Szórakozás / Otthon

4 téli hangulatú romantikus könyv, decemberre

Nem tudom, ki hogy van vele, engem néha elkap az igény, hogy olyan könyvet olvassak, aminek a hangulata a körülöttem lévő világhoz is éppen passzol. Körbenéztem hát, mit ajánlanak a könyves fórumokon olvasótársaim hűvös, borongós, téli napokra – az alábbi könyvek tökéletes társnak ígérkeznek pattogó tűz, gyertyafény és forró csoki mellé.

Mandy Baggot: Egy karácsony Párizsban

Ava, a fiatal exmodell titkos küldetésre kíséri barátnőjét Párizsba, aki a mostohaapja szeretője után nyomoz. Karácsony előtt érkeznek, épp akkor, amikor nagy pelyhekben hullani kezd a hó.

A kivilágított Eiffel-torony látványa és az utcákat betöltő forralt bor illata se tudja enyhíteni Ava bánatát, pedig azért kísérte el a barátnőjét, hogy kiverje a fejéből hűtlen kedvesét, és a szakítás fájdalmát.

A hamisítatlan karácsonyi hangulatot idéző regényben minden megvan, amitől az ember a hófödte francia főváros romantikus utcácskáira képzelheti magát: a két barátnő végigjárja Párizs legjobb éttermeit és szórakozóhelyeit.

Természetesen a karácsonyi csoda sem marad el, és ahogyan az már romantikus regényekhez illik, szerelem formájában érkezik: Ava megismerkedik egy jóképű francia fotóssal, Juliennel.

Vicces és hangulatos olvasmány, ami édesebb, mint egy csésze habos forró csoki.

Rose Tremain: A Gustav-szonáta

Ha nem feltétlenül habkönnyű, de őszinte, tartalmas és az élet legnehezebb helyzeteiben is megvillanó csodákról szóló könyvet keresel az ünnepi időszakra, akkor a tejcsokoládé illatú Svájc hegyei közé invitál ez a könyv egy gyönyörű, életen átívelő barátságról szóló történettel.

Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a második világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el. Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele.

Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával. A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is.

A könyv visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire, és előre nézés két életútra, két karrierre; egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére.

Rozán Eszter: Nem jött el

Alma, a harmincas éveiben járó képzőművész izgatottan készül a Düsseldorfi Téli Képzőművészeti kiállításra.

Olvastad már?  Ilyenkor találják meg a legtöbben az Igazit! Az ok, amiért télen többet teszünk érte

Barátja, Zsolt döntés elé állítja, válasszon, vagy ő, vagy a művészet. Bár Alma őszintén szereti Zsoltot, úgy dönt, nem mond le az álmairól, és a hideg, borongós hónap derekán Düsseldorfba indul, hogy karrierjét építse.

Miközben a fiatal nő története bontakozik ki a lapokon, párhuzamosan, egy másik szálon egy egészen másfajta, mégis valami különös módon egybe fonódó eseménysort is felgöngyölíthetsz: egy vallási csoport életével ismerkedhetsz meg, melynek tagjai krízishelyzetben lévő embereket környékeznek meg, hogy a gyülekezetbe csábítsák, majd teljes kontroll alatt tartsák őket.

Izgalom, szerelem, álmok, vágyak, segítők és rosszakarók egyaránt helyet kapnak ebben a téli regényben.

Dorothea Benton Frank: Karácsony receptre – Minden családnak jár a varázslat

Theodora, a fürge és eleven eszű matróna bosszúsan tapasztalja, hogy családja elviselhetetlen agyatlanok gyülekezetévé vált. Amikor az ünnepekre végre összetereli az egész civakodó bagázst, sóvárogva gondol gyerekkora szertelen és meghitt karácsonyaira.

A finom, házias ízekre, a saját készítésű, bohókás díszekre és a nagy beszélgetésekre a kandalló lobogó tüze mellett. Hova lett mára a szeretetet, az öröm…és a békesség?

De Theodora elhatározza, hogy megismerteti családjával a varázslatos karácsonyt…  A regény a gasztro-irodalom rajongóinak egyik nagy kedvence, így természetesen tele van jobbnál jobb receptekkel, amik akár a te karácsonyodat is olyan varázslatossá tehetik, mint amilyenné a regény ünnepe alakul. Merthogy a könyv lapjain végül megtörténik a csoda, afelől szemernyi kétség sem maradhat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást