7 télen nyíló virág

7 télen nyíló virág

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 7 télen nyíló virág

A virágok általában rosszul bírják a hideget és a fűtési szezont. Szerencsére van néhány csodás növény, amely ilyenkor is virágokat bont! Ha fel akarjuk dobni egy kis színnel télen is kertünket vagy lakásunkat, csak szerezzünk be a következőkből néhányat:

Amarilisz

Szobanövény, amely ősszel kezdi megmutatni szépségét. Október tájékán már elő lehet hozni a hűvös, száraz helyről, ahol akár papírba csomagolva eddig várt, és elültetni. A növény ilyenkor valójában csak egy hagyma, ha maradtak rajta levél részek, akkor azt távolítsuk el ültetés előtt.
Tegyük cserépbe, részben takarjuk be földdel és egyszer öntözzük meg, majd tegyük meleg de sötét helyre. A növény hamarosan fejlődésnek fog indulni, és néhány héten belül megjelenik a 2 szára.
Ekkor tegyük világos helyre, és kezdjük öntözni és tápoldatozni, előbbit naponta, utóbbit hetente egyszer végezzük. Néhány héten belül a szárak megnőnek, akár 30 cm felettiek is lehetnek, és a két szár mellett hozza majd a hajtását, amin látványos, hatalmas virágot nevel nekünk a tél kellős közepén. Ha a virágokat tovább szeretnénk élvezni, éjszakára tegyük a növényt hűvösebb helyre.

Krizantém

Korábban csak temetővirágként emlegették, de újabban ismét egyre többször lehet látni kerti díszvirágként is. Nagyon hálás és nagyon változatos növény: rengeteg színben és típusban létezik, így az egész kertünk színesítését könnyedén megoldhatjuk vele.
Arra érdemes figyelni, hogy soha ne öntözzük túl. Szinte minden téli virágra igaz, hogy ha túl sokat öntözzük, könnyen elrohadhatnak, ezért figyeljünk oda, hogy rendszeresen, de ne túl nagy mennyiséggel lássuk el virágainkat.

Ezüst akácia

Az ezüst akácia Ausztráliából és Tasmániából származik, eredeti élőhelyén akár 25-30 méteresre is megnő. Nálunk azonban lényegesen kisebb méretűvé, maximum néhány méteressé fejlődik.
Januártól virágzik, virága élénk sárga, így akár a szó szoros éretelmében is bearanyozza téli kertünket és napjainkat.

Magyal

A magyalfa igazán kedves dísze lehet a behavazott kertünknek. Egyrészt színes bogyói mutatnak nagyon szépen, másrészt létezik olyan fajta is, amelyiknek a levele is látványosabb, színes szegéllyel van ellátva.
Érdemes akár területelválasztásra is használni, vagyis telepítsük az udvarunk, kertünk szegélyére, de bárhol máshol is nagyon jól fog mutatni.
Ellátása egyszerű, nagyon hálás növény.

Hunyor

Gyönyörű téli virág, amit nem véletlenül neveznek más néven Karácsonyi rózsának is, hiszen decemberben, akár a hóban is virágzik.
Célszerű árnyékos helyet biztosítani nekik, ezért a legjobb, ha fák, bokrok aljába ültetjük őket. Változatos színekben kapható, ami igazi bájos jelleget adhat kertünknek.

Mikulásvirág

Tipikus decemberi virág, amit Karácsony táján szoktunk hazavinni, piros színével igazi ünnepi dísze lehet otthonunknak. Ha esetleg tavalyról maradt és a levelek már teljesen zöldek, és így nem mutat sehogy a többi zöld szobanövény között, akkor még most érdemes rászánni egy kis időt, hogy a leveleket visszapirosítsuk az ünnepekre, esetleg már Mikulásra is. Egyszerűen csak kapjon kevesebb fényt a növény.
Ha este átvisszük egy fénymentes helységbe és másnap is csak néhány órára hozzuk elő, akkor a levelek kb. egy hónapon belül bepirosodnak, de már néhány hét elteltével is látható lesz a változás. A lényeg, hogy minum 12 órát legyen a fénytől elzárva minden nap. Ha ezt nem tudjuk megoldani másik helységben, akkor terítsük le egy sötét papírral, ami szintén elzárja a napfénytől.

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz igazi kihívás minden szobanövényt szerető embernek, ugyanis mindig azt szeretnénk, ha nevének megfelelően éppen Karácsonykor virágozna. Ha egyáltalán nem vagy nem Karácsonykor virágzik a kaktuszunk, akkor először ellenőrizzük a hőmérsékletet.
A számára ideális hőmérséklet a 15-21 nappali, és az ennél néhány fokkal alacsonyabb éjszakai hőmérséklet. Ne tegyük fűtőtest közelébe, figyeljünk a földjére és mindig öntözzük meg kevés vízzel, ha száraznak találjuk.
Emellett gondoskodjunk arról, hogy a cserépben rendben legyen a vízelvezetés, ha ugyanis megáll benne a víz, akkor a virágzás elmarad. Ha ezek mellett figyelünk arra, hogy naponta néhány órát kapjon közvetlen napfényt is, és mindezt legkésőbb most elkezdjük, akkor szinte biztosra mehetünk, hogy gyönyörű élénk színű virágokat fog hozni Karácsonyra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást