Ezért ne kenj a bőrödre tavalyi naptejet – veszélyes is lehet

Ezért ne kenj a bőrödre tavalyi naptejet – veszélyes is lehet

Címlap / Stílus / Test / Ezért ne kenj a bőrödre tavalyi naptejet – veszélyes is lehet

A minőségmegőrzési dátum nem csak az élelmiszereknél fontos. A krémek, a sminkek és társaik is lejárnak egy idő után, de a naptej sem kivétel közülük. Francia kutatók nemrégiben rávilágítottak arra a megdöbbentő tényre, hogy a régi naptejek kevésbé védenek, sőt még kárt is okozhatnak számunkra.

Nem éri meg tartogatnod a megmaradt naptejet

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy nyaralás során éppen esős időt fogtatok ki, vagy egy nem túl napos helyre utaztatok. Ennek ellenére a legtöbben utazás előtt a bőröndünkbe vagy kézitáskánkba azért becsomagolunk egy naptejet is, hiszen sosem lehet tudni, hogy biztosan nem lesz-e rá szükségünk. Az ilyen dolgok miatt viszont gyakran nem ürül ki a nálunk lévő naptejes flakon a szezon végére.

A megmaradt naptej jellemzően télen egy fiókba vagy szekrénybe kerül, ahonnan aztán egyszerűen előássuk jövőre, és tovább használjuk, amíg ki nem ürül. A párizsi Sorbonne Egyetemen elvégzett kutatás szerint viszont, amelyet francia mikrobiológusok és a nemzeti kutatási hatóság, a CNRS tudósai hajtottak végre, ez nemhogy nem praktikus, de még káros is lehet.

Az egyik kísérlet során mesterségesen öregítették meg az ország legnépszerűbb fényvédő krémjeit, majd megvizsgálták a minták összetevőit. Egy bizonyos molekula, a benzofenon egy év után alakult ki egyes naptejekben. Ez azért ijesztő, mert egy olyan anyagról van szó, amelynek semmi keresnivalója a bőrön, de még a közelében sem. Ha ugyanis érintkezik vele, kiütéseket, gyulladást vagy túlérzékenységet okozhat.

Állatkísérletek során azt is megállapították, hogy súlyos esetben még májrákhoz vagy limfómához is vezethet. A molekula ugyanis hatással van a pajzsmirigyre és a reproduktív szervekre. Riasztó az is, hogy több neves gyártótól származó mintában is túllépték a kilónkénti  milligrammos benzofenon határértéket. Éppen ezért a kutatók most a bezofenon és még egy veszélyes anyag, az oktokrilén betiltását szorgalmazzák.

Ake Ngiamsanguan/istockphoto.com

Mit tehetsz, hogy megóvd a bőrödet?

Ami egészen biztos, hogy néhány fényvédő krémen nincs lejárati dátum, és még ha van is, idővel szinte garantált, hogy olvashatatlanná válik. Éppen ezért, ha nem vagy biztos benne, hogy az adott terméket mikor vásároltad, vagy azt látod, hogy már lejárt, akkor inkább dobd ki.

A legbiztonságosabb természetesen az, ha minden szezonra új naptejet veszel, és amikor csak lehet, a rajta szereplő utasítások szerint tárolod.

A fényvédők bármely fajtájában lévő vegyi anyagok, ahogy az idő telik, folyamatosan lebomlanak, végül pedig kevésbé hatásossá válnak. A már említett kutatások szerint pedig még veszélyesek is lehetnek a bőrünkre nézve. Ha mégis sajnálnád kidobni a szezon végén, gondolj csak arra, hogy mondjuk bármennyire is szereted az epret, ha hetekig tárolod, előbb-utóbb ehetetlen lesz, és az a logikus, ha megválsz tőle. A régi naptejjel is tedd inkább ezt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást