Mit tegyél, ha derékfájás gyötör?

Mit tegyél, ha derékfájás gyötör?

Címlap / Életmód / Egészség / Mit tegyél, ha derékfájás gyötör?

Élete során szinte mindenki tapasztal fájdalmat a gerinc alsó részének környékén. A mellkas és a medence közti terület krónikus problémáját lumbágónak hívják, és világszerte a betegszabadságok egyik vezető oka. Mi az oka, és hogyan zajlik a kezelés?

Amikor orvoshoz kell fordulnod

A fájdalom sokféle lehet: tompa, éles, szúró vagy hasogató. Megnehezítheti a leülést, a felállást vagy bármilyen mozdulatot, amiben a törzsed is érintett.
Akut formában, tehát előzmény nélkül többnyire sportsérülés vagy nehéz súly emelése nyomán jelentkezik. Három hónapnyi vissza-visszatérő fennállás esetén krónikusnak számít, ám ha egyhuzamban 72 óránál tovább tart, menj orvoshoz!

Súlyos tünetek

Az esés vagy sérülés után tapasztalt erős fájdalom mindenképpen kivizsgálást igényel.
A széklet- vagy vizelettartási nehézség, a lábgyengeség, a láz, valamint a fájdalmas köhögés mindenképpen sürgősségi ellátásra szorul, tehát irány a kórház!

Isiász vagy izomhúzódás?

A nehéz súly emelése vagy az intenzív mozgás után jelentkező hátfájás közvetlen kiváltó oka lehet egyszerű izomhúzódás, ami magától, esetleg némi lazító kenőcs hatására regenerálódik, de akár isiász is lehet a dologban.
Ez a kórkép akkor áll fenn, ha az ülőidegre (nervus ischiadicus, innen a név) nyomást gyakorol egy elmozdult csigolya. A hátsó fertályra és egy lábra kiterjedő fájdalom jellemzi.

Mi lehet az oka?

Leggyakrabban folyamatos állást vagy ülést igénylő munka, nem megfelelő súlyelosztású táska, bemelegítés és nyújtás nélkül végzett edzés, rossz testtartás, valamint gerincsérv áll a derékfájás hátterében, de lényegében szinte minden ízületi gyulladással járó betegség kísérőjelensége lehet.

Kockázati tényezők

A legtöbben harmincas éveik elején kapnak ízelítőt a kellemetlenségből, és a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a panaszok.
A túlsúly, a mozgásszegény életmód és a nehéz súlyok emelgetésével járó fizikai munka mind olyan kockázati tényezők jelent, amelyek fennállásakor akár tinédzserként is tapasztalható a gond.

Mi történik az orvosnál?

A derékfájás okának kiderítésére a doktor megkérdezi, mikor kezdődtek a panaszaid, van-e más tüneted, illetve krónikus betegséged.
Ezután a gyanútól függően röntgen, CT vagy MRI-vizsgálat következhet, hogy fény derüljön a baj pontos okára.

A derékfájás kezelése

Otthoni „kezelésre” kizárólag akkor van lehetőség, ha az izmok megerőltetése miatt fáj a hátad. Olyankor ideiglenesen enyhíti a fájdalmat egy forró fürdő vagy egy derékhoz helyezett melegítőpárna.
Masszírozással akkor érdemes próbálkozni, amennyiben biztos vagy az okban, és szakavatott kezek várnak! Az ágynyugalom kifejezetten káros, hacsak az orvosod kifejezetten elő nem írja.
Jógával lazíthatod a mélyhátizmokat, és javíthatod a tartásod. Ha bízol az alternatív gyógymódokban, fölkereshetsz egy csontkovácsot, aki „helyre teszi” a hátad.
Az akupunktúra orvosilag bizonyított módon enyhíti a krónikus fájdalmat, a gyógyszereket pedig az orvosod utasításai alapján kell szedned.
Semmiképpen se szedj huzamosabb ideig vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, mert nem állandó használatra találták ki!

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást