Egészség / Életmód

Telefon a mellékhelyiségbe? Ha elolvasod, többé nem viszed magaddal!

Telefon a mellékhelyiségbe? Ha elolvasod, többé nem viszed magaddal!

Amit nem látsz, még igenis ott van

Az első, és egyben legnyilvánvalóbb ok az, hogy rengeteg baktérium kerül a telefonodra. Mivel nem látjuk őket, szeretjük azt hinni, hogy nem is léteznek, azonban szakértők szerint amikor a mobilodat beviszed a mosdóba, szinte csak pazarlod az idődet utána a kézmosással. Hiszen hiába használsz szappant és vizet, ha utána egyből a kezedbe fogod a készüléket: újra ott vagy, mint fél perccel ezelőtt. Márpedig a mobilodra rengeteg baktérium rákerül, hiába vagy óvatos! 

Hiszen amikor használod a wc-papírt, megfogod a lehúzó fogantyút, lecsukod a fedelet, majd kézbe fogod a telefonodat, minden átkerül rá, pillanatokon belül. És sajnos akár kifejezetten veszélyes baktériumokról is beszélhetünk, hiszen felmérések során találtak már emberek telefonján szalmonellát és E.Colit is. Ez persze attól is függ, hol vagy. Ha otthon, a lakásodban, nyilván kisebb az esélye ezeknek a komoly baktériumoknak (de tegyük hozzá, hogy nem nulla!), míg egy kórházban, plázában jóval nagyobb. Már az is komoly veszélyt jelent, ha csak leteszed valahová a telefont egy pillanatra. Ugyanis nem kizárólag azáltal kerül fel a telefonodra a baktérium, hogy a kezeddel felviszed rá.

chinaface/istockphoto.com

Amikor lehúzod a wc-t, az apró vízcseppek métereket is képesek repülni a levegőben, így a mobilod, ami jóval közelebb van a wc-hez, nagy eséllyel kap belőlük párat. 

A telefonodon lévő baktérium pedig nem csak pár percig él; sokkal inkább pár napig! Hiszen a készülék időnként felmelegszik, így pont ideális környezetet biztosít számukra, ráadásul a kezeden lévő zsírok ehhez csak hozzájárulnak. Az esetek többségében nagy bajod nem származik ezekből, de egy kisgyereknek már sokkal veszélyesebb lehet a gyenge immunrendszer miatt. Ráadásul a koronavírus alatt inkább az a legjobb, ha a telefont gyakran tisztítod, és nem viszed magaddal a mellékhelyiségbe.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást