A tavasszal született nők közül kerül ki a legtöbb öngyilkos. Különös statisztikák a születési időszakok kapcsán 

A tavasszal született nők közül kerül ki a legtöbb öngyilkos. Különös statisztikák a születési időszakok kapcsán 

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A tavasszal született nők közül kerül ki a legtöbb öngyilkos. Különös statisztikák a születési időszakok kapcsán 

Hogy a baba mikor fogantatik és születik, legtöbbször a véletlenen múlik, pedig születésünk évszaka – és bizonyos esetekben hónapja is – nem várt hatásokkal lehet az életünkre. A miértekről még nem minden esetben van pontos válaszunk, azonban a kutatások érdekes és meglepő statisztikákról árulkodnak Ezek a legfurcsább jelenségek a születési időszakok kapcsán.

Több a mentális beteg a téli születésűek között

A mentális betegségek – mint a kóros szorongás, bipoláris rendellenesség és skizofrénia – egyre több embert érintenek, de felülreprezentáltak közöttük a téli hónapokban világot látott emberek. Ennek több okai is lehet a kutatások szerint, többek között az, hogy télen az anya jobban ki van téve a megfázásnak és a szezonális fertőzéseknek, mint például az influenza. Az étrend is befolyásolhatja a magzatot, márpedig ilyenkor bizonyos zöldségek és gyümölcsök kevésbé elérhetőek. Egyesek szerint azonban a válasz nemcsak nem csak a prenatális, azaz a születés előtti időszakban keresendő.

Az év végén született gyerekek ugyanis relatív éretlenek lehetnek idősebb osztálytársaikhoz képest, emiatt pedig tanulmányi eredményeik és szociális készségük gyengébb lehet, ami mentális stresszhez vezethet.

A téli születésűek közül is a januáriaknál van a legnagyobb esély arra, hogy bipoláris vagy skizofrén legyen valaki. Az sem segít a helyzeten, hogy a november, december és januári születésű emberek 25 százalékkal kevesebb születésnapi ajándékot kapnak a karácsony miatt.

A tavasszal születettek közül kerül ki a legtöbb öngyilkos

Nagy Britanniában vizsgálták az elmúlt húsz év öngyilkossági adatait – ami kb. 27.000 esetet ölelt fel – és megállapították, hogy a tavaszi hónapokban világot látott emberek csaknem 20 százalékkal nagyobb eséllyel dobják el maguktól az életet.

A statisztika még rosszabb a nőkre nézve, az ő esetükben ez a szám 30 százalék az ősszel születettekhez képest.

A pszichiáterek szerint az is lehetséges ok, hogy a szép tavaszi hónapok és a meleg, napos nyár után kisebb sokként éri a babákat az ősz és a tél. Azt gondolnánk, ezen pár év alatt túlteszik magukat, de lehet, hogy ez olyan meghatározó élmény számukra, hogy egész életükre kihat, ez ügyben további kutatásokra van szükség. 

Joshua Rawson-Harris/unsplash.com

Nyári születés: a lányok okosabbak

A nyári babák élete látszólag a legkönnyebb: egészségesebben és nagyobb súllyal születnek, mint a többi évszak újszülöttei és sokkal kevésbé fogékonyak az allergiára és az asztmára. Ez utóbbi valahol érthető is, hiszen pont a tomboló pollenek időszakában születnek, amik ellen így védettebbé válnak. A Columbia Egyetem azonban még érdekesebb kutatási eredménnyel állt elő: azt állítják, hogy a nyáron született nők okosabbak.

Az agy működéséről még elég keveset tudunk, de az biztos, hogy az ilyenkor született lányok szürkeállománya picit másképpen fejlődik (jobban), mint például az őszi születésűeké.

Ráadásul ez az arány fordított a nemek esetébem: a nyári fiúknál pont kevesebb szürkeállomány fejlődik, mint az őszieknél. Az okot még vizsgálják a tudósok. 

Ha ősszel születsz, tovább élsz

A szeptember és november hónapban világot látott emberek élnek a legtovább. Erre az a magyarázat – aminek helyessége nem bizonyított – hogy aki ilyenkor születik, élete legelején – nagy valószínűséggel – elkapja az ilyenkor szokásos fertőzéseket és a megfázást, amin túlesve egész életére hatásos védettséget kap ezek ellen. A kutatók ezügyben 1500 embert vizsgáltak és az adatok önmagukért beszéltek, az őszi születésűek éltek a legtovább.

További érdekesség, hogy a legtöbb balkezes a novemberiek közül kerül ki és az is, hogy az őszi születésűek hajlamosabbak a legkevésbé a depresszióra.

Ennek oka éppen az lehet, ami miatt a tavasziak depressziósak: aki ősszel születik, a borongós, hideg környezetbe, azt élete során nem a szomorúsággal, hanem a születésnapjával és a boldog gyerekkorával fogja összefüggésbe hozni azt. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást