Telefon a mellékhelyiségbe? Ha elolvasod, többé nem viszed magaddal!

Telefon a mellékhelyiségbe? Ha elolvasod, többé nem viszed magaddal!

Címlap / Életmód / Egészség / Telefon a mellékhelyiségbe? Ha elolvasod, többé nem viszed magaddal!

Amit nem látsz, még igenis ott van

Az első, és egyben legnyilvánvalóbb ok az, hogy rengeteg baktérium kerül a telefonodra. Mivel nem látjuk őket, szeretjük azt hinni, hogy nem is léteznek, azonban szakértők szerint amikor a mobilodat beviszed a mosdóba, szinte csak pazarlod az idődet utána a kézmosással. Hiszen hiába használsz szappant és vizet, ha utána egyből a kezedbe fogod a készüléket: újra ott vagy, mint fél perccel ezelőtt. Márpedig a mobilodra rengeteg baktérium rákerül, hiába vagy óvatos! 

Hiszen amikor használod a wc-papírt, megfogod a lehúzó fogantyút, lecsukod a fedelet, majd kézbe fogod a telefonodat, minden átkerül rá, pillanatokon belül. És sajnos akár kifejezetten veszélyes baktériumokról is beszélhetünk, hiszen felmérések során találtak már emberek telefonján szalmonellát és E.Colit is. Ez persze attól is függ, hol vagy. Ha otthon, a lakásodban, nyilván kisebb az esélye ezeknek a komoly baktériumoknak (de tegyük hozzá, hogy nem nulla!), míg egy kórházban, plázában jóval nagyobb. Már az is komoly veszélyt jelent, ha csak leteszed valahová a telefont egy pillanatra. Ugyanis nem kizárólag azáltal kerül fel a telefonodra a baktérium, hogy a kezeddel felviszed rá.

chinaface/istockphoto.com

Amikor lehúzod a wc-t, az apró vízcseppek métereket is képesek repülni a levegőben, így a mobilod, ami jóval közelebb van a wc-hez, nagy eséllyel kap belőlük párat. 

A telefonodon lévő baktérium pedig nem csak pár percig él; sokkal inkább pár napig! Hiszen a készülék időnként felmelegszik, így pont ideális környezetet biztosít számukra, ráadásul a kezeden lévő zsírok ehhez csak hozzájárulnak. Az esetek többségében nagy bajod nem származik ezekből, de egy kisgyereknek már sokkal veszélyesebb lehet a gyenge immunrendszer miatt. Ráadásul a koronavírus alatt inkább az a legjobb, ha a telefont gyakran tisztítod, és nem viszed magaddal a mellékhelyiségbe.

Vigyázz, mennyit ülsz bent!

Már csak azért sem érdemes magaddal vinni, mert az egészséged kárára is mehet, és nem csak a baktériumok miatt! Az aranyérre való hajlam is megnövekszik azoknál, akik sok időt töltenek a wc-n. Márpedig aki beviszi a telefonját egy kis olvasnivaló gyanánt, gyakran többet tölt itt, mint kellene. Azonban amikor ebben a pózban ülsz, nyomás nehezedik a szerveidre, az ülőke kialakítása miatt viszont nem kapják meg a kellő tartást.

Egyre több kutató vette észre, hogy mióta az okostelefonok életünk részeivé váltak (és a mellékhelyiségé is), több lett az aranyérrel küzdő betegek száma.

Még egyelőre folynak a kutatások, hogy biztosat mondhassanak, de sokan feltételezik, hogy a telefonozással töltött idő, ebben a kevésbé előnyös pózban, jelentősen hozzá tehet ennek kialakulásához.

Az ujjukat is adnák érte

Régen még nem is gondoltuk volna, de ma már nagyon is létező fogalom a telefonfüggőség. Rengeteg embert érint ez a probléma, pláne a fiatalabb korosztálynál. Minél többet használjuk a készüléket, minél jobban hozzászokunk az állandó jelenlétéhez, annál nehezebben tudjuk félretenni. Ezért visszük magunkkal a mellékhelyiségbe is, részben hogy ne unatkozzunk, részben pedig azért, mert nem vagyunk képesek megválni tőle.

A Tappable egyik felmérése során az ezredfordulós fiatalok közül minden 10. megkérdezett azt válaszolta, hogy előbb válna meg valamelyik ujjától, mint hogy telefon nélkül éljen. Az eredmény jól bizonyítja, hogy mennyire elengedhetetlennek érezzük a telefonunk jelenlétét. Amikor magaddal viszed a mellékhelyiségbe is, nem csak az egészségedet károsítod, de még inkább növeled a függőség mértékét!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást