Télen is lehetsz allergiás

Télen is lehetsz allergiás

Címlap / Életmód / Egészség / Télen is lehetsz allergiás

A pollenre érzékenyek a hűvös időszakban föllélegezhetnek. Ám azok, akik például a penészgombára vagy a háziporatkára allergiásak, egész évben köhöghetnek és tüsszöghetnek.

Mi válthatja ki?

A fűtés keringteti a lakás levegőjét, ami belégzéskor újra és újra irritálhatja a légutak nyálkahártyáját.
A leggyakoribb beltéri allergének az ágyneműben és a szőnyegben élő, elhalt hámsejtekkel táplálkozó poratkák; a fürdőszobában és a virágföldben tenyésző penészgombák; illetve a házi kedvencek, amelyek bőrükön, nyálukban és vizeletükben hordoznak érzékenységet kiváltó anyagokat.

Mik a tünetek?

A köhögés, a karikás szem, a szemviszketés, a könnyezés, az orrfolyás és a tüsszögés az allergia klasszikus tünetei. Télen azonban nem könnyű őket megkülönböztetni a megfázástól.
Lényeges különbség, hogy a nátha semmiképpen sem tart 7-10 napnál tovább, ugyanakkor lázzal és fájdalommal járhat – az allergiára ezek közül egyik sem igaz.

Hogyan diagnosztizálják?

Ha egy hétnél tovább szenvedsz a tünetektől, keresd föl a háziorvosod!
Gyanú esetén allergológiai kivizsgálásra küld, ahol bőrteszttel és vérvétellel állapítják meg, allergiás vagy-e, s ha igen, akkor pontosan mire. E két módszer gyors, pontos, ráadásul csak minimális kellemetlenséggel jár.

Hogyan kezelhető?

A téli allergiára antihisztamin tartalmú gyógyszert szoktak adni, ami enyhíti a tüneteket, illetve váladékoldó készítményekkel segítik a nyák távozását.
Léteznek injekciók is, amelyeket bizonyos időközönként beadva minimálisra csökkenthetőek a panaszok, ám ezek használata hazánkban még nem igazán terjedt el.

Tippek a megelőzésre

Dobd ki a penésszel szennyeződött zuhanyfüggönyt, kárpitot, tapétát! Tartsd a lakás páratartalmát 50% alatt! Rendszeresen mosd ki az ágyneműt forró vízben!
És ha a családban valaki allergiás az állatokra, hetente legalább egyszer fürdesd meg a kedvencet, illetve tartsd a lehető legtisztábban a szőrét!

Tippek az ünnepekre

Ha allergiás tünetek közepette ünnepelsz télen, jobb választás számodra a műfenyő, mivel az igazi vegyszerek és penészgombák lehetnek. A díszeket célszerű portalanítani fölhelyezés előtt, többnapos rokonlátogatásra pedig ne legyél rest magaddal vinni a kispárnád! Ne aggódj, nem olyan betegségről van szó, ami megfelelő kezelés ellenére tönkretehetné az év legmeghittebb napjait.
A téli allergiák fő veszélye abban rejlik, hogy a túlzott immunválasztól legyengült szervezet nem tudja magát kellőképpen megvédeni a kórokozóktól. Magyarán ha egyébként is tüsszögve megfázol, súlyosabbak lehetnek a panaszaid egy enyhe náthánál, és nehezebben gyógyulhatsz meg. Megelőzheted a bajt, ha rendszeresen megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!