csak jelen legyen az életében, hanem felismerje és élvezze a lehető legtöbb boldog pillanatot annak során.

Ezekkel hangolódj rá a pozitív kihívásra

A skandinávok szerint a hosszú, sötét télben elsődleges az, hogy fényt csinálj, hangulatot teremts, és élvezd a jó dolgokat az életben, jó emberek társaságában.

A hygge egyik definíciója „az intimitás létrehozásának művészete„, akár csak egymagadban – önmagaddal, vagy közösségben a barátokkal, vagy akár a környezetedben és az otthonodban.

istockphoto

Utóbbihoz megfelelő kellék egy valóban kényelmes matraccal ellátott ágy, gyertyák és fényfüzérek, mécsesek és lampionok, megnyugtató pasztellszínek, természetes anyagok és tárgyak a lakásban, olvasósarok és spa jellegű fürdőszoba, szívbarát ételek és finom forró italok. Nincsenek konkrét szabályok a hyggében, de ha elkezded alkalmazni a saját életedben, napokon belül érezni fogod a pozitív változást. Apró lépések ezek, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy élvezhetőbbé, minőségivé és kellemesebbé teszik a rideg és kedélytelen téli hétköznapokat.

Harmónia a hygge jegyében, 10 lépésben

1. Szüntesd meg a telefonodtól való függőséget. Kapcsold ki a mobilodat már kora este, és ne hagyd, hogy befolyásolják a kedélyállapotodat a hívások és üzenetek, vagy az interneten található események, hírek.

2. Adj több zöldet és virágot az otthonodhoz. Ha nincs növényed, vásárolj pár cserepes virágot, és élvezd a szobakertészkedést. Örülj a növények fejlődésének és szépségének, amit te idéztél elő.

3. Alkonyat után olvass könyvet vagy nézegess albumot egy finom forró itallal a kezedben. Mikor láttál utoljára papír alapú képeket a digitális helyett? Mikor lapoztál bele utoljára igazi, nyomtatott könyvbe? Itt az ideje, hogy újból felfedezd ezek szépségét.

4. Készíts gyertyafényes vacsorát a szívedhez legközelebb álló személyek részére. Félkész ételek és gyorséttermek helyett leld örömödet a jó hangulatú főzőcskézésben!

5. Gyújts illatos gyertyákat, és írd le egy naplóba, miért vagy hálás. A legtöbb ember a negatívumokra koncentrál inkább, és észre sem veszi, mennyi örömforrás van az életében.

6. Csinálj kávé-, tea- és kakaó-félórát a családodnak. Ez a kis szertartás összehozza a számodra legfontosabbakat, a sokféle finom meleg ital pedig mindenkinek örömöt szerez.

Téli hygge kihívás – Így valósítsd meg a skandinávok különleges életérzését

7. Sétálj este a telefonod nélkül, a kedvenc zenédet hallgatva. Mikor készítettél magadnak utoljára zenelistát a legkedvesebb slágereidből? Itt az ideje!

8. Burkolózz egy finom plédbe és nézz meg egy régi klasszikus filmet. A pihe-puha vastag takarók ideje elérkezett, és ha egy ilyennel körbetekered magadat, az olyan, mint egy ölelés. Nézz meg egy fekete-fehér filmet, maradandó élmény lesz, az biztos!

9. Süss egy tortát vagy pogácsát. Még ha nem is vagy konyhatündér, állj neki bátran. Képzeld el, milyen jó érzés, ha a kedvenc süteményedet vagy desszertedet nem a cukrászdában veszed meg, hanem egy jól sikerült receptből saját magad kreálod meg.

10. Üldögélj a szabadban valahol, és nézd meg a napkeltét vagy a napnyugtát. Emlékszel, mikor láttad utoljára a felkelő vagy lenyugvó napot? Hidd el, hogy minden pirkadat és alkonyat látványa megéri, hogy egy fél órát áldozz rá az életedből.

Kép forrása: Syda_Productions/Depositphotos.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!