Tavaszváró kézműves ajtódíszek

Tavaszváró kézműves ajtódíszek

Címlap / Otthon / Hobbi / Tavaszváró kézműves ajtódíszek

Egyre inkább érezteti pozitív hatásait a várva várt tavasz, s bizony otthonukba sem árt becsalogatni ezt a különleges hangulatot. Erre a célra – többek között – az egyedi, tavaszváró ajtódíszek is kiválóak.

Színezd újra

A szürke, unalmas hétköznapokat színezhetjük újra ezzel a tarka, tavaszi ajtódísszel.

A dekoráció alapjához Bäer Anikó kézműves egy vastagabb kartonlapból körformát vágott ki, amire egy rétegben Polifoam csíkokat tekert, ezzel biztosította az alap vastagságát.

Széles ragasztószalaggal tüntette el a hepehupákat, végül farmeranyaggal biztosította az alap egységességét, feszességét.

Az előkészített alapra natúr vászonanyag került, amire Anikó különböző vastagságú és színű cérnákat, fonalakat tekert. 

„A kopogtató belső ívére szárított zuzmót és változatos színekben elkészített, horgolt virágokat ragasztottam. A virágok között színes fagyöngyök kaptak helyet.” – teszi hozzá. Utolsó lépésként színes ceruzákkal és rügyező gallyakkal gazdagította a látványt. 

Megvásárolható itt: meska.hu

Tavaszi ébredés

A következő ajtódísz alapja hagyományos szalmakoszorú, aminek először széles, lapos formát adott Anikó, kiemelve ezzel a megszokottól eltérő kinézetet.

A forma testre szabása után textillel eldolgozta a felületet, így egységes és könnyen kezelhető alapot kapott. Erre kerültek a fehér szárazbabok, amiket egyesével ragasztott a helyükre.

„Az aprólékosan elkészített koszorúra lali terméseket, nejlonharisnyából készített leveleket, mogyorószínű fonalból horgolt virágokat, zuzmót és apró fehér művirágokat ragasztottam.” – ismerteti Anikó a dekorációs folyamatot.

Utolsó lépésként a koszorú tökéletes és bájos hangulatát egy kedves csipke masnival biztosította. 

Megvásárolható itt: meska.hu

Illatos, kávészemes ajtódísz

Az alábbi ajtódísz nem csupán tavasszal bizonyul tökéletes választásnak, hiszen az illatos kávészemek az év minden szakaszában kiváló hangulatfokozók.

Anikó a koszorúalapot sötétbarna textillel burkolta be, majd sorban felragasztotta rájuk a pörkölt kávészemeket.

Az illatozó koszorút nejlonharisnyából és drótból készített levelekkel díszítette, közéjük lali terméseket bújtatott.

„Néhány krémszínű virágot is horgoltam rá, aminek a közepét csiszolt üveggyöngy díszíti. Egy kevés izlandi zuzmó és még néhány kávészem teszi teljessé ezt a reggeli tejeskávét idéző ajtódíszt.” – teszi hozzá.

Megvásárolható itt: meska.hu

Az erdő szerelmese

Anikót a következő koszorú elkészítése során a sűrű erdő mélye ihlette, a sajátos hangulatot idéző dekorációs elem alapját többek között ezért is képezik vadszőlő indák.


Kültéri csodák: 9 egyszerű és meseszép kerti dekoráció


Az egyedi koszorúalapot apró, zuzmós ágakkal díszítette, az ágak közötti területet pedig szárított zuzmóval, mű kalásszal, fél dióhéjakkal és viaszvászon rózsákkal ékesítette.

A koszorú szembeötlő dekorációjához Anikó egyszerű leírást mellékel: „Egy deszkából három, különböző méretű szívecskét fűrészeltem. Ezeket csiszolás után matt lakkal kezeltem, csipkével csinosítottam, majd a koszorúra tűztem.”

Megvásárolható itt: meska.hu

Égig érő paszuly

Az „égig érő paszuly” elnevezésű ajtódísz alapját hagyományos szalmakoszorú képezi, amit Anikó a korábban ismertetett módszerrel, a fehérbabok felragasztásával díszített.

A nem mindennapi alapról alálógó díszítés formáját szárított macifűvel alakította ki, majd zöld műindával dúsította.

Az ajtódísz legfőbb látványelemeit két madáretető forma képezi. „Az odúkat lambériából fűrészeltem ki, tetejüket facsipesz alkotja.” – árulja el a különleges látvány titkát. 

Az elkészült madárlakok fehér akrilfestékkel kerültek tökéletesítésre, míg az ajtódísz egyedi hangulatát néhány csipke masni, fehérített mákgubó, saját készítésű horgolt virágok és műbőr rózsák ékesítik.

Megvásárolható itt: meska.hu

Titkos üzenet

Az ajtódísz alapját ebben az esetben is a hagyományos szalmakoszorú biztosítja, amit Anikó világoskék vászonanyagból készített, különböző méretűre tömött labdacsokkal ragasztott körbe.

Az anyagot helyenként fehér akril festékkel díszítette, amitől az kicsit megkeményedett és még légiesebb hatást kapott. A kopogtató formáját szárított macifűvel alakította ki, a látványt zöld műindákkal bolondította meg.

Néhány hamvasított termés, zuzmó, saját készítésű horgolt virágok és műbőr rózsák teszik igazán páratlanná a könnyed dekorációt. A valóban egyedi hangulatot azonban a kékre színezett léggömbök adják meg.

„Ezeket lambériából fűrészeltem ki, majd mindkettőbe egy-egy pirosra festett szívet martam. A léggömbökre kötözött pici borítékokat parafa lapból készítettem.” – fejti ki a látványos dekorációs elemek eredetét. 

Megvásárolható itt: meska.hu

Harkálylak

A szalmakoszorú alapját Anikó az arányosság kedvéért először kiszélesítette, majd az egységesség érdekében textillel eldolgozta. Erre ragasztotta körkörösen az alap ívét, követve a könnyű és puha faszeleteket.

A meghatározó látványt nyújtó „Home” feliratot bontott lambériából fűrészelte ki, majd antikoló pasztával kezelte.

„A felirat köré szárított zuzmót és mohát tűzdeltem, majd a narancssárga bogyós termések is a helyükre kerültek.” – teszi hozzá.

A tavaszias hangulatot a további dekorációs elemek is fokozzák, hiszen néhány műlevél, saját készítésű horgolt virág, valamint viaszvászon rózsák is helyet kaptak a bájos csipke masni társaságában.

Megvásárolható itt: meska.hu

Hajnali harmat

„A nap sugarai még nem melegítik igazán az arcomat, de a levegőbe szippantva érzem, közel már a tavasz…” – idézi fel Anikó az ihletadó reggelt.

A sorban következő, igazán szemrevaló koszorút fűzfavesszőből készítette, amit maszkoló szalaggal és textillel dolgozott el.

Az alapra fehér nyárfaágakat rögzített, majd az ágak közti részeket szárított zuzmóval és mű kalásszal töltötte ki.

Az így kapott felületet fél dióhéjakkal, saját készítésű szatén és műbőr virágokkal díszítette.

„A kopogtató közepén egy stilizált madárodú kapott helyet, amit bontott lambériából fűrészeltem. A madárlak tetejét ebben az esetben is facsipeszek alkotják.” 

Az odú szív alakú nyílása, a csipkedíszítés és masni bájos, romantikus hangulatúvá varázsolta ezt az üde színekben elkészített ajtódíszt.

Megvásárolható itt: meska.hu

Suhatag

Anikó a kopogtató alapjául szolgáló szalmakoszorút először kiszélesítette, majd textillel dolgozta el az egységesség jegyében.

Erre az alapra élével ragasztotta a korábban begyűjtött fenyőkérget, amit végül fehér akrilfestékkel hamvasított. 

A koszorú belső ívét szárított zuzmóval, lali termésekkel és apró műlevelekkel díszítette, majd különböző textilvirágokat készített hozzá.

„Ezután egy vékonyabb deszkából szívformát fűrészeltem, amit aztán a kéreghez hasonló színűre festettem. Fehér és fekete lakfilccel, apró betűkkel a „Sweet Home” feliratot írtam rá, majd egy szürke szatén masnival díszítettem.” – árulja el a bájos, hívogató ajtódísz titkát. 

Megvásárolható itt: meska.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást